Skip to main content

Μόμπιους: Δεν είναι μόνο η Τουρκία ευάλωτη σε κρίση

Η Τουρκία μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει νομισματική κρίση δεδομένων των προοπτικών υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ο διακεκριμένος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές Μαρκ Μόμπιους.

«Με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, όλες αυτές οι άλλες χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια θα πληγούν», είπε στο CNBC ο επενδυτής.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες αμφισβητούμενες μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής του τράπεζας εν μέσω διψήφιου αυξανόμενου πληθωρισμού.

Ο Μόμπιους δεν διευκρίνισε ποιες άλλες χώρες είναι ευάλωτες σε μια νομισματική κρίση. Ωστόσο, είπε ότι τα καλά νέα είναι ότι από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997, πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν δανειστεί περισσότερο στα τοπικά τους νομίσματα.

Κίνδυνος ευρύτερης νομισματικής κρίσης

Μια ανάλυση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την επενδυτική τράπεζα Nomura διαπίστωσε ότι οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.

Η ανάλυση εξέτασε δείκτες όπως το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ο λόγος των συναλλαγματικών αποθεμάτων προς τις εισαγωγές και ο δείκτης χρηματιστηρίου.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, η προοπτική της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης της Κίνας δεν είναι ένας ιδιαίτερα καλός συνδυασμός για τις αναδυόμενες αγορές», ανέφερε η Nomura στην έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών της στοιχείων αυτόν τον μήνα. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι να πέσει η ύφεση, αλλά οι αγορές αναζητούν ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα για τα επιτόκια, με την αρχική αύξηση να είναι πλέον για τον Ιούνιο του 2022.

Οι αναδυόμενες αγορές έρχονται αντιμέτωπες με άλλες προκλήσεις, όπως τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και η αύξηση των τιμών των τροφίμων, δήλωσε η Nomura.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC