Τα κεντρικά διλλήματα που ανησυχήσανε τους θεσμικούς παραμένουν σε εκκρεμότητα και με περιορισμένη τη ρευστότητα διεθνώς, λόγω εορτών των Χριστουγέννων, η συμμετοχή τους στις συναλλαγές θα είναι περιορισμένη σε παρεμβάσεις όταν θεωρήσουν ότι απειλείται το μεσοπρόθεσμο συμφέρον τους. Οι αναλυτές των ξένων μέσων ενημέρωσης έχουν δώσει διαστάσεις στη διαδικασία εκλογής Προέδρου αναλόγως των συμφερόντων που εξυπηρετούν, αλλά γενικότερα ανέβασε την αρνητική φήμη της χώρας.
Στο ταμπλό χθες αλλά και τις περισσότερες μέρες του Δεκεμβρίου ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών ήταν καθοριστικός. Χθες κάθε μετοχή αντιμετωπίστηκε διαφορετικά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα εκδηλώθηκε στην κάθε μια ένα σύστημα πιέσεων ή εντολών αγοράς. Πολλοί αναγνωρίζουν σε αυτή τη δυναμική ένα rotation λόγω απελπισίας των θεσμικών που επιθυμούν την άνοδο και αφού η αγορά δεν την αναλαμβάνει υποχρεώνονται να ασκούν τακτικές «άμυνας» που περιλαμβάνουν κυκλικότητα στην εμφάνιση πιέσεων και αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Χθες πάντως, άλλαξαν οι επιλογές που καθόρισαν τις μεταβολές των βασικών δεικτών την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Αγόραζαν ΟΠΑΠ και έπαιξαν τα πρόσημα μεταβολής των ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ πίεζαν πάλι την ΕΕΕ, αλλά μετέτρεψαν τις πιέσεις των δυο τελευταίων ημερών σε επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο Πετρελαίου Αερίου. Ποιοτική διαφορά θα χαρακτηρίζαμε την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και τις επίμονες πιέσεις στην ΠΕΙΡ. Αυτή ήταν η εικόνα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης ως το τελευταίο δεκάλεπτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Μετά άρχισαν οι μάχες για τα επίπεδα κλεισίματος των τραπεζικών blue chip που κατέληξαν στο να περάσει σε αρνητικό πεδίο η ΕΤΕ να μειώσουν τα κέρδη τους ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ και η ΠΕΙΡ να κλείσει στο -4,1%. Οι τράπεζες ήταν και θα είναι κλειδί προς την «ευτυχία» των δεικτών.
Οι αγορές διεθνώς δεν ησυχάζουν από τις προκλήσεις που γέννησε η πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και η επίδραση αυτού του γεγονότος στις οικονομίες χωρών που παράγουν πηγές ενέργειας. Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την βουτιά του νομίσματός της σε εξωπραγματικά επίπεδα χαμηλών χθες παρά την απόφαση να εκτινάξει τα επιτόκια χονδρικά από το 11% στο 17%. Το νόμισμα της Νορβηγίας επίσης εμφάνισε ταλάντωση μεγάλων διαστάσεων. Όλα αυτά έκαναν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά να βρίσκεται σε φάση δύσκολων ισορροπιών, μπροστά από μια απόφαση της Fed που σήμερα αναμένεται από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σαν το σημαντικότερο γεγονός της μέρας
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η μεταβλητότητα και οι συνεχείς εναλλαγές προσήμων ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, με τους δείκτες τελικά να κλείνουν με απώλειες, καθώς η πτώση του τεχνολογικού κλάδου επισκίασε την ανάκαμψη του ενεργειακού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,65% στις 17.068,87 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 1,25% στις 4.547,83 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,85% στις 1.972,74 μονάδες.
Την Τρίτη ο ενεργειακός κλάδος ανέκαμψε, καταγράφοντας κέρδη άνω του 2,1%. Και οι 43 μετοχές του ειδικού δείκτη σημείωσαν κέρδη, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν χάσει πάνω από 15%.
Επίσης, κέρδη 3,4% σημείωσε η CVS Health, φτάνοντας στα ιστορικά της υψηλά των 92,95 δολαρίων. Η διοίκηση ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. δολάρια, ενώ αύξησε κατά 27% το τριμηνιαίο της μέρισμα.
Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1,4% σημείωσαν οι Microsoft, Google και Facebook, καθώς έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για τις αποτιμήσεις των εταιρειών, σε μια περίοδο μάλιστα που ορισμένοι κλάδοι βρίσκονται σε διαδικασία διόρθωσης.
Η Whirlpool έχασε 3,9%, καθώς προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2014 στα 10,90 – 11,10 δολάρια, από 11,50 – 12 δολάρια προηγουμένως. Ο λόγος της αναθεώρησης ήταν οι επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,6% καταγράφηκε στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, καθώς διαμορφώθηκαν στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,03 εκατ. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,04 εκατομμύρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Ο δείκτης Stoxx 600 που περιλαμβάνει μετοχές από όλη την Ευρώπη διολίσθησε χθες ενδοσυνεδριακά έως το -1,3%, εξαιτίας της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου, αλλά έκλεισε τελικώς με άνοδο +1,7% στις 328,61 μονάδες.
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς το πετρέλαιο και οι μετοχές των εταιριών ενεργείας ανέκαμψαν. Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,41% στις 6.332 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 2,46% στις 9,564 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 2,19% υψηλότερα στις 4.039 μονάδες. Η αγορά του Μιλάνο ενισχύθηκε 3,3%, της Μαδρίτης 1,8% και της Λισσαβόνας 1%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αρχικά υποχώρησε εξαιτίας της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου Brent κάτω από τα 60 δολάρια αλλά και των φόβων από την ελεύθερη πτώση του ρωσικού ρουβλίου. Εν συνεχεία ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν και οι ενεργειακές μετοχές ακολούθησαν με την Shell και την BG Group να κλείνουν με κέρδη 4% και πλέον. Έτσι, ο Stoxx 600 έκλεισε τελικώς με άνοδο +1,7% στις 328,61 μονάδες.
ΧΑ
Δεν κατάφερε να διατηρήσει τον ανοδικό βηματισμό που είχε αποκτήσει ενδοσυνεδριακά το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τελικά χθες κοντά στα χαμηλά ημέρας, επηρεαζόμενο και από το αρνητικό διεθνές κλίμα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,26% στις 834,24 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 849,62 μονάδες και η χαμηλότερη στις 832,27. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,35% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 80,57 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,34 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Επί δύο ημέρες, η εγχώρια αγορά έχει μπει σε μια διαδικασία αναμονής των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες δεν θα κρίνουν μόνο την τύχη της κυβέρνησης αλλά και την πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Μέχρι στιγμής οι ψυχραιμότεροι επενδυτές δείχνουν να υπερτερούν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της αγοράς, όταν ακόμη οι καταλύτες που θα κρίνουν την μεσοπρόθεσμη (ή ακόμη και τη βραχυπρόθεσμη) τάση δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί. Έτσι, δεδομένης της συνταγματικής διαδικασίας, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου η εικόνα σε αυτό το μέτωπο είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσει, αφήνοντας επί εννέα συνεδριάσεις την αγορά να υιοθετεί επιφυλακτική στάση.
Στο ταμπλό, ο FTSE25 έκλεισε στις 267,90 μονάδες με πτώση 0,82%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το +1,13%. Μάλιστα, απορρόφησε το 93,8% του τζίρου και το 85% του όγκου των συναλλαγών, έχοντας 13 θετικές μετοχές (ΜΕΤΚΑ 4,83%, ΔΕΗ 4,55%, Aegean 4,08%, Ελληνικά Πετρέλαια 4,05%, ΟΛΠ 2,88%, Τέρνα Ενεργειακή 2,34%), μία χωρίς μεταβολή (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) και 11 με αρνητικό πρόσημο (ΕΕΕ -5,30% κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κρίσης Ρωσίας, MIG, η οποία έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό και με απώλειες 4,88%, Πειραιώς -4,12%, Jumbo -1,24%).
Ο τραπεζικός δείκτης έχασε ξανά τις 100 μονάδες (-0,99% στις 99,12 μονάδες), ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί και στο +1,83% στις 101,94 μον. Σήμερα απορρόφησε το 60% του τζίρου και το 80,8% του όγκου. Αρνητική πρωταγωνίστρια η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η Εθνική ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,68%. Οριακή άνοδος για την Alpha Bank +0,21% και +0,99% για την Εurobank. Αρνητικό το ντεμπούτο με απώλειες 26,25% για την Κύπρου που πραγματοποίησε τζίρο 2 εκατ. ευρώ.
Παγιώνονται πλέον οι αλλαγές στην «ιεραρχία» των κεφαλαιοποιήσεων, με εκείνη της Alpha Bank να βρίσκεται στα 6,19 δισ. ευρώ, της Πειραιώς στη δεύτερη με 5,67 δισ. ευρώ και της ΕΕΕ να συμπληρώνει την τριάδα στα 5,52 δισ. ευρώ. Ακολουθούν ΕΤΕ (5,12 δισ.), ΟΤΕ (4,43 δισ.) και Eurobank (3,01 δισ.), με τον ΟΠΑΠ να την πλησιάζει στα 2,87 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,05% στις 742,88 μονάδες (υψηλό ημέρας +1% και 758,23 μον.) με τζίρο 1,8 εκατ. ευρώ.
Με έξι μετοχές θετικές (ΟΛΘ 4,41%, Ελληνικά Καλώδια 2,65%), δύο χωρίς αλλαγή και 12 αρνητικές (Αττικής -3,70%, Frigoglass -3,27%, ΕΥΑΠΣ -2,86%, ΥΓΕΙΑ -2,40%, Fourlis -2,28%).
Η μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών (-5,30%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (+2,87%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 58 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Δεν υπάρχουν αλλαγές σε όσα ήδη έχουμε αναφέρει μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση
Σήμερα
Μια δύσκολη βασανισμένη ηρεμία εγκαταστάθηκε στις ασιατικές αγορές σήμερα Τετάρτη καθώς αναμίχθηκαν οι φόβοι λόγω οικονομικής κρίσης στη Ρωσία και αυτοί από την πανωλεθρία των τιμών του πετρελαίου, που οδήγησαν τους επενδυτές στην αναζήτηση κάλυψης στα κορυφαία κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους των Βρετανικών, Γερμανικών και των ομολόγων από την Ιαπωνία, έχουν χτυπήσει όλες χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ μακράς διάρκειας έφθασαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο από τα τέλη του 2012.
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μικτή εικόνα με το Nikkei της Ιαπωνίας να ανακτά μικρό ποσοστό των πρόσφατων ζημιών του. Ο Δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε στο +0,2% μετά από ένα χαμηλό εννέα μηνών αλλά τελικά υποχώρησε χαμηλότερα κατά -0,6%.
Το διακύβευμα των συναλλαγών αφορούσε και την τελευταία συνεδρίαση του έτους για την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου κάλλιστα θα ήταν πιθανό να δούμε να απουσιάζει η έκφραση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για ένα “μεγάλο χρονικό διάστημα”. “considerable period”.
Μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, ακόμη και αν η ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο υποχωρεί με την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων να ενισχύει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Μια νέα αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε ο κίνδυνος εξάπλωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης από τη Ρωσία, όπου μια αύξηση, έκτακτης ανάγκης, των επιτοκίων απέτυχε να σταματήσει την κάθοδο του ρουβλιού σε νέα χαμηλά.
Διαπραγματεύτηκε στα 68,00 ρούβλια στο δολάριο αφού πέρασε ως τα 80.00, σε κάποια φάση την Τρίτη, καθώς κυκλοφόρησαν φήμες που υποστήριζαν ότι η Μόσχα θα επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων εντός των προσεχών ημερών.
Η διάθεση για βιαστική φυγή από τον κίνδυνο κατάφερε να ωφελήσει ως ασφαλές καταφύγιο το γιεν, με το δολάριο πίσω στα 116,79 γιεν αφού ήταν στην κορυφή των 118,00 την Τρίτη. Σημειώθηκε διάθεση από μερίδα επενδυτών να κλείσουν τις θέσεις long στο δολάριο, καθώς οι επενδυτές είχαν μεγάλη έκθεση, εν αναμονή περαιτέρω κερδών αν το δολάριο δεν το χτυπούσαν παράπλευρες απώλειες.
Το ευρώ ήταν στα 1,2510 δολάρια ενώ ο δείκτης δολαρίου DXY υποχώρησε 0,2% στο 87,935.
Η συνήθης έλλειψη ρευστότητας στο τέλος του έτους οδηγεί σε άγρια κίνηση ακόμη και σε πιο νηφάλιες αγορές περιουσιακών στοιχείων. Η νορβηγική κορώνα ΝΟΚ για παράδειγμα, που εκτίθενται στις διακυμάνσεις του πετρελαίου χτύπησε χαμηλό όλων των εποχών. Ο συνδυασμός της κρίσης του ρουβλιού και η κακή ρευστότητα γενικά οδήγησε σε μια περίοδο συνολικής δυσλειτουργίας σε όλο το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών νομισμάτων την Τρίτη. Ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.
Εκ πρώτης όψεως, η καθοδική πορεία του πετρελαίου, θα πρέπει να είναι καλή είδηση. Καθώς δρα αποτελεσματικά σαν «μείωση φόρου» για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η JPMorgan εκτιμά η ώθηση στις δαπάνες θα μπορούσε να προσθέσει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2015.
Αλλά μια μείωση κατά το ήμισυ του κόστους των καυσίμων είναι επίσης μια δύναμη για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε έναν κόσμο όπου η προσφορά των αγαθών υπερβαίνει ήδη τη ζήτηση.
Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στον βραδύτερο ρυθμό του μέσα σε 12 χρόνια, το Νοέμβριο, υποστηρίζοντας σθεναρά την απόρριψη της ανάγκης για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στο άμεσο μέλλον.
Η Fed εξακολουθεί να φαίνεται πρόθυμη να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια των ΗΠΑ από τα μέσα του 2015. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό να παραμένει αρκετά κάτω από το 2% του στόχου της και είναι πιθανόν να βυθιστεί περαιτέρω αφού και εάν οι τιμές των καυσίμων πέφτουν, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση μόνο θα προσθέσει αντιπληθωριστική επίδραση στην οικονομία.
Ένα βασικό μέτρο των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι τα επιτόκια των πενταετών ομολόγων του Εν Βασιλείου που έχουν μειωθεί από τον Αύγουστο γρήγορα και έφθασαν σε νέα χαμηλά στο 2,37% την Τρίτη. Ομοίως, οι αποδόσεις των 30-ετών ομολόγων του δημοσίου των ΗΠΑ άγγιξε χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2012 στο 2,67%, καθώς οι επενδυτές απομείωσαν τις τιμές τους από τον κίνδυνο της αύξησης του πληθωρισμού.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Η “ψήφος” του Χρηματιστηρίου σε συνέχεια της αναγγελίας έναρξης της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν απόλυτη: με το τριήμερο “sell-off”, τις απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη πάνω από 20% και τη συρρίκνωση κατά 13 δισ ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης, μετέφερε το μήνυμα προς τους βουλευτές ότι απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο πρόωρων εκλογών και τον παρεπόμενο πολιτικό κίνδυνο.
Προκρίνει επομένως, σενάριο συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει ταυτόχρονη συνομολόγηση στο δίπτυχο “κατάλληλος Πρόεδρος και συμφωνημένος χρόνος διεξαγωγής εκλογών εντός του 2015”.
Ενόψει διεργασιών που μπορούν να οδηγήσουν στη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, το Χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής το τελευταίο διήμερο και ενόψει της διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει αν είναι εφικτή η ευόδωση διεργασιών που θα οδηγήσουν στον αριθμό των 180 κατά την ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Επομένως, η μεταβλητότητα αναμένεται να επανέλθει στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς είτε θα επαναληφθεί το σενάριο του “μαύρου κύκνου” (εκτίμηση μη εκλογής Προέδρου) και η βίαιη αποεπένδυση θα επανέλθει, είτε θα αναδυθεί το σενάριο του “λευκού κύκνου” αναβαθμίζοντας την πιθανότητα εκλογής Προέδρου στην 3η ψηφοφορία.
Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα λεκτικές παρεμβάσεις των πολιτικών όλων των κομμάτων, ακόμη και των κορυφαίων εξ αυτών, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα και κινδυνολογούν επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση της εκφερόμενης συναισθηματικής παρόρμησης από τους ακροατές τους για να πείσουν για την ορθότητά τους.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η Ελληνική Οικονομία πρέπει να διαθέτει ένα επαρκές “μαξιλάρι χρηματοδοτικών πόρων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ύψους 22,5 δις ευρώ ποσό, που πρέπει να καταβάλει για τόκους και χρεολύσια εντός του 2015, ποσό που μόνο μερικώς μπορεί να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ η εκτόξευση των 10ετών Ελληνικών ομολόγων στο 9% αποκλείει και την αναζήτησή τους από τις αγορές. Άρα, η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο είναι αναγκαία για να εξασφαλιστούν οι πόροι από την πιστωτική γραμμή της Ε.Ε. (E.C.C.L.).
Στο εξωτερικό, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου επιτείνει τις συνθήκες αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, υπονομεύει μάλλον τη διαδικασία ανάκαμψης της Οικονομίας των ΗΠΑ καθώς μειώνει σε ανεπιθύμητο βαθμό τον πληθωρισμό της.
Παράλληλα, αυξάνονται οι δυσκολίες για την πολύπαθη Ρωσία σε συνέχεια των εναντίον της κυρώσεων: η κατάρρευση του ρουβλίου ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε θεαματική άνοδο των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να αναστείλει την περαιτέρω υποτίμηση του Εθνικού της νομίσματος. Δημιουργείται έτσι σκηνικό που θυμίζει ημέρες 1998 όταν η κατάρρευση των Ρωσικών ομολόγων είχε οδηγήσει στην πτώχευση του LTCM με ευρύτερες παρενέργειες στις Αγορές.
Ο Μάριο Ντράγκι της EKT καλείται να ενεργήσει με αποφασιστικότητα αυτή τη φορά ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις του Βερολίνου. Παράλληλα, η Τζάνετ Γέλεν της Fed ίσως αναγγείλει την Πέμπτη μεταστροφή της πολιτικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει των νέων δεδομένων πριν διαμορφώσουν απειλή για τη σταθερότητα των διεθνών Αγορών.
Ξένοι αναλυτές
Barclays σήμερα: Μερική σταθεροποίηση των αγορών προ της ανακοίνωσης της απόφασης της Fed για τα επιτόκια
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% ή και ελαφρώς υψηλότερα, αν ληφθεί υπ’ όψιν η πρόσφατη μείωση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αναμένει για το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τονίζει πάντως πως η εξάλειψη της αβεβαιότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι προαπαιτούμενα για έξοδο από την κρίση. Στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2014, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο, η ΤτΕ εκτιμά πως, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2014.
Κατά 2,1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για τον μήνα Νοέμβριο. Συγκεκριμένα οι οφειλές στο σύνολο των ταμείων ανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στα 13,5 δισ. ευρώ, έναντι 11,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.
Μειώσεις 20% στις τιμές του φυσικού αερίου για βιομηχανίες και οικιακούς καταναλωτές αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, η πτώση της τιμής από τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 5% ενώ τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 20% και θα προστεθεί στην έκπτωση 15% που επιτεύχθηκε πέρυσι ύστερα από τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom.
Συμφωνία για την οριστικοποίηση των όρων χορήγησης δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν η Eurobank και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IFG). Όπως επισημαίνει η Eurobank, με τη συγκεκριμένη ενέργεια η τράπεζα, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει σε εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και διεθνείς συνεργασίες, αξιοποιεί αμέσως το νεοσύστατο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IFG), διοχετεύοντας επιπλέον ρευστότητα 100 εκατ. ευρώ, περίπου, σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με χαμηλότερο επιτόκιο.
Στα 15,7 δισ. ευρώ αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας το διάστημα Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2014 από 14,4 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4% τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1%.
Το αίτημα για έγκριση της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος στήριξης και για την επί της αρχής έγκριση προληπτικής οικονομικής βοήθειας, υπό τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με διευρυμένους όρους, ύψους έως 10,9 δισ. ευρώ, με διάρκεια ως και 12 μήνες, υπέβαλε τη Δευτέρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
«Ίλιγγο» προκάλεσε χθες η διακύμανση του πετρελαίου, με τις αγορές να αντιδρούν σπασμωδικά σε κάθε πληροφορία, φήμη ή στοιχείο που διέρρεε αναφορικά με τις προθέσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών ή τη ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενώ μέχρι το απόγευμα το πετρέλαιο δεχόταν πιέσεις υποχωρώντας ακόμη και κάτω από τα 54 δολάρια (στα 53,60 δολάρια), ξαφνικά το κλίμα άλλαξε, πέρασε σε θετικό έδαφος, για να κλείσει τελικά με μόλις 2 σεντς κέρδη, στα 55,93 δολάρια.
Την εξαίρεση των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από μια χώρα, όπως η κατασκευή ενός σχολείου, από το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος ζητεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Πρέπει να βγάλουμε τις επενδύσεις μιας χώρας από το Σύμφωνο Σταθερότητας», δήλωσε ο Ρέντσι ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας, παρουσιάζοντας τα θέματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων έξι ετών έκλεισε ο ρωσικός χρηματιστηριακός δείκτης RTS σήμερα, στη σκιά της κατάρρευσης του ρουβλίου στα επίπεδα των 80 ρουβλίων/δολάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης RTS (εκφρασμένος σε δολάρια) έχασε 12% στις 629,15 μονάδες. Από την άλλη, ο Micex (εκφρασμένος σε ρούβλια) έκλεισε με μικρά κέρδη, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει έως και 8,1%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε η τράπεζα Sberbank, η οποία έκλεισε στο -12%, χάνοντας πάνω από 2,1 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησης της.
Δεν υπάρχει λόγος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου ώστε να συγκρατήθει την τιμή του αργού εκτίμησε ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ. «Ο ΟΠΕΚ δεν χρειάζεται να αλλάξει την απόφασή» που έλαβε στις 27 Νοεμβρίου στη Βιέννη, είπε ο υπουργός Άλι αλ Ομάιρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο της χώρας.
Εντείνονται οι πιέσεις στην Αργεντινή για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με αμερικανικά hedge funds και άλλους ομολογιούχους, που έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι αγορές γύρισαν την πλάτη στην προσπάθεια της χώρας να αντλήσει κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγων, τα οποία θα τη βοηθήσουν να αυξήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Οι επενδυτές αγόρασαν ομόλογα (υπαγόμενα σε αργεντίνικο δίκαιο) αξίας μόλις 286 εκατ. δολαρίων, την ώρα που οι προσφερόμενοι τίτλοι έφταναν τα 3 δισ. δολάρια.
Επενδύσεις ύψους 192 δισ. γιουάν (31 δισ. δολ.) ενέκρινε η κινεζική κυβέρνηση για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων, στο πλαίσιο της τελευταίας προσπάθειας του Πεκίνου να αυξήσει τις επενδύσεις και να στηρίξει την οικονομία. Όπως έγινε γνωστό, θα κατασκευαστούν πέντε αυτοκινητόδρομοι στις νότιες και κεντρικές επαρχίες της Κίνας, ενώ περίπου 80 δισ. γιουάν θα επενδυθούν στο Πεκίνο για την κατασκευή τρίτου αεροδρομίου.