Skip to main content

Δύο λουκέτα την ημέρα στο ΒΕΘ

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Λιγότερα από πέρυσι είναι τα λουκέτα επιχειρήσεων που καταγράφηκαν στο μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο αριθμός τους ωστόσο παραμένει σημαντικός και η διοίκηση του Επιμελητηρίου εύχεται στα μέλη της μια καλύτερη χρονιά για το 2017, αλλά εκτιμά ότι αυτή θα είναι εξίσου δύσκολη με το 2016, κρούοντας κώδωνα κινδύνου για νέα δυσβάσταχτα για τις επιχειρήσεις μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε σχετικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, από την αρχή του 2016 μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου μπήκαν ακόμη 730 λουκέτα σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης -δύο λουκέτα την ημέρα-, έναντι 1.090 το 2015, δηλαδή καταγράφηκε σημαντική μείωση της τάξης του 33%.

Έναρξη πραγματοποίησαν 329 επιχειρήσεις το 2016, οι οποίες είναι επίσης αυξημένες κατά 28,5% σε σύγκριση με τις 2.556 ενάρξεις της περσινής χρονιάς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητά τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (224 επί συνόλου 329 εγγραφών). Το 2016 ρολά κατέβασαν 558 ατομικές επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 832.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε σχετικά: «Το 2016 μας αποχαιρετά με τον χαρακτηριστικό ήχο της κλειδωνιάς του λουκέτου, καθώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της, στις οποίες προστίθενται, με μαθηματική ακρίβεια, καθημερινά και νέες. Και την τρέχουσα χρονιά το ένα λουκέτο διαδέχτηκε το άλλο σε μία καθημαγμένη αγορά που αδυνατεί να βρει έστω και μία αχτίδα φωτός στο τούνελ της ύφεσης».

Επεσήμανε, δε, την επικείμενη νέα φοροκαταιγίδα του 2017, με τις πόρτες των τραπεζών να παραμένουν ερμητικά κλειστές για νέες χρηματοδοτήσεις, αλλά και το υψηλό κόστος του δανεισμού να συνεχίζει να καθηλώνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και επέκρινε τους ιθύνοντες ότι αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, μετατοπίζοντας τον δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο.

«Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης -πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων- με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις. Η δεύτερη αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει και για το κλείσιμό της εκτιμούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει και άλλα επώδυνα μέτρα για την ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια και για τις επιχειρήσεις. Και αυτά τα νέα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ, που ήδη γνωρίζουμε, θα μεταφερθούν στις πλάτες των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα».