Skip to main content

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών τόσο για το «ξεπάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,25% στις 631,01 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 1,17% στις 1.693,09 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 4,09 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 32 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα πτωτικά κατά 3,64% στις 612,54 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει μείωση κατά 3,67%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,35%, η Eurobank κατά 2,50%, η Alpha Bank κατά 3,13% και η Attica Bank κατά 9,09%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζει απώλειες της τάξης του 2% ενώ στο 1,60% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές του Μυτιληναίου και της Folli-Follie. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 1,61% και της Σαράντης κατά 1,45%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διατηρείται αμετάβλητη στο 7,212%, του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 8,301%, ενώ του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 51 μονάδες βάσης στο 7,764%.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το θρίλερ για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς ούτε χθες επιτεύχθηκε η απαιτούμενη συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών για την αξιολόγηση των πρόσφατων παροχών της ελληνικής κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.

Το όλων θέμα φαίνεται πως προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις της Γερμανίας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σήμερα θα καταβληθεί νέα προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να επανεκκινήσει η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων.

Όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση, το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο στις θέσεις του, επιμένοντας στην αναγκαιότητα περικοπής των συντάξεων και αναπροσαρμογής του αφορολόγητου ορίου, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τόσο τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο και ευρύτερα, τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γιάννης Βλαχάκης, αναλυτής της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Η πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς για το μικρό, υπόλοιπο του έτους, θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την έκβαση του Euroworking Group. Αν “ξεπαγώσουν” άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (σενάριο με μικρές πιθανότητες), θα μπορούσε ο Δείκτης να προσεγγίσει και πάλι τα υψηλά έτους (περί τις 660 μονάδες).

»Αν υπάρξει έντονη αντίθεση και πρόταση ακύρωσης, ή υιοθέτησης ισοδύναμων μέτρων (σενάριο με μέτριες πιθανότητες), τότε η Αγορά θα δοκίμαζε τις αντοχές της στήριξης των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Τέλος, αν υπάρξει κάποια ενδιάμεση ανακοίνωση που θα αφήνει περιθώρια για “ξεπάγωμα” των βραχυπρόθεσμων μέτρων εντός του Ιανουαρίου (αρκετά πιθανό σενάριο), τότε η Αγορά, πιθανόν, να κινηθεί σε ένα εύρος Δείκτη μεταξύ 610 και 630 μονάδων».

Την ίδια ώρα, τη συναλλαγή τιτλοποιήσεως δανείων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις ολοκλήρωσε η Alpha Bank, αντλώντας μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 320 εκατ., μέσω της τοποθετήσεως χρεογράφων πρώτης εξασφαλίσεως στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και σε ∆ιεθνή Επενδυτική Τράπεζα. Η Alpha Bank σημειώνει ότι η εν λόγω συναλλαγή ενισχύει τον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας για συνεχή διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής της και περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητάς της.

Τέλος, την υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 225 εκατ. ευρώ, μέσω της θυγατρικής Intralot Finance UK Limited, ανακοίνωσε o Όμιλος Intralot. Το δάνειο θα έχει τριετή διάρκεια, με δυνατότητα επέκτασης για δύο επιπλέον έτη, και αποβλέπει στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενης κοινοπρακτικής χρηματοδότησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει τον Μάιο του 2017.

naftemporiki.gr