Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected]
Σε ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά σχέδια εξελίσσεται για τον κλάδο ενέργειας διεθνώς η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ήδη επενδυτικοί οίκοι αλλά και σχήματα με συμμετοχή σε διαχειριστικές εταιρείες δικτύων έχουν καταθέσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη από την περίοδο του market test 19 εταιρικές οντότητες κατέθεσαν στο σύμβουλο ιδιωτικοποίησης σχετικό ενδιαφέρον.
Μεταξύ αυτών και τρεις που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ηλεκτρικά δίκτυα στην Ευρώπη. Κάτι που, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη της μητρικής ΔΕΗ στη «Ν», θέτει το εγχείρημα πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε πολύ ικανοποιητική αφετηρία λίγες μέρες μετά την έναρξή του. Να σημειωθεί ότι από το βράδυ της Δευτέρας η ΔΕΗ έχει προσκαλέσει μέσα από τη σχετική δημοσιοποίηση των όρων συμμετοχής στη διαδικασία όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους.
Τα κίνητρα
Βασικό κίνητρο των επενδυτών για την εξέταση της πιθανότητας επενδύσεων στο ΔΕΔΔΗΕ είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία έγκρισης του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) για τη διανομή ηλεκτρισμού, το οποίο προσδιορίστηκε στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα στην Ε.Ε. το ποσοστό ανέρχεται στο 2,5% -3%. Ουσιαστικά η απόδοση κρίνεται ως ελκυστική και ασφαλής για αυτούς που αναζητούν «σίγουρες» αποδόσεις για τη μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα που έχουν, κι έτσι ο ΔΕΔΔΗΕ μπαίνει στο στόχαστρο πολλών, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που καλείται να κάνει.
Επίσης σε επίπεδο διαχειριστών δικτύων είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που αυτήν την ώρα αναζητεί εταίρο και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου ένα τέτοιου είδους πλασάρισμα σε υποδομές συνδεσιμότητας ανοίγει προοπτικές σε νέα πεδία δράσης όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η διακίνηση δεδομένων κτλ. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ και αφορούν τις αναβαθμίσεις δικτύων αλλά και τους «έξυπνους μετρητές» (7,5 εκατ. σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια) είναι, μεν, μεγάλου ύψους αλλά μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και να αποτελέσουν βάση για μεγάλες συνέργειες με άλλους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021 είχε εμφατικά τονίσει ότι καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου Capital Link ανέφερε ο επενδυτής θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, ενώ τόνισε τη σημασία της ιδιωτικοποίησης ως προς την υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής που είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία της πώλησης του 49% θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Προϋποθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθορίζονται οι νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις της συμμετοχής στη διαδικασία. Σύμφωνα με την πρόσκληση ο ισολογισμός των ενδιαφερόμενων εταιρειών για τα τρία τελευταία (3) οικονομικά έτη, θα πρέπει να ανέρχεται στο ποσό η των 750 εκατ. ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις επενδυτικών σχημάτων (funds) οι απαιτήσεις ρευστότητας προβλέπουν την ύπαρξη μη επενδυμένων κεφαλαίων τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ή μέγεθος τουλάχιστον 3,75 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 29 Ιανουαρίου. Οι επενδυτές που θα περάσουν από το στάδιο της προεπιλογής θα μπουν στη διαδικασία της λεπτομερούς ενημέρωσης για τα λειτουργικά, οικονομικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ και των δεσμευτικών προσφορών.
Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, που περιμένει από τη διαδικασία σημαντική «ένεση» ρευστότητας, ενώ λειτουργεί δίκτυο μήκους 240.000 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες. Επίσης ένα μεγάλο και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,3 δισ. μέχρι το 2025 καταγράφεται στο προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) για την περίοδο 2021 – 2025 που έχει θέσει σε διαβούλευση ο ΔΕΔΔΗΕ και όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις απόψεις τους μέχρι σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.
Πάντως, το όλο σχέδιο της πώλησης επικρίνει με δριμύτητα ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «εκχωρεί σε ιδιώτες το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ πάνω στο οποίο θα “κουμπώσουν” πολλά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υποδομές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας». Προσθέτει, δε, ότι «ενώ η Ευρώπη και όλος ο κόσμος “παγώνει” τις ιδιωτικοποιήσεις και στρέφεται και ενισχύει τον δημόσιο τομέα, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να ξεπουλήσει κρίσιμες υποδομές στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα, με τον κίνδυνο μάλιστα η εμμονή της αυτή να οδηγήσει, εντός πανδημίας και παγκόσμιας ύφεσης, σε ξεπούλημα “μπιρ παρά”».