Skip to main content

Market beat: Πιθανή μια πιο ήπια πίεση στις τιμές, το πτωτικό momentum δεν εξαντλήθηκε

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές είχαν ειδοποιήσει για την αλλαγή που θα φέρουν οι τραπεζικές ΑΜΚ όταν ολοκληρωθούν και όταν καθοριστεί το ποσοστό συμμετοχής των τραπεζικών μετοχών στους δείκτες. Αυτή η διαδικασία διαφέρει χρονικά ανά τράπεζα και γι’ αυτό έχουν μια αναδιάρθρωση των δεικτών «διαρκείας» και μια αντίστοιχη αναδιαμόρφωση της σύνθεσης των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup  θεωρεί ότι η άρση των capital control, για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι αναμφισβήτητα ενέργεια στη σωστή κατεύθυνση, με το σύνολο της Αγοράς να την επικροτεί, καθώς διαμορφώνει προϋποθέσεις για βελτίωση των συνθηκών του πολύπαθου Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αλλά θέλησε να τονίσει ότι το timing της εξαγγελίας της ήταν κακό γιατί συνέπεσε με σειρά δεδομένων αρνητικού χαρακτήρα καθώς έχουμε: 

  • Αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες,
  • Αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών Επενδυτών (rebalancing) καθώς η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων οδηγεί σε μεταβολές των συντελεστών στάθμισης.
  • Σε αυτά προστίθεται  η αιφνίδια κίνηση του ομίλου Viohalco που αφορά την ΕΛΒΑΛ.
  • Τεχνικά, η διάσπαση των 600 μονάδων, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την στατιστική εικόνα της Αγοράς γιατί διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να καταγραφεί νέα χαμηλή επίδοση εντός του Δεκεμβρίου ακόμα χαμηλότερα από τις 568 μονάδες που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.
  • Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητα τα δρώμενα, ιδιαίτερα όσα αφορούν την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Οι ρυθμοί των συναλλαγών χθες, ήταν σχεδόν σταθεροί στο πρώτο και το δεύτερο μέρος. Αλλά η ποιοτική διαφορά ήταν πως οι πιέσεις του πρώτου μέρους στους περισσότερους κλάδους αντισταθμίστηκαν από τις εντολές αγοράς στο δεύτερο, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κλάδοι όσο έχασαν τις πρώτες τέσσερις ώρες, τόσο να χάνουν και στο κλείσιμο. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε προς το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Άρα αυξήθηκαν οι απώλειες σε ορισμένα blue chip μετά τις 14:30, ενώ δεν ήταν πολλές οι περιπτώσεις ελάττωσης των απωλειών με την πάροδο του χρόνου. Συνεπώς το πτωτικό momentum δεν εξάντλησε την ισχύ του στο δεύτερο μέρος και σήμερα η δυναμική δεν είναι πιθανό να διαφέρει.

  • Οι διαχειριστές που αποφασίζουν με βάση τη στατιστική ανάλυση είναι βέβαιο πως θα συνεχίσουν να ρευστοποιούν καθώς είναι κατ’ αυτούς βέβαιο πως οι τιμές θα προσεγγίσουν πάλι τον πυθμένα της αγοράς.
  • Οι θεσμικοί που λαμβάνουν υπόψη τη δυναμική που αναπτύσσουν οι τιμές των  ελληνικών ομολόγων γιατί τους ενδιαφέρει το country risk επίσης έχουν την τάση να ρευστοποιούν θέσεις τους σε όλα τα blue chip όπως και η πρώτη ομάδα.
  • Υπάρχει και τρίτη ομάδα, των διαχειριστών που υποχρεώνονται από τις εξελίξεις σε rebalancing διαρκείας. Η αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων είναι δύσκολη δουλειά όταν οι συντελεστές βαρύτητας αλλάζουν μέρα τη μέρα. Όπως αλλάζουν και οι διαθέσεις των θεσμικών σε παγκόσμια κλίμακα, για άλλους λόγους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τις διατηρούμενες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου να προξενούν εκνευρισμό στους επενδυτές. Προβληματισμό έγειρε και η επιδείνωση των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, εν όψει μάλιστα, και της απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε  κατά 0,90% στις 17.570,94 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,07% στις 5.098,24 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε καθοδικά κατά 0,65% στις 2.063,59 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε ήπιες απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας στα 37,51 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο τεχνολογικός Nasdaq επιχείρησε να διαφύγει του καθοδικού σπιράλ, περιορίζοντας τις αρχικές του απώλειες, οι οποίες ξεπέρασαν το 1%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Apple έκλεισε οριακά πτωτικά στο 0,04%, ενώ της IBB ανοδικά στο 2%.

