Skip to main content

«Γεγονός» η 4η αύξηση των επιτοκίων της Fed για το 2018

«Γεγονός» αποτελεί ο τέταρτος γύρος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων για το 2018, έπειτα από την ολοκλήρωση της αποψινής συνεδρίασης της Federal Reserve.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ευρέως αναμενόταν, προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 2,25% – 2,50%. Η απόφαση ελήφθη κατά απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής υποβάθμισαν σε δύο τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2019, έναντι τριών που προέβλεπαν μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, η Fed περιόρισε στο 2,8% -από 3% προηγουμένως- τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση για το ύψος των ομοσπονδιακών επιτοκίων, σε μία ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στο αποκαλούμενο «σημείο μηδέν» -δηλαδή η νομισματική πολιτική ούτε τονώνει, ούτε περιορίζει την οικονομία.

Στην επίσημη ανακοίνωση, η οποία ακολούθησε τη διήμερη συνεδρίαση, επισημαίνεται ότι «η περαιτέρω σταδιακή αύξηση του εύρους των επιτοκίων θα συνοδεύεται από μία βιώσιμη επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, από μία ισχυρή αγορά εργασίας και από έναν στοχευμένο πληθωρισμό».

Τονίζεται επίσης, ότι οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι «σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι», ενώ προστίθεται ότι η κεντρική τράπεζα «θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων έρχεται κόντρα στα «θέλω» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.  

Πάντως, η κεντρική τράπεζα κατέστησε σαφές, για ακόμη μία φορά, ότι η «κρίνει πως χρειάζονται ορισμένες ακόμη αυξήσεις επιτοκίων», προκειμένου να φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι Αμερικανοί τραπεζίτες αναθεώρησαν ελαφρώς τον στόχο για τον πληθωρισμό του 2020 και του 2021, ο οποίος πλέον εκτιμάται οριακά πάνω του 2%.

Στον απόηχο της απόφασης, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του, με την άνοδο στον Dow Jones να περιορίζεται στο 0,40% και στον S&P 500 στο 0,30%.

naftemporiki.gr