Το ζήτημα κορύφωσης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο ήταν κάτι που απασχολούσε τις επιχειρήσεις του κλάδου από τη δεκαετία του ’50. Ήδη τότε, ο γεωλόγος M. King Hubbert τoυ ομίλου Royal Dutch Shell είχε προβλέψει ότι η πετρελαϊκή παραγωγή των ΗΠΑ θα φθάσει σε ανώτατα επίπεδα στη δεκαετία του ’70 και ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα ξεμείνει από πετρέλαιο λίγο αργότερα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει συμβεί, με αύξηση της προσφοράς χάρη στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αλλά και με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων.
Από την άλλη πλευρά, όλοι αναμένουν ότι – αργά ή γρήγορα – θα έλθει μια εποχή που ο κόσμος θα απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο, μια εξέλιξη που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πορεία των τιμών. Στα έγγραφα για την αρχική δημόσια εγγραφή, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα κορυφωθεί μέσα στην επόμενη 20ετία. Οι ειδικοί όμως σε ανάλυση της «DW» βλέπουν ότι η ανθρωπότητα θα τα καταφέρει πολύ πιο γρήγορα να στραφεί προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας(ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να λάβουν την κατάλληλη απόφαση προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας. Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών συναντώνται την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τα επίπεδα παραγωγής αργού. Ο κ. Μπιρόλ, σε συνέντευξή του στο Reuters προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη. «Εναπόκειται στις χώρες του καρτέλ να αποφασίσουν, αυτό όμως που βλέπω είναι ότι ασκούνται πιέσεις στον ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ – ΗΠΑ, Βραζιλία, Νορβηγία, Γουϊάνα και άλλες», πρόσθεσε ο κ. Μπιρόλ, τονίζοντας ότι «υπάρχει πολύ πετρέλαιο στις αγορές».
Τόσο η ΙΕΑ, όσο και ο ίδιος ο ΟΠΕΚ προβλέπουν πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το2020. Από την άλλη πλευρά, επενδυτές και traders εμπορευμάτων εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2020, γεγονός που θα επιτρέψει αύξηση της κατανάλωσης αργού μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Προς το παρόν, όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί –ΔΝΤ και ΟΟΣΑ- προβλέπουν υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη. Εάν όμως ΗΠΑ και Κίνα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία, υπάρχουν πιθανότητες ταχύτερης ανάπτυξης, που με τη σειρά της θα φέρει και αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης.
naftemporiki.gr