Βοeing (2,33%) και Goldman Sachs (1,39%) αντίθετα, οδήγησαν σε απώλειες τον Dow Jones, ο οποίος βρήκε στήριξη μόνο στη μετοχή της Nike.

Στον κλάδο των μεταφορών, oι Southwest Airlines και Norfolk Southern εμφάνισαν πτώση άνω του 2,5%. Πτώση 5,5% σημείωσε η μετοχή της Qualcomm, μετά την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν για προνομιακή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών.

Απώλειες της τάξης του 1,5% κατέγραψε και η μετοχή της Chipotle, καθώς τουλάχιστον 80 μαθητές διαγνώστηκαν με διατροφική μόλυνση, αφού πρώτα έφαγαν σε εστιατόριο της αλυσίδας.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές απώλειες της τάξης του 1,7% κατέγραψαν την Τρίτη οι μετοχές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των εντεινόμενων πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,42% στις 6.135 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,95% στις 10.674 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,57% στις 4.682 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,68% στις 366,22 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Anglo American εμφάνισε απώλειες της τάξης του 12,3% λόγω της μη καταβολής των μερισμάτων και της πώλησης του 60% των περιουσιακών της στοιχείων. Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης εντάσσεται και η μείωση του εργατικού δυναμικού από τις 162.000 σε μόλις 50.000.

Απώλειες 5,5% κατέγραψε η BHP Billiton, μετά το θάνατο 13 ατόμων σε μεταλλείο σιδήρου που διαθέτει στη Βραζιλία. Έντονες πιέσεις (8%) δέχθηκε και η Rio Tinto λόγω της μείωσης του επενδυτικού της προγράμματος κατά 500 εκατ. ευρώ για το 2016. Πτώση 6,9% εμφάνισε και η μετοχή της Glencore.

Στον αντίποδα, κέρδη 1,2% σημείωσε η Bouygues, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Orange για την εξαγορά διάφορων επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

Στον κλάδο της ενέργειας, η μετοχή της Seadrill κατακρημνίστηκε στο 9,5% και της Sbm Offshore στο 2%.

Η τιμή του πετρελαίου WTI εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω των 38 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ αδυνατούν να αναλάβουν σαφείς δεσμεύσεις για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η τιμή του Brent έκλεισε στα 40,78 δολάρια, αν και ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει κάτω των 40 δολαρίων, για πρώτη φορά από το 2009.

Σε άλλα νέα της ημέρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν απάλλαξε τις Shell, BP και Statoil από τις κατηγορίες χειραγώγησης της τιμής της αιθανόλης. Οι μετοχές και των τριών εταιρειών κινούνται σταθεροποιητικά.

Την ίδια ώρα, η JAB Holding ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Keurig Green Mountain, εισχωρώντας δυναμικά στην αμερικανική αγορά του καφέ.

Όσον αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης, στα 76,2 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας για τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, με τις δαπάνες να υποχωρούν στα 315 δισ. ευρώ και τα έσοδα να αυξάνονται  στα 243,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Γαλλίας υποβάθμισε στο 0,3% από 0,4% προηγουμένως την εκτίμηση για την ανάπτυξη της οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2015.

Στη Βρετανία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, ενώ στην Τουρκία κατά 4,6%.

ΧΑ

Στην χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε ανοδική δυναμική μόνο στο ξεκίνημα και μετά το ΧΑ ακολούθησε την πορεία που διέγραψε στις τρεις προηγούμενες στη σειρά καθοδικές συνεδριάσεις. Αποκαλύπτοντας, πόσο βραχύβια μπορεί να είναι η αντίδραση στο ΧΑ. Η έκπληξη εκτός των μεγάλων πιέσεων στην ΠΕΙΡ την πρώτη μέρα της εισαγωγής του συνόλου των μετοχών της μετά την ΑΜΚ, ήταν η επιμονή  στις πιέσεις επί όλων σχεδόν των μετοχών του 25άρη με μοναδική εξαίρεση την ΕΥΡΩΒ και την ΑΛΦΑ που στο δεύτερο μέρος λύγισε και εμφάνισε απώλειες.

Στο αρνητικό κλίμα, εκτός των αγορών στην Ευρώπη που κινήθηκαν σαφώς πτωτικά, πιθανά να συνέβαλλε η είδηση περί επιβολής φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές μετά από συνομιλίες σήμερα.  Ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) έχει ως στόχο να ανακτήσει μέρος του δημόσιου χρήματος που χρησιμοποιείται για τη στήριξη των τραπεζών, για να εμποδίσουν τις κερδοσκοπικές συναλλαγές και να ενοποιήσει τις διάφορες εισφορές που έχουν ήδη επιβληθεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Οι συνομιλίες σχετικά με την επιβολή του εκκρεμούν από το 2011. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι υπουργοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Ισπανία δήλωσαν ότι είχαν σημειώσει πρόοδο και αναμένεται μια πολιτική συμφωνία τον Δεκέμβριο.

Τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης αφήνοντας πίσω τους τα χθεσινά κέρδη της τάξης του +1,5% στους βασικούς τους δείκτες βούλιαζαν με απώλειες μεγαλύτερες της ανόδου τη Δευτέρα.

Στο ταμπλό του ΧΑ πρωταγωνίστησαν οι τράπεζες του 25άρη και συγκεκριμένα η ΑΛΦΑ με πτώση -1,08% ημερήσιο όγκο 21.310.223 τεμάχια και τζίρο 39,666 εκατ. ευρώ, η ΕΥΡΩΒ με άνοδο +0,56%, ημερήσιο όγκο 11.489.093 τεμάχια και τζίρο 10,534 εκατ. ευρώ, ακολούθησαν ΟΤΕ -2,39% από +1,50% με τζίρο 9,330 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ -6,51% από 0,00%  με τζίρο 8,684 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ -3,33% από -0,22% με τζίρο 4,756 εκατ. ευρώ, ΜΟΗ -1,14% από -0,28%  με τζίρο 2,586 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ -6,68% από +5,11% με τζίρο 2,097 εκατ. ευρώ, ΕΕΕ -4,04% από +1,27% με τζίρο 1,586 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ κατηφόρισε -19,67% από +3,42% με ημερήσιο όγκο 1.194.486 τεμάχια και τζίρο 0,703 εκατ. ευρώ, με την ΠΕΙΡ στο -29,89% από +1,38% με ημερήσιο όγκο 600.433 τεμάχια και τζίρο 0,277 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -1,81%, ο CAC είχε μεταβολή -1,56%, με τον FTSE100 σε πτώση -1,25%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με πτωτική δυναμική που διατηρείται έτσι ο Dow χάνει -1,34% και o S&P500 έχει μεταβολή -1,10%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -4,43% και έφθασε στις 581,90 από 608,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 171,75 από 180,04 με μεταβολή -4,60%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και  του 25άρη.  Είναι αρνητική η κληρονομιά για αύριο αφού το κλείσιμο στο τέλος της δημοπρασίας, έγινε πολύ κοντά στο κατώτερο επίπεδο της διακύμανσης της μέρας.

Με κέρδη δεν έκλεισαν κλαδικοί δείκτες. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τις εταιρίες Εμπορίου -8,55% από +0,001%, Κατασκευές Υλικά -7,66% από -1,03%, Κοινής Ωφέλειας -6,89% από +2,10%, Βιομηχανικών Προϊόντων -5,56% από +0,42%, Ταξίδια Αναψυχή -5,41% από +0,05%, Τραπεζών -5,22% από +12,53%, ο 25άρης -4,60% από +0,62%, Πρώτων Υλών -4,57% από -0,13%, ο ΓΔ -4,53% από +0,21%, Υγείας -4,17% από -2,44%, Τροφίμων Ποτών -4,04% από +1,27%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,39% από -0,20%, Τεχνολογίας -3,18% από -0,03%, Πετρελαίου Αερίου -3,05% από +0,54%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,92% από +0,52%, Τηλεπικοινωνιών -2,39% από +1,50%, Ακίνητης Περιουσίας -2,32% από -0,74% και Χημικών -0,90% από -0,70%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Ασφαλειών 0,00% από -10,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,241 από 47,272 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,747 από 3,016 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 90,244 από 43,018 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,910 από 0,732 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,560 από 39,988 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 43,573 από 29,690 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 18 από 31 των.

