Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη (εκτός απρόοπτου) στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας η συζήτηση για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που αφορά το Ελληνικό.
Το ΚΣΔ συνεδρίασε και χθες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν επέλθει οι αναγκαίες συγκλίσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών, προκειμένου στη νέα συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου το ΣΟΑ να ψηφιστεί, να λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος και να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας των επενδυτών (Hellinikon Global με επικεφαλής τη Lamda Development και τη συμμετοχή της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) με το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα ενσωματώνει τις παραμέτρους που έχει θέσει πρόσφατα το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), καθώς και το ύψος των κτηρίων της ανάπτυξης, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ. Τα υψηλότερα θα είναι έως 200 μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα έως 50 μέτρα από 70 που είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Σημειώνεται ότι κεντρικό ρόλο στο ΚΣΔ έχει η Πέτη Πέρκα, γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, η οποία προΐσταται του οργάνου και έχει επιφορτιστεί από μεριάς κυβέρνησης με το να κλείσει επιτυχώς το στάδιο αυτό της διαδικασίας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.
Το να ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό της διαδικασίας, δηλαδή να πάει στο ΣτΕ το Π.Δ. για το Ελληνικό, μέχρι το τέλος του έτους, αποτελεί προαπαιτούμενο στη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας βάσει του μνημονίου.
Εφόσον τελικά αύριο εγκριθεί το ΣΟΑ από το ΚΣΔ, αναμφισβήτητα θα έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην όλη διαδικασία για την επένδυση στο Ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να μπουν οι μπουλντόζες στο ακίνητο του παλιού αεροδρομίου θα παρέλθει μακρύ χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο ετών και αυτή είναι η αισιόδοξη εκτίμηση.