Skip to main content

Ελληνικά ομόλογα: Γιατί οι οίκοι ποντάρουν σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Koντά σε ιστορικά χαμηλά παρέμεναν και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το 10ετές στο 0,94% και κάτω από το όριο του 1%. 

Αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι ποντάρουν στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού διεθνώς -με τη «δεξαμενή» ομολόγων αρνητικής απόδοσης στην Ευρωζώνη να αυξάνεται- αλλά και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, προβλέποντας ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς τίτλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, αναμένοντας ρυθμούς 2,4% το 2020 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,3%) και θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2021. Για το 2019, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 2,2%, έναντι πρόβλεψης 1,8% το περασμένο φθινόπωρο.

Καθοριστικό ρόλο για την επόμενη, μεγάλη κίνηση στην απόδοση του 10ετούς  θα παίξει η στάση των οίκων αξιολόγησης και η επιστροφή της Ελλάδας στην investment-grade βαθμίδα, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Fitch άνοιξε τον χορό των αναβαθμίσεων, αναθεωρώντας προς τα πάνω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και φέρνοντάς την μόλις δύο βαθμίδες πριν από την κατηγορία investment-grade.

Μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών, Citi και Societe Generale δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό κρατικό χρέος, με τη Citi να προβλέπει περιθώρια για μεγαλύτερη υποχώρηση των αποδόσεων και του περιθωρίου(spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, ακόμη και κάτω από το όριο των 100 μονάδων βάσης.