Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να αναπνεύσει, εκτιμά ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην Wall Street Journal.
«Είναι η επίτευξη υπερεσόδων σε δημοσιονομικό επίπεδο επιτυχία;», ερωτά ρητορικά ο κ. Κουτεντάκτης, σημειώνοντας ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν ότι ο δημόσιος τομέας «στραγγίζει» περισσότερους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα από όσους παρέχει το κράτος στην ιδιωτική οικονομία.
Τέτοιου τύπου υπεραπόδοση είναι υπερβολική λιτότητα, υπογραμμίζει ο γ.γ., συμπληρώνοντας ότι το φαινόμενο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.
«Λιγότερα χρήματα στις τσέπες των ιδιωτών σημαίνουν λιγότερη ιδιωτική δαπάνη, χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και συμπίεση των ρυθμών ανάπτυξης.
»Η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι περισσότερο πρόβλημα παρά επιτυχία», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης, ενώ σημειώνει ότι μία κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές για τη χρήση του πλεονάσματος: πρώτον, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, δεύτερον την τόνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και υποδομών και τρίτον την ενίσχυση των στρωμάτων του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα.
Η πρώτη λύση, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ενώ η δεύτερη απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό και πολύχρονη χρηματοδότηση, για την οποία δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση.
Ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής τάσσεται υπέρ της τρίτης λύσης, με στοχευμένες παροχές, καθώς – κατά την κρίση του – θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση και θα αναβαθμίσουν το ελληνικό κράτος στα μάτια των πολιτών του.
naftemporiki.gr