Έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ
Το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ» εγκρίθηκε σήμερα από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη.
Το έργο αφορά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων της Ρόδου. Αποτελείται από επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Βόρειας Ρόδου, Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων υπολειμματικών απορριμμάτων και ιλύος, Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών, εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ρόδου, μονάδα επεξεργασίας/κομποστοποίησης της ιλύος, καθώς και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Αποτελεί το πρώτο έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων σε νησί και είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους στόχους του νέου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με τον δήμο Ρόδου και την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.
Το συνολικό κόστος επένδυσης εκτιμάται στα 44 εκατ. ευρώ και θα αξιοποιηθούν τόσο ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, όσο και ιδιωτικοί πόροι.
Το έργο θα είναι ανοικτής τεχνολογίας, με στόχο την επίτευξη υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης και αξιοποίησης απορριμμάτων και την ελαχιστοποίηση του ποσοστού προς ταφή με παράλληλη μείωση του κόστους για τον δήμο, αλλά και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, ο δήμος Ρόδου θα ενεργοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω νέου σύγχρονου Κανονισμού Καθαριότητας, με μεγιστοποίηση της διαλογής και ανάκτησης στην πηγή των ανακυκλώσιμων, αλλά και των οργανικών και πράσινων αποβλήτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, «το έργο αυτό και οι συνολικές δράσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Ρόδου, ενός από τα σημαντικότερα νησιά για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, θα γίνει πρότυπο συνολικής ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που δίνει νέα σημαντική ώθηση και στην ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της εργασίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας».