Από την έντυπη έκδοση
Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Με τον χαμένο τζίρο της εστίασης να διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ συγκριτικά με τις προ πανδημίας επιδόσεις της ίδιας περιόδου του 2019 η απώλεια ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, οι επαγγελματίες του κλάδου κατέβασαν σήμερα τα ρολά διεκδικώντας μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), το πρώτο εξάμηνο του έτους ο τζίρος της αγοράς υποχώρησε κατά 6,8%, στο 1,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Να επισημανθεί ότι η βάση σύγκρισης γίνεται με την περσινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας στο κανάλι της εστίασης επιβλήθηκε αναγκαστικό «λουκέτο» πολλών μηνών. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 οι απώλειες στον τζίρο κυμάνθηκαν στο 38,4%, ήτοι στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ.
Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων στο πρώτο εξάμηνο με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ήτοι προ πανδημίας, υποδεικνύει απώλεια 42,6%, που μεταφράζεται σε χαμένο τζίρο 1,1 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής ο κλάδος εμφανίζεται να κράτησε τις τιμές σε σταθερό επίπεδο, με το 79,4% να μην προχωρά σε αυξήσεις στο εξεταζόμενο εξάμηνο, ενώ το 74,2% αναφέρει ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες και στο δεύτερο μισό του έτους.
Το πρώτο εξάμηνο
Με βάση τις εξαμηνιαίες έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση εσόδων, με τη μεσοσταθμική υποχώρηση του τζίρου να διαμορφώνεται στο 51,8%.
Την ίδια ώρα, τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων, μολονότι καταγράφουν βελτιωμένη εικόνα τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με την αρχή του 2021, παραμένουν σε δυσμενέστερη φάση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Συγκεκριμένα, τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, από 16,5% που ήταν στις αρχές της πανδημικής κρίσης, υπερδιπλασιάστηκαν στο 44,1% τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησαν στο 28,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ωστόσο το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
«Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων βοήθησαν ένα μέρος των επιχειρήσεων εστίασης να αποκαταστήσει τη ρευστότητά του, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών φαίνεται πως δεν ωφελήθηκε, συνεχίζοντας να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας», επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.
Στην τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση, ενώ η συνολική εικόνα των υποχρεώσεων στο πρώτο εξάμηνο παραμένει σε υψηλά ποσοστά.
Η θέση της ΠΟΕΣΕ
«Δυστυχώς, έπειτα από ένα καλό τετράμηνο, που ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις απώλειες 16 μηνών, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μέτρα που περιορίζουν τη δραστηριότητά του. Για ακόμη μία φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε χωρίς κέρδη ή και με ζημιές, έχοντας μάλιστα συσσωρεύσει υποχρεώσεις που αδυνατούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε», αναφέρει η ΠΟΕΣΕ, επισημαίνοντας ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων σήμερα γίνεται «ως ένδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και της ανάγκης λήψης επαρκών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης».
Με σχεδόν έναν στους δύο επαγγελματίες (48,5% – Ιούλιος 2021) να εκφράζει φόβο για ενδεχόμενο κλείσιμο επιχειρήσεων στον κλάδο, όταν τον Φεβρουάριο του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%, οι επιχειρήσεις ζητούν από την κυβέρνηση να τις στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα από τη στιγμή που, όπως επισημαίνουν, «έχει θέσει τον κλάδο σε ένα νέο μίνι lockdown».