Της Ειρήνης Σακελλάρη
Ευθυγραμμισμένες εμφανίζονται τράπεζες και Δημόσιο σε ότι αφορά τις ομολογιακές πράσινες εκδόσεις καθώς με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να επιτευχθεί η μεγαλύτρη δυνατή μόχλευση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης ανάπτυξης.
Ηδη στις Βρυξέλλες άρχισε η διευκρίνιση των έργων που θα μπορούν ως πράσινα έργα να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή ο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε χθες μεταξύ άλλων την έκδοση πράσινου ομολόγου η οποία προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Πράσινες εκδόσεις από τις ελληνικές τράπεζες
Οι τράπεζες ωστόσο προπορεύονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Πράσινο ομόλογο έχει εκδόσει η ΕΘνική Τράπεζα .
Πράσινο ομόλογο αναμένεται να εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στον Οκτώβριο έκδοση senior ύψους 500 εκατ. ευρώ με την οποία στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν αντίστοιχα έργα. Το ίδιο έργο βρίσκεται στον προγραμματισμό και άλλων ελληνικών τραπεζών.
Η έκδοση της Τράπεζα Πειραιώς θα συντελεστεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) και στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των εκδόσεων που θα λαμβάνουν χώρα από τούδε και στο εξής αναλόγως με τις ανάγκες και τα δεδομένα χρηματοδότησης που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα.
Υπενθυμίζεται πάντως πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αντίστοιχη Senior έκδοση – η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να είναι πράσινη – αναμένεται να εκδώσει και η Alpha Bank.
Τα περιβαλλοντικά κριτήρια για τις ελληνικές τράπεζες
Eν τω μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση προχωρούν τις προσαρμογές τους σε σχέση με τα ESG κριτήρια ευρισκόμενες σε διαρκή επικοινωνία με τον επόπτη για το θέμα αυτό.
Χωρίς αυτές τις προσαρμογές οι ελληνικές τράπεζες όπως όλα δείχνουν θα δυσκολευτούν να επανέλθουν σε μια κανονικότητας κερδοφορίας και μερισμάτων.
Διαμαρτυρίες για τα πράσινα stress tests στην Ευρώπη
Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι τράπεζες δηλώνουν ανέτοιμες προς κάθε κατεύθυνση να περάσουν stress tests με βάση τα κριτήρια αυτά.
Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι δεν είναι έτοιμες για το ιστορικό τεστ της ΕΚΤ για το κλίμα
Aυτό αναφερόταν σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το ότι οι τράπεζες φαίνονται απροετοίμαστες για την αναταραχή που έρχεται καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται πιο συχνές και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν περαιτέρω τις δαπάνες. Πίσω από τα παρασκήνια, η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να προσαρμοστεί, σύμφωνα με κάποιες πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία. Οι τράπεζες που υστερούν κινδυνεύουν με πιο επαχθείς κεφαλαιακές απαιτήσεις, αφήνοντας μικρότερα περιθώρια κερδοφορίας στους μετόχους τους.
Μια έρευνα σε 20 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνει ότι υπάρχει σχεδόν καθολική συμφωνία ότι ο κλάδος έχει ελάχιστες πιθανότητες να είναι έτοιμος μέχρι το 2022, σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλά από τα δεδομένα των πελατών που απαιτούνται για την ενημέρωση των tests δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι και το 2023. Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες ασκούν πιέσεις για να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν.
Εν τω μεταξύ, η Fitch λέει ότι ο κλάδος θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον κλιματικό κίνδυνο.
Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τα μερίσματα και να επιβάλουν υψηλότερα τέλη στους δανειολήπτες των οποίων ο κλιματικός κίνδυνος προκαλεί επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών μπορεί επίσης να αυξηθεί.
Η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο της βιομηχανίας μέχρι σήμερα. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον Ιούλιο ότι μια «σημαντική πλειοψηφία» των τραπεζών που εποπτεύονται από την εποπτική μονάδα της ΕΚΤ «δεν ανταποκρίνονται» στις προσδοκίες. Και σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, οι ίδιες οι τράπεζες έχουν παραδεχτεί ότι το 90% των αναφορών τους για το κλίμα είτε δεν ανταποκρίνεται, είτε ανταποκρίνεται μόνο εν μέρει στις προσδοκίες του επόπτη.