Skip to main content

Στις τράπεζες τα κλειδιά του εξωδικαστικού

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Oι πρώτες υποθέσεις που θα ολοκληρωθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και οι οποίες ανέρχονται σ ε 600 τον αριθμό θα αποτελέσουν “μπούσουλα” για άλλες 5000 υποθέσεις που είναι έτοιμες να κατατεθούν  στην ολότητά τους αφού έχουν προχωρήσει σε άρση απορρήτου.

Οι πλειστηριασμοί από τηνάλλη πλευρά ακολουθούν πολύ αργούς ρυθμούς ενώ  το 85% των πλειστηριασμάτων συνεχίζουν να καταλήγουν στις τράπεζες στοιχείο το οποίο αυξάνει αντί να μειώνει τα προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι servicers  όμως φαίνεται να αποτελούν και το κλειδί της ιστορίας σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των παραπάνω 5000 αιτήσεων οι οποίες αναμένουν να δουν τη διαχείριση που θα διενεργήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε όσους αιτούνται εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Eν τω μεταξύ και καθώς το τέλος του έτους πλησιάζει πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν να εισάγουν ακόμη περισσότερα χρέη προς ρύθμιση στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Οι τράπεζες αποτελούν στην παρούσα φάση το γρίφο για όσους χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του εξωδικαστικού αφού λίγο πολύ η διαδικασία σε ότι αφορά το Δημόσιο είναι δεδομένη ενώ για τους ιδιώτες πιστωτές  στη διαπραγμάτευσή τους με τις  μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις λύσεις υπάρχουν.

Η στατιστική των δημοπραρσιών

Σε ότι αφορά το κύμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2021 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται στους 3700 ενώ από τις αρχές του έτους προγραμματίστηκαν  18.500 πλειστηριασμοί.  Από αυτούς πάνω από το 50% αναβλήθηκαν δηλαδή έλαβαν αναβολή 10.600 πλειστηριασμοί ενώ 75 ματαιώθηκαν . Οι υπόλοιποι πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Σε ότι αφορά το 2022 τα στατιστικά δεν δίδουν σαφή εικόνα στην παρούσα τουλάχιστον φάση αφού στην πλατφόρμα εμφανίζονται να έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούνιο 3400 πλειστηριασμοί. Ωστόσο η πλατφόρμα ανεβάζει συνεχώς στατιστικά και το μέγεθος αυτό μπορεί να είναι απολύτως πλασματικό ως προς την πραγματικότητα.

Πρόβλημα οι αναδιαρθρώσεις δανείων

Εν τω μεταξύ οι servicers στα χέρια των οποίων βρίσκονται τα περισσότερα κόκκινα δάνεια προτίθενται να εντείνουν τις προσπάθειές τους σε ότι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό.

Οπως εξηγούσαν στη Ν παράγοντες με γνώση του αντικειμένου σημαντικό πλήθος δανείων από αυτά που έχουν στα χέρια τους οι servicers δεν είναι δυνατόν να αναδιαρθρωθεί καθώς πρόκειται για δάνεια που έχουν κοκκινήσει πολλά χρόνια πριν και επομένως δεν υπάρχει τρόπος αναβίωσής τους. Αλλωστε τα 12 χρόνια κρίσης της χώρας έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Παρά το γεγονός αυτό ,επειδή τα κέρδη για τους servicers βρίσκonται κρυμμένα στις αναδιαρθρώσεις αλλά και στις προμήθειες που προκύπτουν από τις αναδιαρθρώσεις αυτές, οι εταιρίες διαχείρισης των δανείων  κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.  Αυτός άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος,κάποιες μικρές επιχειρήσεις να μπορέσουν να επανέλθουν στην οικονομική βιωσιμότητα. και οι τράπεζες να μπορέσουν να προχωρήσουν στην πολυπόθητη πιστωτική επέκταση.