Τεχνική ανάλυση

Η τεχνική ανάλυση και οι εξελίξεις στη σχέση της χώρας με τους πιστωτές υπογραμμίζουν την άνοδο του country risk και την αύξηση της πιθανότητας να εγγραφούν νεότερα χαμηλά μέσα στο Δεκέμβρη. Από τη χθεσινή συνεδρίαση παρατηρήσαμε ότι μετά από τη συμπλήρωση τριών ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, την πρώτη μέρα της εισόδου του συνόλου των μετοχών της ΠΕΙΡ, οι βασικοί δείκτες έχαναν πάνω από -3,5%  με τζίρο ανώτερο του συνολικού της Δευτέρας. Τα δε blue chip που αντιστεκόντουσαν στις γενικευμένες πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν οι ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ με τη ΜΠΕΛΑ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Δεν ήταν λοιπόν παράξενο που οι θεσμικοί εισήγαγαν εντολές που ανάγκαζαν τους ΓΔ και 25άρη σε διαρκή αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας. Άλλωστε μέσα σε ένα τρίωρο είχαν οδηγηθεί σε επίπεδα που συνηγορούσαν  υπέρ της επιστροφής τους σε ζώνες τιμών που ορίστηκαν στις συνεδριάσεις του ΧΑ τον Αύγουστο, μετά την αναγκαστική αργία στη διάρκεια του Ιουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η χαμηλότερη ζώνη τιμών για τους βασικούς δείκτες ήταν εκείνη που όρισαν δύο μόνο συνεδριάσεις. Η καθοδική συνεδρίαση στις 24/8 όταν ο 25άρης έχασε -12,77% κλείνοντας στις 163,12 μονάδες με υψηλό μέρας της 184,1 και ελάχιστο τις 161,85 και η αμέσως επόμενη ανοδική. Όταν στις 25/8 ο δείκτης των blue chip κέρδισε 11,69% κλείνοντας στις 182,19 με ελάχιστο τις 163,47 και μέγιστο τις 183,01 μονάδες. Για αυτό χθες με τον 25άρη στις 172 μονάδες στις 14:00, δεν υπήρχε χρηματιστηριακός παράγοντας που να θεωρεί αδύνατο να εμφανιστούν τιμές που θα ορίσουν νεότερα χαμηλά για φέτος. Με τη συμπλήρωση τζίρου 50 εκατ. ευρώ οι απώλειες του 25άρη ξεπέρασαν το -4%.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν  σήμερα Τετάρτη, γιατί καταρρέουν οι τιμές των εμπορευμάτων και τα δεδομένα που δείχνουν προς την ψύξη της ζήτησης από την Κίνα υπέσκαψε την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Από τα στοιχήματα για την έναρξη των αγορών στην Ευρώπη αναμένεται ελαφρώς πιο ήρεμη έναρξη προβλέποντας ένα  άνοιγμα σε τιμές ελαφρώς υψηλότερες για τον FTSE της Βρετανίας, τον DAX της Γερμανίας  και τον CAC της Γαλλίας.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,3 τοις εκατό και έφτασε προς το κατώτατο επίπεδο που σημείωσε τον Νοέμβριο και μια πτωτική του διάσπαση θα ανοίξει το δρόμο  για το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι Δείκτες αυτή την εβδομάδα κατέδειξε την πάλη που βιώνει η οικονομία της Κίνας, με τα απογοητευτικά στοιχεία για την εικόνα του εμπορίου την Τρίτη που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες σχετικά με την ψύξη της ζήτησης. Όσον αφορά στην Κίνα, η εξαγωγική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Νοέμβριο κατά 6,8% έναντι πτώσης 6,9% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας κατά 5,3%. Οι εισαγωγές παράλληλα, υποχώρησαν κατά 8,7% έναντι πτώσης 18,8% τον Οκτώβριο, με τους αναλυτές να αναμένουν συρρίκνωση της τάξης του 11,8%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε για τον ίδιο μήνα στα 54,1 δισ. δολάρια από 61,6 δισ. προηγουμένως.

Τα σημερινά δεδομένα έδειξαν ότι τα κινεζικά εργοστάσια μαστίζονταν από επίμονη πτώση στις τιμές παραγωγού – άλλο ένα σημάδι ότι η πολιτική χαλάρωσης μέσω των προσπαθειών του Πεκίνου δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει το momentum της οικονομίας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας χάνει -1,0% έτοιμος να χτυπήσει ένα χαμηλό τριών εβδομάδων, με ένα άλμα, έκπληξη, των εγχώριων παραγγελιών μηχανημάτων, να προσφέρει μια μικρή μόνο υποστήριξη. 

Οι μετοχές στη Σαγκάη περιόρισαν τις απώλειες του SSEC που εμφάνισε νωρίς και ήταν πάνω 0,13% προς το τέλος των συναλλαγών. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η άρση των ‘capital controls’, για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, είναι αναμφισβήτητα ενέργεια στη σωστή κατεύθυνση, με το σύνολο της Αγοράς να την επικροτεί, καθώς διαμορφώνει προϋποθέσεις για βελτίωση των συνθηκών του πολύπαθου Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Όμως, η χρονική στιγμή της εξαγγελίας της, το “timing” όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, συνέπεσε με σειρά δεδομένων που έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον.

Έτσι, σωρευτικά συμβαίνουν τα παρακάτω:

Αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο επόμενο 10ημερο πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση και η ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων ώστε να συνομολογήσουν οι Δανειστές στην εκταμίευση της υποδόσης. Ανάμεσά τους τα των “κόκκινων” δανείων, τα του ΑΔΜΗΕ και τα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων των Θεσμικών Επενδυτών (rebalancing) καθώς η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων οδηγεί σε μεταβολές των συντελεστών στάθμισης. Ευλόγως συντελείται κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων και νέων τοποθετήσεων, διαδικασία που θα παραμείνει σε εξέλιξη και μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των Τραπεζικών μετοχών (απομένει η Εθνική), σε συνδυασμό με τις κινήσεις Θεσμικών λόγω των περιορισμών των καταστατικών τους, ή για άλλους λόγους (π.χ. διαγραφή Ελληνικών μετοχών από Ευρωπαϊκούς δείκτες). “Κραδασμών” συνέχεια, επομένως.

Αν σε αυτά προστεθεί η αιφνίδια κίνηση του ομίλου Viohalco που αφορά την ΕΛΒΑΛ (εταιρεία με ηγετικά χαρακτηριστικά στον κλάδο του Αλουμινίου και διακρινόμενη για την εξωστρέφειά της) και που οδηγεί σε ένα ακόμη επώδυνο για την Αγορά delisting, συμπληρώνονται αρκετοί λόγοι που εξηγούν την πλαγιοκαθοδική πορεία των τελευταίων ημερών.

Μάλιστα, η διάσπαση των 600 μονάδων, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τεχνική εικόνα της Αγοράς και διαμορφώνει προϋποθέσεις να καταγραφεί νέα χαμηλή επίδοση εντός του Δεκεμβρίου, υποχωρώντας δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από τις 568 μονάδες που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.

Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητα τα δρώμενα, ιδιαίτερα όσα αφορούν την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Έτσι, οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με περαιτέρω μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων, αλλά χωρίς αύξηση της αξίας των αγοραζόμενων τίτλων, απογοήτευσαν τις Αγορές που προεξοφλούν ότι δεν θα ανατρέψουν τις συνθήκες αποπληθωρισμού της πραγματικής Οικονομίας.

Σε αντίθεση με την Αμερικανική Οικονομία που συνεχίζει τις θετικές επιδόσεις της στην Αγορά Εργασίας το Νοέμβριο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη Wall Street.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων εμφάνισαν οριακή άνοδο

Οι Ασιατικές μετοχές πολώθηκαν αρνητικά, με περαιτέρω αδυναμία στα χρηματιστήρια στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ινδονησία και την Ινδία. Ενώ οι κινεζικές μετοχές αν και παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά τη διάρκεια των συναλλαγών το πρωί, επίσης έπεσαν το απόγευμα.

Η ισοτιμία του γουαν είχε πέσει πάνω από 0,1% από νωρίς το απόγευμα στη Σαγκάη, επεκτείνοντας τη μείωση του στο 0,4% μετά από την απόφαση του ΔΝΤ να δεχθεί το νόμισμα στο καλάθι των νομισμάτων για τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα. Πρόσφατα μετά από τη συνεργασία μας με έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα των διεθνών οικονομικών καταλήξαμε ότι η ένταξη στα Special Drowing Rrights είναι ένα ακόμη βήμα για την ευρύτερη δέσμευση της Κίνας να επανεξισορροπήσει την οικονομία της μακριά από την κρατική κατεύθυνση. Ωστόσο, ο κίνδυνος φυγής κεφαλαίων μπορεί να ενισχύεται από στραβοπατήματα στην πολιτική εκ μέρους των κινεζικών αρχών ή από την αποτυχία τους να κοινοποιούν τις προθέσεις τους σαφώς και χωρίς αμφισβήτηση.

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις και έφτασαν πολύ κοντά στο όριο των 41 δολαρίων/ βαρέλι στις ασιατικές συναλλαγές απόγευμα. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί μετά από της συνάντηση του ΟΠΕΚ της περασμένης Παρασκευής.

Παραμένουν τα νομίσματα των βασικών υλών λόγω πετρελαίου ευαίσθητα και υπό πίεση, με το USD έναντι του CAD να οδηγείται σε νέα υψηλά εννέα ετών. Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων και βασικών μετάλλων κινήθηκαν επίσης οριακά επάνω.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας το Νοέμβριο επιταχύνθηκε με 1,5% y / y από 1,3% τον Οκτώβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των τιμών των τροφίμων. Εν τω μεταξύ, ο αποπληθωρισμός στις τιμές Παραγωγού ήταν αμετάβλητος το Νοέμβριο, στο -5,9% y / y για τέταρτο συνεχή μήνα.

Στην Ιαπωνία, τον Οκτώβριο  εγχώριο ιδιωτικό τομέα οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν 10,7% m / m (Σεπτέμβριος: 7,5%), σε αντίθεση με τις προσδοκίες για μείωσή τους.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ακόμη και στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να φτάσουν μέσα στο 2016 τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέβασε τον πήχη της απόδοσης των αποκρατικοποιήσεων περίπου κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με τα όσα αναφέρει ο προϋπολογισμός.

Ηλεκτρονικό «μάτι» σε όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων, από τους τόκους των καταθέσεων και τις μετοχές, μέχρι τους λογαριασμούς των κινητών, της ΔΕΗ, αλλά και των δαπανών σε ιδιωτικά σχολεία και θεραπευτήρια, ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των διασταυρώσεων στοιχείων που διενεργεί για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος.

Η «ακτινογραφία» όλων των συναλλαγών, εν όψει και της σύνταξης του περιουσιολογίου, θα γίνει μάλιστα άμεσα, αφού το υπουργείο Οικονομικών, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του, ζητά έως τις 15 Ιανουαρίου 2016 να του σταλούν όλα τα σχετικά στοιχεία από τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών, τα ΕΛΤΑ, εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ακόμη και τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

H νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών οι οποίες θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση» σχολίασε η ίδια πηγή.

Την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για το β’ γύρο των προαπαιτούμενων μέτρων είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε το απόγευμα και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παρουσίασε την αντιπρόταση της Αθήνας για το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ. Τα κλιμάκια των θεσμών επισκέφθηκε τέλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ανησυχία προκαλούν στην αγορά οι συνεχόμενες αναβολές τις οποίες αναγκάζεται να δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στην ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ, που θυμίζει πλέον «γεφύρι της Αρτας», αφού από τον Σεπτέμβριο έχουν δοθεί είτε επίσημα είτε ανεπίσημα πέντε διαφορετικές ημερομηνίες. Παρά το γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Ν» και ανακοίνωσε τη νέα ημερομηνία υποβολής για τις δεσμευτικές προτάσεις η οποία είναι η 21η Δεκεμβρίου, αντί της 15ης Δεκεμβρίου, στο μεγάλο λιμάνι κανένας δεν το θεωρεί πλέον δεδομένο.

Τηναποδέσμευση ποσού 2,71 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθούν στα πόδια τους και πάλι. Οι υγιείς τράπεζες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μέσω της παροχής νέων δανείων στις επιχειρήσεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Οι αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών ασκούν πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο φαίνεται απίθανο να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση, υποστηρίζει η Fitch Ratings στην τελευταία της έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (Global Economic Outlook).

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% το 2016 και 2,7% το 2017.

Ενώ οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας που υπήρχαν στα τέλη του καλοκαιριού δεν έχουν απομακρυνθεί, τα προβλήματα των αναδυόμενων αγορών δεν φαίνεται να προκαλούν μεγάλη ζημιά στη δραστηριότητα των κυριότερων προηγμένων οικονομιών, επισημαίνει η Fitch στην έκθεσή της.

Την κατάργηση 1.200 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Morgan Stanley, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.

Η περικοπή αντιπροσωπεύει το 2% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, ο οποίος ανέρχεται στις 56.000. Μεταξύ των απολύσεων συγκαταλέγονται και 470 τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές θα αφορούν θέσεις εργασίας στη διεύθυνση του marketing και της πληροφορικής. Το ποσό της εξοικονόμησης εκτιμάται στα 150 εκατ. δολάρια.

Σε γαλλικά χέρια ετοιμάζεται να περάσει η Neptune Orient Lines της Σιγκαπούρης. Η CMA, τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, κατέθεσε προσφορά ύψους 3,4 δισ. δολαρίων Σιγκαπούρης (2,24 δισ. ευρώ) ή 1,30 δολαρίου Σιγκαπούρης ανά μετοχή, αποκλειστικά σε μετρητά, για την εξαγορά της NOL. Η Temasek, η οποία ελέγχει το 67% της NOL, έκανε ήδη δεκτή την προσφορά, ανακοινώνοντας  ότι θα πουλήσει το σύνολο των μετοχών της. Η συμφωνία θα πρέπει όμως να εξασφαλίσει και το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών σε Ευρώπη, Κίνα, αλλά και ΗΠΑ.

Περιορίστηκαν ελαφρώςοι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κύπρο τον Νοέμβριο, σε σχέση με τους προηγούμενους επτά μήνες, με τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υποχωρεί, ωστόσο, για 12ο συνεχή μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Νοέμβριο του 2015 μειώθηκε με ρυθμό -1,5% σε σύγκριση με μηδενικό πληθωρισμό τον Νοέμβριο του 2014. Τον Οκτώβριο του 2015, ο αποπληθωρισμός ανήλθε στο 1,8%, σε ετήσια βάση.

Η Airbus είναι η φετινή νικήτρια της στις «αερομαχίες» παραγγελιών. Ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός κολοσσός εξασφάλισε παραγγελίες 169 αεροσκαφών τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό από τις αρχές του έτους στα 1.079 αεροσκάφη.

Οι καθαρές παραγγελίες της Airbus (εξαιρουμένων δηλαδή ακυρώσεων και τροποποιήσεων) ανέρχονται σε 1.007 αεροσκάφη, την ώρα που για την Boeing είναι μόλις 568. Η αμερικανική εταιρεία έχει πάντως το προβάδισμα στις παραδόσεις αεροσκαφών, με 709 από τις αρχές του έτους, έναντι 556 της Airbus. 

Ακυρώνει την πώληση του τμήματος οικιακών συσκευών της στη σουηδική Electrolux, έναντι 3,3 δισ. δολαρίων, η General Electric, υποχωρώντας τελικά στις πιέσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ήθελε να μπλοκάρει τη συμφωνία εν μέσω ανησυχιών για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η προτεινόμενη συμφωνία κινδύνευε από το καλοκαίρι, οπότε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την είχε προσβάλει στο δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι η συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων οικιακών συσκευών θα οδηγούσε «σε λιγότερο ανταγωνισμό, σε αύξηση των τιμών και κατά συνέπεια σε λιγότερες επιλογές για εκατομμύρια Αμερικανούς».