Skip to main content

Ντράγκι: Ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους

Την ανάγκη να επικεντρώθει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, ενώ αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους εκτίμησε ότι δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των κρατών – μελών στην Ελλάδα.

Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς, κάτι το οποίο φάνηκε στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία και πληροί τους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα μια χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή για το εάν και κατά πόσο θα ήταν προσήκον να επιτραπεί να διεξάγονται δημοψηφίσματα σε εθνική βάση για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, κάτι που απαιτούν ορισμένα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, ο κ. Ντράγκι διεμήνυσε ότι «σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, το ευρώ είναι αμετάκλητο».

Πρόσθεσε δε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης «θα πράξει και θα συνεχίσει να πράττει ό,τι χρειαστεί, εντός της εντολής του» για να εγγυηθεί ότι η 18μελής Ευρωζώνη θα επιβιώσει με τη σημερινή της μορφή.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα

Ο ίδιος τόνισε ότι το  πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχει αρχίσει να φέρνει καρπούς σε έναν βαθμό, αλλά εάν αποδειχθεί πως δεν αρκεί για να επιταχύνει τον ρυθμό της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει περισσότερα.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι η αναπτυξιακή ορμή της Ευρωζώνης εξασθένισε το καλοκαίρι, αλλά πρόσθεσε πως η πολιτική της ΕΚΤ και οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουν θέσει σε εφαρμογή τα κράτη-μέλη της αναμένεται να οδηγήσουν σε μια ορισμένη ανάκαμψη το 2015 και το 2016.

«Βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που κατατείνουν στο ότι το πακέτο πιστωτικής διευκόλυνσης που θέσαμε σε εφαρμογή φέρνει απτά οφέλη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στους ευρωβουλευτές και πρόσθεσε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων μέτρων που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του θεσμού.

Η ΕΚΤ χορηγεί περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα ώστε να υπάρξει δανεισμός στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, προσφέροντας στις εμπορικές τράπεζες νέα, μακροπρόθεσμα δάνεια και αγοράζοντας τιτλοποιημένο ιδιωτικό χρέος, το οποίο δεν βαρύνει πλέον τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο Ντράγκι προχώρησε στην εκτίμηση πως το «κατώτατο σημείο της κάμψης των πιστώσεων μοιάζει να βρίσκεται πίσω μας».

Πηγή: ΑΜΠΕ