Skip to main content

Επιστρεπτέες προκαταβολές και το 2021

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Στις επιστρεπτέες προκαταβολές θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών ένα μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο κονδύλι των μέτρων στήριξης της επόμενης χρονιάς. Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ήδη τον πρώτο σχεδιασμό για το πλάνο στήριξης της αγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, το οποίο αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολο με το τέταρτο τρίμηνο του 2020. 

Σε αυτό έχουν ενσωματώσει επιπλέον δύο γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο πρώτος θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο και θα καλύψει τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Ο δεύτερος θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο, για να καλύψει τη ζημιά που θα κάνει η πανδημία στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με τις αλλεπάλληλες φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών επιτυγχάνουν δύο στόχους ταυτόχρονα: Πρώτον, ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που όσο παραμένουν κλειστές φορτώνονται με έξοδα χωρίς να έχουν έσοδα. Δεύτερον, περιορίζουν τις πιθανότητες ενός μεγάλου κύματος απολύσεων. Η επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την τέταρτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δείχνει ότι οι 440.000 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος δεσμεύτηκαν πως δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις 760.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και το τέλος Μαρτίου. 

Με την πέμπτη και την έκτη φάση της επιστρεπτέας, η χρονική δέσμευση θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Μετά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι το εμβόλιο θα έχει επιτύχει τον βασικό στόχο της ανοσίας της αγέλης και η οικονομία θα έχει επιστρέψει σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς.

Με 1 δισ. η πέμπτη φάση

O προϋπολογισμός του 2021 έχει ένα «αποθεματικό» 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, εκ των οποίων όμως τα 3 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθούν. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε υγειονομικό επίπεδο και μετά να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η παράταση, βέβαια, του lockdown και η περιορισμένη λειτουργία της οικονομίας μέσα στις γιορτές είναι σαφές ότι θα οδηγήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης μέσα στον Ιανουάριο. Επομένως, η εξειδίκευση του τρόπου διάθεσης των 3 δισ. ευρώ έχει ήδη αρχίσει. Περίπου 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία μετά τα Φώτα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του πέμπτου γύρου θα είναι τα εξής: 
1. Θα ζητείται από τους επαγγελματίες να εμφανίσουν μείωση εσόδων άνω του 20% στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο.
2. Θα ζητείται από τους επαγγελματίες να δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε καμία μείωση προσωπικού τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021 (από τέλος Μαρτίου που ήταν η αντίστοιχη δέσμευση για την τέταρτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής).
3. Θα γίνεται συμψηφισμός του ποσού που θα προκύπτει από την εφαρμογή της μαθηματικής φόρμουλας στο πλαίσιο της πέμπτης φάσης με το ποσό που έχει ήδη χορηγηθεί στο πλαίσιο της τέταρτης φάσης, όπως αποκαλύπτει και με τη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στη «Ν» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (βλ. σελ. 2-3).
4. Θα παρέχεται το δικαίωμα ένταξης και των νεοσύστατων επιχειρήσεων ή των επαγγελματιών που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Προς το παρόν, αυτή η κατηγορία των επαγγελματιών έχει αποκλειστεί από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το πρόβλημα, όμως, έχει γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Νεοσύστατες επιχειρήσεις που μόλις άρχισαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν ρολά, με τις δόσεις για τον εξοπλισμό και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η αρχική επένδυση να τρέχουν. Έτσι, στην πέμπτη φάση θα υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην αποκλείονται.