Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Νέο καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, για κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, μισθών και συντάξεων, αλλά και πλειστηριασμών, σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη της αγοράς την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Στόχος ουσιαστικά των αλλαγών που εξετάζονται είναι πρωτίστως να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια για όσους επλήγησαν πραγματικά από την επέλαση του κορονοϊού, γεγονός που θα αποδεικνύεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα διασταυρώνονται από τις δηλώσεις των υπόχρεων.
Από την άλλη πλευρά μελετάται όπως τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυστηροποιηθούν για τους «πονηρούς», οι οποίοι, αν και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» του νόμου για να αποφύγουν την καταβολή των οφειλών τους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι οδηγίες του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, αφού, με βάση τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την πληρωμή των οφειλών, προκύπτει ότι σημαντικός είναι ο αριθμός των υπόχρεων που αν και έχουν πληγεί έχει καταβάλει εμπρόθεσμα μεγάλο μέρος των όποιων οφειλών έχουν, είτε από φόρους είτε από δόσεις ρυθμίσεων, προκειμένου το επόμενο έτος να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα «βουνό» χρεών.
Είναι αξιοσημείωτο άλλωστε ότι οι εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι την επόμενη μέρα της πανδημίας τα χρέη που θα έχουν συσσωρευτεί θα «ακροβατούν» περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
Ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο για όσους καλούνται να το εξοφλήσουν -με δεδομένο μάλιστα ότι σε αυτές τις οφειλές θα προστίθενται και οι τρέχουσες φορολογικές και όχι μόνο υποχρεώσεις-, αλλά όχι ανησυχητικό για το υπουργείο Οικονομικών.
Για τον λόγο άλλωστε αυτό, όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πέρα από το «κούρεμα» χρεών που δεν τίθεται καν στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν θεωρείται προς το παρόν αναγκαίο να εξεταστεί και η θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης πολλών δόσεων, πέρα από την επαναλειτουργία αυτών που ίσχυαν και τις οποίες έχασαν υπόχρεοι την περίοδο Μαρτίου – Νοεμβρίου λόγω Covid-19.
Πακέτο διευκολύνσεων
Αντίθετα ήδη ετοιμάζεται και νέο «πακέτο» διευκολύνσεων για την εξόφληση φόρων και χρεών, που θα γνωστοποιηθεί στις αρχές του επομένου έτους, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά όχι μόνο δεν θα έχουν εκλείψει αλλά θα έχουν γίνει οξύτερες και μεγαλύτερες, αφού και με την έναρξη των εμβολιασμών η «μάχη» δεν θα σταματήσει όπως και τα περιοριστικά μέτρα στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε επιφυλακή, διότι μπορεί τα νέα χρέη να κινούνται σε χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όμως είναι δεδομένο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε μήνα αυξάνονται και ουδείς γνωρίζει πώς θα ανταποκριθεί το επόμενο έτος η αγορά, που στο τέλος του τρέχοντος έτους θα καταγράψει με μαθηματική ακρίβεια σημαντικές ζημιές αφού το lockdown έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση τζίρους και κέρδη.
«Ανάσα» με το μέτρο για τις 120 δόσεις
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι προς την εν λόγω κατεύθυνση διευκολύνσεων κινείται και η πρόσφατη «πρεμιέρα» εφαρμογής του νέου μέτρου που προβλέπει ότι όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, λόγω της πανδημίας μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ενταχθούν και πάλι.
Ένα μέτρο που δίνει «ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις σχετικές αιτήσεις, μέσω του myBusinessSupport, για επανένταξή τους:
* στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης
* με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις
* για την υπολειπόμενη οφειλή και
* για τις δόσεις που απομένουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επανένταξη στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει αφενός να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, αφετέρου δε να καταβάλουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τη δόση Δεκεμβρίου 2020.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η καταβολή της δόσης Δεκεμβρίου πρέπει να γίνει σε πίστωση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ), αποκλειστικά με έναν από τους δύο πιο κάτω τρόπους:
α) μέσω web-banking ή
β) σε υποκατάστημα στην τράπεζά σας, μόνο αν δεν είναι δυνατή η καταβολή μέσω web-banking.
«Πρεμιέρα» σήμερα για την επανένταξη
Επισημαίνεται ότι η επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις γίνεται την επομένη εργάσιμη από την ημέρα παραλαβής του σχετικού αρχείου των Τραπεζών από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ, η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θα εκκινήσει τη διαδικασία του σχετικού ελέγχου από σήμερα, 21 Δεκεμβρίου 2020.
Όσον αφορά τις πληρωμές που θα γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η επανένταξη θα ολοκληρωθεί έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και στη συνέχεια, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση, στο myTAXISnet, θα επικαιροποιηθεί η εικόνα της ρύθμισης (δόσεις, ποσά, ημερομηνίες καταβολής).
Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα η αγορά «πνίγεται» στα χρέη, ενώ η κατάσταση δεν δείχνει ότι μπορεί να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον, με άγνωστες φυσικά τις επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Αυξήθηκαν τα νέα ληξιπρόθεσμα
Τον Οκτώβριο τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) είχαν επιβληθεί σε 1.291.968 φορολογούμενους, ενώ υπό τη δαμόκλειο σπάθη αυτών βρίσκονται ακόμη 1.784.427 υπόχρεοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των φορολογουμένων στους οποίους μπαίνει η «θηλιά» των αναγκαστικών μέτρων να ανέρχεται σε 3.076.395.
Την ώρα μάλιστα που τον Οκτώβριο καταγράφηκαν συνολικά 4.366.874 οφειλέτες του Δημοσίου, προκύπτει ότι το 72% αυτών, δηλαδή τα 3.076.395 φυσικά και νομικά πρόσωπα, βρίσκεται στην τροχιά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Πορεία αναπόφευκτη, καθώς μόνο τον Οκτώβριο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε κατά 1,04 δισ. ευρώ, αφού από 3,898 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο «εκτοξεύτηκε» στα 4,939 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών να ανέλθει σε 106,7 δισ. στο 10μηνο, έναντι 106,1 δισ. που ήταν στο εννεάμηνο, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να ανέρχεται σε 83,638 δισ. καθώς 23,074 δισ. θεωρούνται πλέον ανεπίδεκτα είσπραξης.
Η εικόνα εξάλλου της αγοράς αποτυπώνεται και από τις εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπροθέσμου για τον Οκτώβριο που, εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών, έφτασαν τα 186 εκατ. ευρώ έναντι 360 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας πτώση 49% και προσθέτοντας ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο που φανερώνει την αδυναμία των υπόχρεων να πληρώσουν τα χρέη τους.