Ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες κινούνται σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να έχουν από τη μία να ζυγίσουν τις θετικές προοπτικές των οικονομιών του ευρώ και από την άλλη απογοητευτικές εταιρικές ειδήσεις. Η μικρότερη των προσδοκιών αύξηση κερδών της HSBC και η ανακοίνωσή της ότι θα χρειαστεί να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια έως και 7 δισ. δολαρίων έχουν θέσει υπό πίεση τους τίτλους των τραπεζών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σταθερός σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει πτώση 0,7%. Η HSBC βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 4%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοσή της εδώ και ένα χρόνο, στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της.
Στον αντίποδα η γαλλική Edenred είναι μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών, με τη μετοχή της να ενισχύεται 7% στις 14:40 ώρα Ελλάδος, έχοντας νωρίτερα σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 9%.
Σε θετικό έδαφος κινείται ο κλάδος ενέργειας, αν και με περιορισμένα κέρδη. Οι μετοχές των BP, Total,
Royal Dutch Shell και ENI παρουσιάζουν κέρδη μεταξύ 0,3% και 0,6%.
Ανά τη γηραιά ήπειρο, ο DAX στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύονται οριακά, o FTSE MIB στο Μιλάνο είναι αμετάβλητος, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσιάζει ελαφρά πτώση.
Πιέσεις στις βρετανικές μετοχές ασκεί η ανατίμηση της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα επιδίδεται σε μίνι ράλι, στον απόηχο των πληροφοριών, που θέλουν την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να επιχειρεί ένα πιο “ευέλικτο” Brexit.
Καμπανάκια στη Wall Street
Tα futures στη Wall Street αποκαλύπτουν ότι το άνοιγμα της συνεδρίασης θα βρει και τους αμερικανικούς δείκτες να παρουσιάζουν μικρές μεταβολές. Η νευρικότητα δεν έχει εγκαταλείψει εντελώς την αγορά. Μερίδα αναλυτών μάλιστα προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις ήταν μόνο μία πρόγευση των όσων έπονται.
Ενδεικτική είναι έκθεση της Morgan Stanley, στην οποία επισημαίνεται ότι η πρόσφατη διόρθωση «ήταν το ορεκτικό, όχι το κυρίως πιάτο».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg στην έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας επισημαίνει πως οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων φάνηκε να είναι “δυσκολοχώνευτες” για τους επενδυτές των μετοχών, παρά το γεγονός ότι δεν βγήκαν εκτός των ορίων, που κινούνται την τελευταία πενταετία. Αυτό σημαίνει πως μία περαιτέρω αύξησή τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει ισχυρότερους τριγμούς.
Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και εν γένει ο φθηνός δανεισμός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα των μετοχικών τιμών τα τελευταία χρόνια. Αν αυτό χαθεί, θα πρέπει οι μετοχές να στηριχθούν αποκλειστικά στις προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη. Η πρόκληση όμως είναι ότι ύστερα από άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα, η κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων αναμένεται να επιβραδυνθεί από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
naftemporiki.gr