Skip to main content

«Επενδύστε σε ESG» λέει στις εισηγμένες η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 

«Επενδύστε σε κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance), για να καταστείτε ελκυστικοί», προέτρεψε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου τις εισηγμένες εταιρείες, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Μιλώντας από το βήμα  εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με θέμα «Συζήτηση επί θεμάτων εισηγμένων εταιρειών και θεσμικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς», η κ. Λαζαράκου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου και κάλεσε τις εισηγμένες εταιρείες να ρίξουν το βάρος κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος.

«Το πρώτο βήμα στη νέα εποχή ήταν από πλευράς Ελλάδας ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση, που υιοθετήθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Ιούλιο του 2020 και εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο φέτος», επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε ότι στο χρόνο που μεσολάβησε μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρισκόταν “δίπλα” στις εισηγμένες εταιρείες, αφού όπως επανέλαβε η ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «αποτελούσε και αποτελεί για εμάς προτεραιότητα».

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα μπορεί και έχει κάποιους κανόνες. Επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η ψηφιακή της μετάβαση, «μεταρρύθμιση που θα συνδέεται πολύ με την εποπτεία μας», η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων που θα ακολουθήσουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας».

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών, είναι «να ενημερώσουμε, τις εισηγμένες εταιρείες, να παρέχουμε όλες τις διευκρινίσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και αυτές να μπορέσουν να συμμορφωθούν στις πολλές υποχρεώσεις και απαιτήσεις που επιτάσσει το κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς», όπως επισήμανε.

18 ενημερωτικά δελτία και άντληση πάνω από 5 δισ. ευρώ

Η ίδια επανέλαβε ότι η διεύθυνση εισηγμένων εταιρειών έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για την άντληση κεφαλαίων από την ελληνική κεφαλαιαγορά και τόνισε: «Φέτος έχουν εγκρίνει ήδη 18 ενημερωτικά δελτία και έχουν αντληθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά μέσω χρηματιστηρίου, που είναι εξαιρετικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ήταν μια χρονιά κορωνοϊού και φέτος προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε».

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ 

Το σημαντικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να κερδηθεί η πρόκληση για την επαναφορά της εθνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά την δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση και τη τελευταία μεγάλη κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κεφαλαιαγορά στη χώρα μας μπορεί και, πρέπει να εισφέρει καταλυτικά στην προσέλκυση κεφαλαίων που θα αξιοποιηθούν κατάλληλα από υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Η χώρα έχει ανάγκη από «επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και τις απαιτήσεις ESG για τη βιώσιμη ανάπτυξη και που θα είναι σε θέση και θα έχουν τη δυνατότητα συμμόρφωσης με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα για τις γνωστοποιήσεις και το λοιπό νομοθετικό πλαίσιο για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Τη θέση του ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, λέγοντας πως ο κλάδος που εκπροσωπεί είναι έτοιμος να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται.

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν σε βάθος, ζητήματα που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και την εφαρμογή του από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, όπως και το νέο θεσμικό πλαίσιο για το ESG στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Κανονισμός SFDR). Αναλύθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις γνωστοποιήσεων των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών και θέματα ενημέρωσης για την υποχρέωση κατάρτισης και τήρησης των καταλόγων των κατόχων προνομιακής πληροφόρησης από τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες.

Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών από τους εκδότες, υποχρεώσεις γνωστοποίησης σημαντικών μεταβολών δικαιωμάτων ψήφου και υποχρεώσεις περί δημοσίων προτάσεων, ενώ αναλύθηκε και η προληπτική και κατασταλτική εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.