Skip to main content

Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα ισχυρά κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, τα οποία επανάφεραν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 630 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,01% στις 628,70 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες κατά 0,03% στις 1.704,58 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 10,43 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 17 ενισχύονται, 20 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,86% στις 620,91 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,91%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,50%, η Eurobank κατά 1,27% και η Alpha Bank κατά 1,58%.

Στο ταμπλό, η μετοχή των ΕΛΠΕ υποχωρεί άνω του 2%, ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Viohalco. Παράλληλα, ο Τιτάν διολισθαίνει κατά 1,17%, η Lamda Development κατά 1,27% και ο ΟΠΑΠ κατά 0,57%. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,16% και η MIG κατά 0,78%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε πτωτική τροχιά, καθώς το 10ετές καταγράφει μείωση στο 6,515% παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Παράλληλα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 6,530%, ενώ η απόδοση του 2ετούς διολισθαίνει κατά 5 μονάδες βάσης, στο 5,036%.

Στα της διαπραγμάτευσης, αισιοδοξία για συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα πριν από το τέλος του έτους, επικρατεί μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης και της Κομισιόν, ωστόσο δύσκολα θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στη συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κυρίως εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και κατ’ επέκταση της ελάφρυνσης του χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο, τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά σχεδόν 20% έως το 2060 προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο του ESM, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η Wall Street Journal. Μεταξύ άλλων, οι πιστωτές της χώρας προτείνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και το «πάγωμα» του επιτοκίου σε ορισμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους – ως ποσοστό του ΑΕΠ – κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060.

Στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εταιρειών Socar και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το κλίμα στις συζητήσεις που διεξήγαγε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με τους υποψήφιους αγοραστές ήταν εποικοδομητικό, εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά τους σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Τέλος, επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Frigoglass SAIC, καθώς οι ζημιές στο γ’ τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,6 εκατ. ευρώ, έναντι 16,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παράλληλα, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 15,8% σε 83,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA περιορίστηκαν κατά 8,8% σε 7,8 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 7% σε 1 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr