Της Ειρήνης Σακελλάρη
Πιο σύνθετη θα εξελιχθεί η διαδικασία των τιτλοποιήσεων για τις τράπεζες, τουλάχιστον για εκείνες που εποπτεύει κατευθείαν η ΕΚΤ.
Με έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται πως σε λίγο καιρό θα διενεργούνται όπως όλα δείχνουν οι τιτλοποιήσεις για τις τράπεζες που εποπτεύονται απευθείας από την αρχή και επομένως και για ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Οι νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετίζονται με την ανάγκη η εποπτεύουσα αρχή να αξιολογεί και αυτή σωστότερα τους κινδύνους που ανακύπτουν από τις τιτλοποιήσεις
Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τις ελληνικές συστημικές τράπεζες οι οποίες προχωρούν άμεσα σε μεγάλο πλήθος τιτλοποιήσεων προκειμένου να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα κόκκινα δάνειά τους. Λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς αυτούς θα έχουμε εκ νέου μέσα στο μήνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των τραπεζών.
Στόχος είναι οι τράπεζες να αποκτήσουν την επόμενη χρονιά μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων NPEs στο συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων.
Μολονότι η ακριβής εικόνα θα αποσαφηνιστεί μέσα στο μήνα οπότε και οι τράπεζες προχωρούν σε ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, ήδη επισήμως η Eurobank έχει ανακοινώσει NPEs της τάξεως του 7%.
Οι ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου έβρισκαν την Εθνική σε επίπεδο 13% την Πειραιώς σε επίπεδο 23% και σε λίγο υψηλότερο επίπεδο την Alpha Bank.
Mε δεδομένο μάλιστα πως σταμάτησε και η διελκυστίνδα που είχε ξεκινήσει για το κατά πόσον οι εγγυήσεις του Ηρακλή -του σχήματος που φιλοξενεί τους τίτλους των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών- θα επιβαρύνουν το χρέος, η ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες είναι εμφανής.
Ας σημειωθεί πάντως πως οι τιτλοποιήσεις που οδεύουν προς τον Ηρακλή και που τυγχάνουν των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου αξιολογούνται από διεθνείς οίκους αξιολογήσεων και λαμβάνουν σχετικό rating.
Οπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, παρά το γεγονός πως είναι δύσκολο να εξηγήσει κάποιος τι θα σημαίνουν οι νέες απαιτήσεις της ΕΚΤ πριν ο κανονισμός πάρει σάρκα και οστά, εν τούτοις είναι φανερό πως κάθε νέα απαίτηση σημαίνει κόστος για τις τράπεζες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η πράξη που πρέπει να λάβει χώρα είναι τόσο μεγάλη όσο τα χαρτοφυλάκιατων κόκκινων δανείων που πρέπει να τιτλοποιηθούν την επόμενη χρονιά.
Η ΕΚΤ ξεκινά διαβουλεύσεις για το σχέδιο – πιλότο για την κοινοποίηση των συναλλαγών τιτλοποίησης.
Ο μη δεσμευτικός κατ’ αρχήν οδηγός (εκτιμάται πως αυτός θα γίνει δεσμευτικός μετά τον Απρίλιο του 2022) καθορίζει τις προσδοκίες κοινοποίησης για τις τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την αρχή όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Η διαβούλευση για το τι θα περιλαμβάνει ο οδηγός λήγει στις 5 Ιανουαρίου 2022
Οι ανακοινώσεις – και επομένως η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ – ακολουθεί τις απαιτήσεις της αρχής που εμφανίστηκαν από το Μάιο του 2021 προκειμένου η ΕΚΤ να διασφαλίσει ότι οι άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διατήρησης κινδύνου, διαφάνειας και επανατιτλοποίησης για όλες τις τιτλοποιήσεις, οι οποίες ορίζονται στον κανονισμό της ΕΕ για την τιτλοποίηση.
Αυτός ο οδηγός διευκρινίζει τις πληροφορίες που η ΕΚΤ αναμένει να παρέχουν οι άμεσα εποπτευόμενες τράπεζες που μεταβιβάζουν προς σχήματα ή προς τίτλους συναλλαγές τιτλοποίησης.
Οι απαιτήσεις του κανονισμού για την τιτλοποίηση καλύπτουν όλες τις συναλλαγές τιτλοποίησης, από δημόσιες έως ιδιωτικές, παραδοσιακές, συνθετικές συναλλαγές και συναλλαγές εμπορικών τίτλων οι οποίες καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία, ανεξάρτητα από το εάν είναι δομημένες ή όχι έτσι ώστε να επιτυγχάνουν σημαντική μεταφορά κινδύνου.
Η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να ακολουθήσουν τον οδηγό για όλες τις συναλλαγές τιτλοποιήσεων που πρόκειται να εκδοθούν ετά την 1η Απριλίου 2022. Ο Οδηγός θα ενημερώνεται όταν χρειαστεί για να αντικατοπτρίζει τις σχετικές εξελίξεις στη ρύθμιση και την εποπτεία των τιτλοποιήσεων.