Skip to main content

ΧΑ: Παρά την πρόσφατη άνοδο, το διεθνές κλίμα υποστηρίζει την συνέχειά της

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι μετοχές της Ασίας που φιλοξενούνται σε αναδυόμενα χρηματιστήρια όπως και το Αθηναϊκό βρέθηκαν σήμερα σε υψηλά βίου ενώ οι δείκτες των ΗΠΑ χθες το βράδυ υποχώρησαν ελαφρά από αίτια σχετικά με την περιπέτεια του νομοσχεδίου δημοσιονομικής στήριξης. Διεθνώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος. Η πεποίθηση ότι οι νομισματικές αρχές παγκόσμια θα συνεχίσουν να εισάγουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα για να στηρίξουν την οικονομία που επλήγη από την πανδημία στηρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης για διακανονισμό το 2021 καθώς οι traders άρχισαν να πιέζουν εκ νέου το νόμισμα των ΗΠΑ.

Η δεύτερη σύνοδος της κουτσουρεμένης εβδομάδας με το φινάλε του 2020, δεν είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την προηγούμενή της. Οι πιέσεις μετά το αρχικό τίναγμα ήταν ισχυρότερες και η εμφάνισή τους πριν το τέλος της πρώτης ώρας, είχε προκαλέσει μεικτή εικόνα στις μεταβολές των blue chip και συναλλακτικό μούδιασμα, αφού χαμήλωσαν οι ρυθμοί το δεύτερο ημίωρο έναντι των αρχικών. Για αυτό ο ΓΔ στις 10:48 χτύπησε στις 818,02, νέο ανώτερο β εξάμηνου και μετά από 23 λεπτά, τον είχαν οδηγήσει στις 812,68 με θετική όμως μεταβολή. Αφού το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4 μονάδων, με κλείσιμο τη Δευτέρα στις 810,44. Στις 11:30 με τζίρο στα 13 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ ήταν στις 814,35, κοντά στην τιμή ανοίγματος, με κέρδη της τάξης του +0,5%. Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες είχαν όμοια κέρδη. Στο δίωρο, μια κίνηση για ρευστοποίηση θέσεων σε αρκετά blue chip που ξεκίνησε από τις 12:03 και πέρασε την αγορά σε αρνητικό πεδίο, με εγγραφή χαμηλού στις 808,61 μονάδες, ολοκληρώθηκε στις 810,62, με οριακά κέρδη με τζίρο πλέον στα 27,1 εκατ. ευρώ. Για να πιεστεί στο επόμενο λεπτό, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα των πωλητών να μην περάσει τόσο εύκολα ο ΓΔ από την οροφή των 810 μονάδων. Η διατήρηση αυτής της πρόθεσης ως το πέρας των συναλλαγών έφερε στο κλείσιμο απώλειες -0,15%, ενώ το κατώτερο μέρας, οι 807,56 μονάδες ήρθε στις 16:37 έξη ώρες δηλαδή παρά δέκα λεπτά από την εγγραφή του ανώτερου.

Το άλμα της Δευτέρας είχε συνέχεια στο πρώτο μέρος της χθεσινής συνεδρίας,  με τον μέσο όρο να ξεπερνά τις 818 μονάδες πριν ξεσπάσουν πιέσεις των οποίων η βάση σχετιζόταν με τις εξελίξεις στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ. Εκεί η περιπέτεια του νομοσχεδίου για την επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες από την πανδημία συνεχίζεται με αποτέλεσμα, μετά από τρεις ώρες διαπραγμάτευσης, οι βασικοί δείκτες της Wall Street να σημειώνουν απώλειες. Οι εγχώριοι αναλυτές μετά το απροσδόκητα μεγάλο άλμα τη Δευτέρα δεν θεώρησαν αρχή σημαντικής διόρθωσης τη μικρή πτώση για τον ΓΔ.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε: “Το σενάριο διαμόρφωσης ενός ‘end-year rally’ είναι σε εξέλιξη, με καταλύτες τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και την αποτροπή ενός άτακτου ‘Brexit’, με τη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βρετανία. Η ζώνη των 835 – 845 μονάδων του ΓΔ, είναι η εγγύτερη περιοχή σημείων αντίστασης, κατά την τεχνική ανάλυση”.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ ειδοποιούσε:  “Σε ωριαίο διάγραμμα, οι 800 μονάδες γίνονται στήριξη, με τον στόχο στις 845. Ο ταλαντωτής μας προϊδεάζει ότι μπορεί να πάμε σε χρονική, ή και σε τιμές, διόρθωση”.

Η Merit Sec. παρατηρεί: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 770 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 800 και 780 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 820 και 830 μονάδες”.

Από την η Beta Sec. ανέφεραν: “Η διεθνής επενδυτική ευφορία, οδηγούμενη από το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ, τη συμφωνία για το ‘Brexit’ και το ξεκίνημα των εμβολιασμών, δημιουργούν ένα ιδανικό σενάριο για τον περιορισμό των ετήσιων απωλειών, οδηγώντας την Εγχώρια Αγορά ψηλότερα. Περιμένουμε το θετικό κλίμα στο εξωτερικό να συνεχιστεί, υποστηρίζοντας τα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς, τα οποία θα βοηθηθούν επίσης και από τις κινήσεις ωραιοποίησης”.