Skip to main content

Στο 1% οι απώλειες στις ευρωαγορές

Απώλειες της τάξης του 1% καταγράφουν οι μετοχές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των εντεινόμενων πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,75% στις 6.177 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,12% στις 10.764 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,93% στις 4.712 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,93% στις 369 μονάδες.

Χθες, η τιμή του αργού κατέγραψε απώλειες άνω του 5% , με τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου να υποχωρούν κάτω από τα 38 δολάρια ανά βαρέλι. Η πτώση οφείλεται στην αδυναμία του ΟΠΕΚ να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Anglo American εμφανίζει απώλειες της τάξης του 9% λόγω της μη καταβολής των μερισμάτων και της πώλησης του 60% των περιουσιακών της στοιχείων. Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης εντάσσεται και η μείωση του εργατικού δυναμικού από τις 162.000 σε μόλις 50.000.

Απώλειες 5,5% καταγράφει η BHP Billiton, μετά το θάνατο 13 ατόμων σε μεταλλείο σιδήρου που διαθέτει στη Βραζιλία. Ανάλογες πιέσεις δέχεται και η Rio Tinto λόγω της μείωσης του επενδυτικού της προγράμματος κατά 500 εκατ. ευρώ για το 2016. Πτώση 8,8% εμφανίζεται και η μετοχή της Glencore.

Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 4% σημειώνει η Bouygues, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Orange για την εξαγορά διάφορων επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων.

Σε άλλα νέα της ημέρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν απάλλαξε τις Shell, BP και Statoil από τις κατηγορίες χειραγώγησης της τιμής της αιθανόλης. Οι μετοχές και των τριών εταιρειών κινούνται σταθεροποιητικά.

Την ίδια ώρα, η JAB Holding ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Keurig Green Mountain, εισχωρώντας δυναμικά στην αμερικανική αγορά του καφέ.

Όσον αφορά στις χώρες της Ευρωζώνης, στα 76,2 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Γαλλίας για τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, με τις δαπάνες να υποχωρούν στα 315 δισ. ευρώ και τα έσοδα να αυξάνονται  στα 243,3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Γαλλίας υποβάθμισε στο 0,3% από 0,4% προηγουμένως την εκτίμηση για την ανάπτυξη της οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2015.

Στη Βρετανία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, ενώ στην Τουρκία κατά 4,6%.