Διογκώνεται σταθερά, το μερίδιο πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο «Οικονομία και εργασία στη μετα-πανδημική εποχή. Η αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία». χρόνια προβλήματα ανεργίας.
Όπως επισημάινεται, η περιοχή κατέχει διαχρονικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στη χώρα και φαίνεται να αντιμετωπίζει φανερή αδυναμία αναπροσαρμογής προς μία κατεύθυνση ανακοπής των απωλειών θέσεων εργασίας
Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και κυρίως η μερική απασχόληση εδραιώνονται με σταθερό ρυθμό. Κατά τη φάση της ανάκαμψης (2014-19) οι ευέλικτες συμβάσεις ανάγονται σε κεντρική επιλογή για τους εργοδότες, αν και η τάση αυτή καταγράφεται εντονότερα στην Αττική.
Αν και οι απολαβές της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης κρίνονται ως χαμηλές στην περιφέρεια (αισθητά χαμηλότερες μάλιστα σε σχέση με την Αττική), οι μισθοί για μερική και προσωρινή απασχόληση κυμαίνονται αρκετά πιο κάτω και οδηγούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στη χώρα στα όρια της φτώχειας.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης, παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Χρήστο Γούλα, τον Γιώργο Αργείτη, επιστημονικού Διευθυντή ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητή τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Στέλιο Γκιάλη, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Κώστα Γουρζή, Μεταδιδάκτορα ερευνητή, πανεπιστημίου Αιγαίου.
Αντιδράσεις για το ότι δεν θα πραγματοποιηθει συλλαλητήριο
«Πήραμε μία απόφαση, ομολογώ δύσκολη η οποία ήταν κατά πλειοψηφία, έφερε και εντάσεις ανάμεσά μας, να μην πραγματοποιήσουμε μία συγκέντρωση επετειακού τύπου στη Θεσσαλονίκη, όχι γιατί δεν υπάρχουν αιτίες να εναντιωθούμε στις ασκούμενες πολιτικές αλλά θέλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς, κρατήσαμε μία σταθυερή στάση για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία η οποία εξοντώνει ανθρώπους, δεν εξοντώνει πολιτικές,» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και εκδήλωσης του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Ο κ. Παναγόπουλος, απαντώντας στην κριτική για το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την ημέρα των εγκαινίων, τόνισε πώς «δεν θέλαμε να θολώσουμε το μήνυμα μας , μα τους αγώνες τους κάνουν οι ζωντανοί, όπως το έκανε μία κοινωνία η οποία βγήκε με πληγές αλλά όρθια από την οικονομική κρίση» και επισήμανε ότι το μήνυμα των συνδικάτων είναι «εμβολιαζόμαστε, υποστηρίζουμε την εργασία. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο να μη χαθούν ζωές αλλά ούτε δουλειές» ,συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε πώς το δεύτερο εργασιακό νομοσχέδιο «ήταν καθαρή πολιτική απόφαση, ήταν και ψευδεπίγραφο, κάτω από το ζήτημα της εναρμόνισης οικογενειακής ζωής και εργασίας κρύψανε την αλλαγή στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χρησιμοποιώντας τη διευθέτηση εισήγαγε με βίαιο τρόπο την ατομική σύμβαση εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση διότι όπως είπε «είχαν όλοι τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα». Οι εργασιακές σχέσεις έτσι όπως διαμορφώνονται, το ύψος του κατώτατου μισθού και η ακρίβεια ήταν στην ατζέντα της κριτικής «Η κυβένηση να σταματήσει να μιλάει και να πράξει », τόνισε ο κ. Παναγόπουλος..
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ασκήθηκε κριτική “εκ των έσω”, από συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων, για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί συγκέντρωση. Ο Θάνος Βασιλόπουλος, αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας, σημείωσε με έμφαση «Δεν αναστέλλονται αυτά. Δεν είναι επετειακού χαρακτήρα» και συμπλήρωσε πως τα συνδικάτα μόνο κινηματικά μπορούν να διεκδικήσουν.
«Ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε συντριπτικά , θανάσιμα χτυπήματα» είπε ο Νίκος Φωτόπουλος , μέλος της εκτελεστικής; επιτροπής ΓΣΕΕ της παράταξης ΕΜΕΙΣ -ΑΡΚΙ και τονίζοντας εμφατικά την αντίθεσή του με την μη πραγματοποίηση συλλαλητηρίουτην αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανεργία, τη μαύρη εργασία, τις υπερωρίες.