Skip to main content

Πιο αισιόδοξοι οι CEOs για την οικονομία, αλλά φοβούνται την προεκλογική περίοδο

Επιστρέφει- αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις- η αισοδιοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το τρίτο τρίμηνο ο δείκτης οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index, που στηρίζεται στις εκτιμήσεις των επικεφαλής των εταιρειών, παρουσίασε άνοδο, μετά την πτώση του προηγούμενου τριμήνου. Η προοπτική μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ωστόσο, δημιουργεί ανησυχία και θα μπορούσε να παγώσει σχέδια για επενδύσεις. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα τα τρία τέταρτα των διευθύνοντων συμβούλων (CEOs) δηλώνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οπισθοδρόμησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, με το 25% αυτών να υποστηρίζει ότι η πιθανότητα αυτή είναι υψηλή.  Επίσης έξι στους δέκα προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος αναστολής των επενδύσεων από μια πιθανή επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου είναι υψηλός.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οριακή πτώση κατά μία μονάδα στις μεγάλες και πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόμοια και ο δείκτης προσδοκιών παρουσίασε αύξηση στις 170 μονάδες έναντι 165 του προηγούμενου τριμήνου.     

Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, διαμορφώθηκε σε 33%, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 10% έναντι 16% το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίοι σε ποσοστό 51% δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι βελτιωμένη συγκρινόμενη με 1 έτος πριν.

Ο δείκτης για την οικονομική κατάσταση της χώρας σε ένα χρόνο από τώρα αυξήθηκε στις 204 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος διαμορφώθηκε σε 42%, ενώ για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών είναι αυξημένο σε 46%.

Αντίθετα με τους υπόλοιπους δείκτες, ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε πτώση στις 126 μονάδες έναντι 128 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 33%, ποσοστό που αυξάνεται σε 40% για τους CEOs των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στις 152 μονάδες έναντι 145 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 43%, ποσοστό που αυξάνεται σε 50% για τους CEOs των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρέμεινε στάσιμος στις 117 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος διατηρήθηκε σε 46%, ποσοστό το οποίο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυξημένο σε 54% και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε 52%. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης παρουσίασε άνοδο στις 155 μονάδες έναντι 149 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά διαμορφώθηκε σε 45%, ποσοστό που αυξάνεται σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

naftemporiki.gr