Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Η όρεξη για ρίσκο έχει κοπεί διεθνώς

Από την έντυπη έκδοση

* Δεν χρειάστηκαν πολλά λεπτά για να εγκατασταθεί η καθοδική ορμή στην αθηναϊκή αγορά. Στις 11:00 με τζίρο 7,5 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 656,83 μονάδες, έπειτα από άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 3,3 μονάδων, από τις 658,42 κλείσιμο Τετάρτης. Ήδη τότε είχε κατώτερο στις 653 μονάδες και ανώτερο τις 658,27. Συνεπώς οι επενδυτές τού έδωσαν πορεία σε αρνητικό πεδίο μόνο. Το ίδιο συνέβαινε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πιθανά διότι διεθνώς οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για την προ-συνεδρίαση, επηρεάστηκαν από τα futures της Wall Street, αφού ειδοποιούσαν για πτωτική έναρξη. Το κλίμα χάλασε από τα στατιστικά γύρω από την πανδημία, αλλά και από την προσγείωση των προσδοκιών για τα εμβόλια, μετά την παρέμβαση του κ. Φάουτσι (ο κ. Τσιόδρας των ΗΠΑ) πως θα κυκλοφορήσουν ευρέως στα μέσα του 2021.

* Το ταμπλό ειδοποιούσε για καθοδική συσσώρευση, αλλά οι πιέσεις ήταν απλωμένες σε πολλούς κλάδους και δείκτες κεφαλαιοποίησης. Τα blue chips με κέρδη στην πρώτη ώρα ήταν λιγοστά, ξεχώριζε το +7,2% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το +2,5% της ΠΕΙΡ, το +2,5% της ΤΙΤC και το +2% της ΕΕΕ. Ωστόσο, όσο πλησίαζε το τέλος της πρώτης ώρας, ο τραπεζικός κλάδος έδειξε πως θα σφραγιζόταν από αυξημένη ζήτηση μετοχών και ξαφνικά η αγορά βρέθηκε πάλι πάνω από τις 660 μονάδες, για την ακρίβεια στις 11:10 ανέβηκε στις 663,4, με τζίρο τότε 10 εκατ. ευρώ. Οι αισιόδοξοι δεν το έβαλαν κάτω, αλλά, όπως φάνηκε αμέσως, ούτε οι απαισιόδοξοι είχαν παραιτηθεί από την πρόθεση να ρευστοποιήσουν θέσεις. Θεωρώντας ανώριμη για την ώρα την προσπάθεια υπέρβασης, για τα καλά, της ζώνης αντίστασης των 660-670 μονάδων.

* Καθώς το συνηθίζουμε στο σχόλιό μας, για να υπάρχει ένα άτυπο μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε ότι στις 11:30 ο τζίρος ήταν 13,5 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. στις 661,13 μονάδες, με μεταβολή +0,41%, εν μέσω συντονισμένης πτώσης των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Μόνο που χθες δίνονταν σκληρές μάχες για τη διαμόρφωση της τιμής σχεδόν όλων των μετοχών, σε αντίθεση με την Τετάρτη. Η έκβαση των μαχών στο πρώτο μέρος οδήγησε την Αθήνα έως τις 665,82 μονάδες, 5 λεπτά μετά τις 13:00, χωρίς αλλαγή στο κατώτερο και κατόπιν ξεκίνησε η υπεροχή της προσφοράς. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν παγιώσει πτώση της τάξης του 1%, καθώς επέμεναν οι απώλειες στα futures της Wall Street, όταν στο τετράωρο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο Γ.Δ. με πλάγια κίνηση ήταν στις 659,5 μονάδες, με άνοδο 0,18%, ενώ ο τζίρος είχε πιάσει τα 36,3 εκατ. ευρώ.

nnnΧρειάστηκαν άλλα τριάντα εκατομμύρια ευρώ σε μέρα με σχεδόν ανύπαρκτα πακέτα για να κλείσει η αγορά στο -0,2%, εν μέσω πτώσης πολύ βαρύτερων σε κεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών δεικτών πάνω από 1%. Οι μεταβολές στο κλείσιμο ανέδειξαν ως κεντρική ιδέα των συναλλαγών στην Αθήνα την… απόδοση δικαιοσύνης. Κυρίως μέσα από τις πολύ καθοδικές μετοχές του 25άρη και τις πρώτες στην κατάταξη με βάση τα ημερήσια κέρδη. Η αισιοδοξία από τη σχετικά άνετη διατήρηση των κερδών της τρέχουσας εβδομάδας έρχεται σε αντίθεση με την ανησυχία για τα ρεκόρ κρουσμάτων σε μια μέρα, καθώς πέρασαν πάνω από τα 3.000. Η όρεξη για ρίσκο έχει κοπεί διεθνώς και αργά ή γρήγορα η αγορά μας θα δοκιμαστεί, χειρότερα από χθες. Αλλά αρίστευσε αμυντικά.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Τα μηνύματα απελπισίας από το σύστημα υγείας θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Όπως είναι βέβαιο ότι η κατάσταση πολέμου που πλησιάζει τις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη απαγορεύει την αναζήτηση κατηγοριών για παραλήψεις στη λήψη μέτρων. Τώρα χρειάζεται σοβαρότητα και σωστή επιλογή των προτεραιοτήτων. Τώρα χρειάζεται επιστράτευση όλων των δυνάμεων που μπορούν να στηρίξουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα δεν χρειάζονται προβλέψεις για το πού θα είναι τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες, ούτε επικρίσεις γιατί τον Αύγουστο δεν προέβλεψαν ορθά το πλήθος των κρουσμάτων στο μέσο του Οκτώβρη. Ο χάρος απλώνει τις φτερούγες του πάνω από τη χώρα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στην Κεντρική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η κινεζική κοινωνία επειδή είναι πειθαρχημένη, για γνωστούς λόγους και από παράδοση, αποτελεί παράδειγμα αντιμετώπισης του δεύτερου ή του τρίτου κύματος Covid. Του Έλληνα ο τράχηλος (που «Καλβικά» ζυγόν δεν υπομένει), φέτος μας έβλαψε ανυπολόγιστα.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης