Skip to main content

Από την έντυπη έκδοση

Ενώ τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζονται να στείλουν μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή δύο νομοσχέδια με τα οποία θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην επιδοματική πολιτική -το πρώτο θα αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του 2019 και το δεύτερο την καταβολή του επιδόματος γέννας, αλλά και αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης των υπόλοιπων επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ-, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται ήδη εν όψει της καταβολής έκτακτης ενίσχυσης σε 200.000 νοικοκυριά. Η κυβέρνηση υπεραμύνεται της πολιτικής της λέγοντας ότι η τελευταία ενίσχυση της χρονιάς σε 200.000 οικογένειες αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας ενισχύσεων που εγκρίθηκαν και δόθηκαν από τον Ιούλιο και μετά, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ενίσχυση πολύ μικρού αριθμού δικαιούχων, όταν πέρυσι και πρόπερσι δόθηκε κοινωνικό μέρισμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ωφελούμενους.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ η νομοθετική διάταξη θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα κατατεθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο. Το επίδομα που θα φτάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ θα είναι -όπως πάντα- ακατάσχετο και αφορολόγητο, ενώ δεν θα συμψηφίζεται με ληξιπρόθεσμες ή άλλες οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι τρεις κοινωνικές ομάδες που ονομάτισε ο  πρωθυπουργός αριθμούν πολύ περισσότερα μέλη από 200.000. Έτσι, ο αριθμός των τελικών δικαιούχων θα περιοριστεί ως εξής:

1. Για τους μακροχρόνια ανέργους θα χρησιμοποιηθούν και εισοδηματικά κριτήρια (σ.σ.: θα κριθεί με βάση το εισόδημα του νοικοκυριού στο οποίο ανήκει ο άνεργος), ενώ είναι πολύ πιθανό να ληφθεί υπόψη και η διάρκεια της ανεργίας. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις και να είναι εγγεγραμμένος ο άνεργος στον ΟΑΕΔ.

2. Στους πολύτεκνους θα χρησιμοποιηθούν εισοδηματικά κριτήρια, ειδικά αν αποφασιστεί στη «δεξαμενή» από την οποία θα αναδειχθούν οι δικαιούχοι να μπουν και οι τρίτεκνοι.

3. Για τους γονείς με παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπηρίας (με ποσοστό άνω του 67%) εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Άλλωστε, ο αριθμός των δικαιούχων είναι μόλις 18.000 οικογένειες που έχουν παιδί έως 18 ετών, ενώ αυξάνεται στις 25.000 αν συμπεριληφθούν και τα άτομα ηλικίας έως και 25 ετών.

Τα «μαθηματικά»

Δεδομένου ότι το ποσό του μερίσματος δεν θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, είναι πλέον δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι που θα διανεμηθεί δεν θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η κυβέρνηση αθροίζει αυτό το ποσό στα 670 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στο 2ο εξάμηνο. Το ποσό αυτό προέρχεται από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα 150 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στη ΔΕΗ, τα 138 εκατ. ευρώ για την επιστροφή της προκαταβολής στις επιχειρήσεις, τα 68 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης κ.λπ. Από την άλλη η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πέρυσι δόθηκε μέρισμα σε 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με το ποσό να ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ. Βέβαια, φέτος έχουν ήδη δοθεί 800 εκατ. ευρώ από τον Μάιο για τη 13η σύνταξη.

Το επίδομα γέννας

Μέσα στην εβδομάδα -ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης- κατατίθεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα θεσπιστεί το επίδομα γέννας. Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης:

1. Δικαιούχοι θα είναι ο ένας γονιός με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, οι δύο γονείς με 60.000 ευρώ, ενώ αν υπάρχουν και άλλα παιδιά στην οικογένεια θα προστίθενται επιπλέον 10.000 ευρώ ανά παιδί.

2. Το επίδομα των 2.000 ευρώ θα δίδεται σε δύο δόσεις. Το 75% (ή το 50%) θα καταβάλλεται με τη γέννηση και το υπόλοιπο 25% (ή 50%) μέσα σε έξι μήνες από τη γέννηση. Το επίδομα θα καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα καθιερωθεί ενιαία ημερομηνία καταβολής για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Αυτή θα είναι η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα δίδονται και το επίδομα τέκνων και το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων και το επίδομα ενοικίου, αλλά και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Έτσι, οι δικαιούχοι θα γνωρίζουν ακριβώς πότε θα εισπράττουν τα ποσά που τους αναλογούν. Αλλαγές θα γίνουν και στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος τέκνων. Θα τεθεί καινούργια προϋπόθεση τα παιδιά να φοιτούν κανονικά στο σχολείο για την καταβολή του επιδόματος.