Skip to main content

Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτωτικά εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο προς το τεχνικό όριο των 620 μονάδων, εν αναμονή των εξελίξεων γύρω από τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τη β’ αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,01% στις 622,76 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,08% στις 1.663,02 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,07 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 29 υποχωρούν και εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,40% στις 564,94 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,43%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,64%, η Eurobank κατά 1,02% και η Alpha Bank κατά 1,18%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,041 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Coca-Cola HBC, Ελλάκτορα και Ελληνικών Πετρελαίων διολισθαίνoυν κατά 0,90%, ενώ στο 0,75% διαμορφώνεται η πτώση για μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties ενισχύεται κατά 1,13%, της Motor Oil κατά 0,72% και της Viohalco κατά 0,56%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μικρή επιδείνωση, διατηρούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,535% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 9,213%.

Oι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, τηρούν στάση αναμονής καρτερώντας την ολοκλήρωση του «παζαριού» μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ευελπιστώντας σε ένα αίσιο τέλος, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κρίσιμης σημασίας, για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, θεωρείται η αυριανή επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν σημαντικά.

«Η αγορά περιμένει, πλέον, τα νέα εκείνα που θα οδηγήσουν σε λύση σε σχέση με την αξιολόγηση που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, έχοντας νεκρώσει στην, κυριολεξία, την oικονομία. Το πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, μιας και για να συμμετάσχει με νέο δάνειο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αν τώρα οι στόχοι για μετά το 2018 ισχύσουν, το πιο πιθανό είναι το ΔΝΤ να συμμετάσχει» σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει τα εξής: «Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχτεί μία λύση με μέτρα, γνωρίζοντας ότι δεν έχει άλλη διέξοδο και χρόνο για την συνέχεια. Από την άλλη βλέποντας αντιθέσεις μεταξύ Σόιμπλε και Σουλτς, κάνει προσπάθεια να κερδίσει έστω κάτι από την διαπραγμάτευση».

Την ίδια ώρα, την αξιολόγηση «CCC» για την Ελλάδα διατήρησε χθες, ο οίκος Fitch, αναγράφοντας τα εξής: «Οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του επίσημου τομέα έχουν μείνει σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά την συμφωνία του υφιστάμενου προγράμματος. Η Ελλάδα έχει εν γένει καλύψει τους όρους του προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα απ’ όσο αναμένονταν στον προϋπολογισμό έσοδα».

naftemporiki.gr