Skip to main content

Η δύσκολη εξίσωση για την έξτρα ενίσχυση των ευπαθών ομάδων

Άρχισαν οι υπολογισμοί στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αλλά και το κόστος που θα έχει στον προϋπολογισμό η ειδική ενίσχυση που προαννήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες το Δεκέμβριο.

Οι φετινές συνθήκες είναι πολύ ιδιαίτερες ενώ αυτό που έχει τονισθεί επανειλημμένως τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στα 37 δισ. ευρώ, όσα και στην έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο, λόγω του δανεισμού στον οποίο προέβη το ελληνικό δημόσιο στο διάστημα αυτό και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο.

Αν και ακόμα αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, τα πρώτα σενάρια ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται. Υπό σκέψη είναι στους δικαιούχους να περιλαμβάνονται όσοι για παράδειγμα λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Δώρο των Χριστουγέννων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα όριο στο ποσό που θα καλύψει το Δημόσιο, αν π.χ. ο μισθός ξεπερνά 1.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι φαίνεται ότι θα αποκλειστούν από το έκτακτο βοήθημα καθώς ήδη πολλοί από αυτούς έλαβαν αναδρομικά ενώ υπάρχει ένας ακόμα γύρος λόγω της αντικατάστασης του νόμου Κατρούγκαλου από το Νόμο Βρούτση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν περιπτώσεις συνταξιούχων που εισπράττουν λιγότερα από 1.000 ευρώ και δεν εισέπραξαν αναδρομικά.  Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

Παράλληλα, μελετάται να μην περιλαμβάνονται επίσης και κατηγορίες φορολογουμένων οι οποίοι λαμβάνουν ενίσχυση μέσω των έκτακτων παρεμβάσεων.  Στα σενάρια που μελετώνται είναι και η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στα νοσοκομεία οι οποίοι δίνουν πραγματική «μάχη» για τη διάσωση συμπολιτών μας. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η κυβέρνηση προχώρησε στην καταβολή του δώρου Πάσχα σε γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας για να τιμήσει την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ραλλού Αλεξοπούλου