Skip to main content

Ασφαλιστές: Θετική αναμένεται η απάντηση της Κομισιόν για μη επιστρεπτέα ενίσχυση

Την εκτίμηση ότι θα «έρθει άμεσα» και θα είναι θετική η απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν στο αίτημα της κυβέρνησης για ένταξη και των ασφαλιστών στο πρόγραμμα για τις μη επιστρεπτέες ενισχύσεις,διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο Γιάννης Τσακίρης

Οι ασφαλιστές αρχικά είχαν αποκλειστεί από την διαδικασία γιατί θεωρήθηκε ότι οι ασφαλιστές αποτελούν μέρος των χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών,

«Απευθυνθήκαμε στη DG Comp και αιτιολογήσαμε το γιατί οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, που έχουν ούτως ή άλλως συμπεριληφθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ, θα πρέπει να μπορούν να ωφεληθούν από τις μη επιστρεπτέες ενισχύσεις που δίνονται από πόρους του ΕΣΠΑ. Αναμένουμε σύντομα απάντηση, η οποία θεωρούμε ότι πιθανότατα θα είναι θετική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη 2η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που φέτος έγινε διαδικτυακά με διοργάνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και της Επιτροπής Εργασιακών, Νομικών και Ασφαλιστικών θεμάτων του ΕΕΘ.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ Τσακίρης υπογράμμισε τη σημασία του ασφαλιστικού κλάδου για την ελληνική οικονομία συνολικά, επανέλαβε ότι μέχρι τέλος του 2020 θα ανέλθουν σε 12 δισ. ευρώ οι δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΕΣΠΑ, από 8,2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα και διαβεβαίωσε «δουλεύουμε ώστε να μην υπάρξει κανένα χρηματοδοτικό κενό».

«Η πανδημική κρίση του κορωνοϊού, περιόρισε την ταχύτητα υλοποίησης των πολιτικών μας στον ασφαλιστικό κλάδο», επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης, σημειώνοντας ότι «η λήψη μέτρων λόγω των συνεπειών της covid-19 έχουν και δημοσιονομικό κόστος». Ο κ.Σταμπουλίδης επισήμανε ότι ήδη έχει ετοιμαστεί ένα πακέτο μέτρων για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να «πέσουν» επιπλέον χρήματα στον εμπορικό κόσμο και να τον ενισχύσουν και για την μετά covid-19 εποχή.

«Μικρότερα των αναγκών τα μέτρα»

«Μικρότερα των αναγκών» που έχουν οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στην covid-19 εποχή, είναι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξή τους, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΕΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία των ασφαλιστών για τις εξελίξεις που αναμένονται στο άμεσο μέλλον σε θέματα ασφάλισης, με την «σιγά σιγά, απόσυρση του κράτους από το κοινωνικό του ρόλο» και σημείωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό η ιδιωτική ασφάλιση αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί».

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες συναδέλφους του, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι «μόνο με ενότητα μεταξύ των κλάδων της οικονομίας θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα που όλοι βλέπουν ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον. Είναι σαφές ότι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στοχοποιούνται».

Ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι λόγω covid-19, η 4η βιομηχανική επανάσταση ήρθε νωρίτερα έναντι του σχεδιασμού και τόνισε «ήδη οργανώνονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να συνεχίσουν τις πωλήσεις τους μέσω e-shop». Μεταξύ άλλων, επανέφερε το θέμα οι επαγγελματίες να δημιουργήσουν ένα πανελλήνιο ενιαίο χώρο του κλάδου, όπως και την ανάγκη δημιουργίας ενός επαγγελματικού ταμείου.

«Με την πανδημία του κορωνοϊού κατέστη σαφές ότι η ασφάλιση δεν είναι μόνο κρατική υπόθεση», επισήμανε ο πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΕΠ), Γιάννης Βουτσινάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνυπάρξει με την ιδιωτική ασφάλιση».

«Δίχτυ ασφαλείας»

Τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη της, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για επιχειρήσεις και οικογένειες σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα παραμένει μακριά από την πλήρη κατανόηση της σημασίας της ιδιωτικής ασφάλισης και πρόσθεσε, «πρέπει να επιταχύνουμε τις ρυθμιστικές κινήσεις που απαιτούνται».

Πηγή: ΑΜΠΕ