Skip to main content

Μ. Σχοινάς: Αρχή των συζητήσεων για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης

«Τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το μνημόνιο έτσι όπως το ξέρουμε και είναι η πρώτη φορά από το 2009 που ένα πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε». Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που είναι, όπως είπε, στο τελικό στάδιο, θα αποτελεί την αρχή των συζητήσεων για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα.

«Πιστεύω ότι αυτές οι συζητήσεις θα αρχίσουν και θα ενταθούν και θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια προοπτική αυτοπεποίθησης και θα της επιτρέψουν να πατήσει γερά στα πόδια της και θα καταστήσει σαφές σε όλους, φίλους, εταίρους, εχθρούς και αγορές ότι τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα δεν θα αναστραφούν και θα καταστήσουν αναμφισβήτητο ένα γεγονός: ότι σε αυτή την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της, θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό στήριξη και αρωγή της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι γυρίζουμε σελίδα και ότι το κεφάλαιο εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας – Ε.Ε. το έχτισε κυρίως ο ελληνικός λαός με τις ιστορικές θυσίες του τα τελευταία 7-8 χρόνια.

Όπως είπε, αυτό είναι το κεφάλαιο τώρα που τοκίζουμε, αυτή είναι η ιστορική κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική ιστορία. «Αυτό το κεφάλαιο εμπιστοσύνης πρέπει να το κατοχυρώσουμε, πρέπει να το προστατέψουμε και είναι και η βάση πάνω στην οποία πρέπει να στηρίζουμε τις μεταμνημονιακές μας στοχεύσεις. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεννόηση, ενότητα, πλατιά στήριξη αυτού του αμετάκλητου προσανατολισμού της Ευρώπης προς την Ελλάδα αλλά και αμετάκλητη στροφή της ευρωπαϊκής και ελληνικής κοινής γνώμης προς μια κοινή κατεύθυνση, προς μια κοινή διαδικασία, ένα κοινό μέλλον που θα μας ενώνει».

Για το μεταναστευτικό ο κ. Σχοινάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως μετά το κολασμένο καλοκαίρι του 2015 όταν κατέρρευσαν οι πύλες εισόδου της ΕΕ για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, η ΕΕ έκανε πάρα πολλά δημιούργησε συνοριοφυλακή, επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία, υπάρχει συντονισμός επιχειρήσεων στην νότια Ιταλία, γίνεται διαχωρισμός των αιτούντων άσυλο από αυτούς που πρέπει να επιστραφούν κλπ.

Τόνισε πως η νομοθεσία για το προσφυγικό πρέπει να αλλάξει για να μην πέφτουν τα βάρη στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα γίνει, πρόσθεσε, πιέζουμε όλοι, ο πρόεδρος της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ώστε να βρεθεί μια λύση επιμερισμού των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη και αυτό ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Από τώρα μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αναδιαμόρφωση του Δουβλίνου και της μεταναστευτικής πολιτικής, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