Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με… προτροπή να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, με σύσταση να κλείσει το μέτωπο των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με παραίνεση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον χώρο της Υγείας και της Δικαιοσύνης, δημοσιεύτηκε χθες η έκθεση της Κομισιόν για τη 12η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική κυβέρνηση κρατάει το θετικό πρόσημο της έκθεσης (η οποία, άλλωστε, ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ακόμη μίας δόσης ANFAs και SMPs ύψους 767 εκατ. ευρώ), τις αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (και μάλιστα πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης), τα εύσημα για την ενσωμάτωση της λειτουργικής ταξινόμησης των δαπανών γενικής κυβέρνησης στον προϋπολογισμό, αλλά και την επαναβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Με αυτόν τον τρόπο, το ραντεβού με τους θεσμούς (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις) ανανεώνεται για τον Απρίλιο του 2022, με ορατό πλέον τον χρόνο ολοκλήρωσης της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
«Η χώρα έχει προχωρήσει περαιτέρω προς την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς και που συνδέονται εν μέρει με τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία Covid-19 και από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2021» αναφέρεται στην έκτασης 64 σελίδων 12η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι θεσμοί ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον ενεργειακό τομέα και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών», ενώ έκαναν «σημαντικά και ευπρόσδεκτα βήματα προς την ολοκλήρωση των περισσότερων ειδικών δεσμεύσεών τους». Οι καθυστερήσεις που επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν κυρίως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης την Υγεία και τη Δικαιοσύνη. Η ελληνική πλευρά παίρνει δε πίστωση χρόνου μέχρι τα μέσα του 2022 προκειμένου να κλείσει και με αυτές τις εκκρεμότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε τρεις προθεσμίες:
* Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς σε σχέση με τους προβλεπόμενους, παίρνουν παράταση για άλλο ένα εξάμηνο. Η Επιτροπή δίνει νέο χρονοδιάγραμμα ώστε να περιοριστούν στο 0,1%-0,2% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Το Δημόσιο καλείται να ενεργοποιήσει και τους μηχανισμούς με τους οποίους όχι μόνο θα πληρώνονται ταχύτερα οι οφειλές, αλλά δεν θα συσσωρεύονται και νέες.
* Μέχρι και τα μέσα του 2022 παίρνει παράταση η εκκαθάριση των παλιών εκκρεμών συντάξεων.
* Άλλον έναν χρόνο παράταση παίρνει και η εκδίκαση των περίπου 30.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο, πρέπει να παρουσιάσει εντός του Δεκεμβρίου ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιτάχυνση της εκδίκασης των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Από την άλλη πλευρά, σημαντική πρόοδος διαπιστώνεται στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα επιδόματα αναπηρίας και στην απλούστευση της αδειοδότησης για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Η έκθεση επικροτεί την ολοκλήρωση δύο σημαντικών παρεμβάσεων στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενέργειας. Πρόκειται για την παρουσίαση της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό του 2022 -η οποία επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης- και για τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τα οποία κλείνει η πιο μακροχρόνια υπόθεση στρέβλωσης ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιεί σημαντική πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις (όπου γίνεται ειδική αναφορά στην Εγνατία Οδό, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα περιφερειακά λιμάνια και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες, καθώς και στην επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΕΕΣΥΠ), η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, η ψηφιοποίηση του κράτους, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, το Κτηματολόγιο, το νέο πλαίσιο πιστοποίησης της αναπηρίας, η λήψη μέτρων ώστε να υιοθετηθούν οι εναπομένουσες συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η πλήρης λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης, αναφέρει στη δήλωσή του με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και συμπληρώνει: «Η έκθεση επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και υπογραμμίζει τα οφέλη από την προωθούμενη πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Επισημαίνει ακόμα τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε υψηλά επίπεδα και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών».