Skip to main content

Άμεσα το ν/σ για τον συνεργατισμό προανήγγελε ο Β. Αποστόλου

Τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρει τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το συνεργατισμό, την οργάνωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε ισχυρές ομάδες παραγωγών, αλλά και τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων, προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Economist που διεξάγεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που αφορά τα βοσκοτόπια «μια οραματική προσέγγιση» και σημείωσε ότι, παρά τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της εθνικής αγροτικής πολιτικής, μέσα από συνέργειες που επιχειρούνται και προωθούνται “δημιουργούνται εκείνα τα εργαλεία που θα προσδώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα”.

Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους του αναθεωρημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δισ. και συνολικής επένδυσης 6 δισ. ευρώ.

Όπως είπε η στρατηγική της κυβέρνησης κινείται σε 6 άξονες:

  • βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, υπαρχουσών και προωθούμενων
  • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και  της παραγωγικότητας του αγρό-διατροφικού τομέα
  • αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης
  • ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
  • προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων
  • ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές

Σχεδόν το 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την αγροτική, πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνεται στους 5 πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους άνω του 80%. Η Ελλάδα είναι η χώρα παραγωγής για 102 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, και κατατάσσεται στην 5η θέση στην ΕΕ, όσον αφορά στον αριθμό των κατοχυρωμένων ονομασιών.

«Βασικό μας εργαλείο είναι η επιμονή στην ποιοτική γεωργία, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, και τα οικοσυστήματα και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Ο ίδιος περιέγραψε τις «ιδιαιτερότητες» του ελληνικού αγροτικού τομέα, όπως «η δυσκολία εξασφάλισης εγγυήσεων προς δανειοδότηση, οι υψηλές επισφάλειες, η δέσμευση παγίων σε υποθήκες, το κλείσιμο αγροτικής τράπεζας και η μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κακή τράπεζα».

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει και καινοτόμους δράσεις, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (125 εκατ. κοινοτικής συμμετοχής), η συνεργασία και δικτύωση στον αγροδιατροφικό τομέα, οι συμπράξεις καινοτομίας μέσω επιχειρησιακών ομάδων από αγρότες, ερευνητές, συμβούλους, επιχειρήσεις και άλλους φορείς (με κατανομή κοινοτικής συμμετοχής 95 εκατ.) και η μορφή κοινωνικής καινοτομίας που «ενισχύει και ενθαρρύνει τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών με 100% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους» (με κατανομή κοινοτικής συμμετοχής 27 εκατ.).

Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