Skip to main content

Έχασε τις 700 μονάδες το Χ.Α.

Σε απόλυτη ρυθμιστή των διαθέσεων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς έχει αναδειχθεί ο τραπεζικός κλάδος, ελέω των έντονων διεργασιών για τις αυξήσεις κεφαλαίου, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείνει σήμερα κάτω από τις 700 μονάδες, εξαιτίας της βίαιης διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,10% στις 686,59 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 707,56 μονάδες και η χαμηλότερη στις 685,99. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 13,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 46,66 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,83 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 3,72% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,46%. 

Μετά από εννέα συνεδριάσεις (29/10) οι 700 μονάδες χάθηκαν και πάλι, αποτυπώνοντας την έντονη νευρικότητα της αγοράς, καθώς κορυφώνονται οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εκτός από το discount που αναμένεται στην τιμή των ΑΜΚ, αρνητικά επίσης επιδρούν στις τραπεζικές μετοχές και τα σχεδιαζόμενα reserve split. 

Στο μεταξύ, η κλεψύδρα της διαπραγμάτευσης αδειάζει επικίνδυνα, με την αγορά να επιζητεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την έναρξη του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Αντ’ αυτού παραμένουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών όλα τα ανοικτά μέτωπα: από τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, μέχρι στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Όπως άλλωστε σημειώνει σήμερα και η Wall Street Journal, «οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι όποιες και αν είναι οι ιδεολογικές διαφορές της κυβέρνησης με τους πιστωτές της, η υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους θα αποδειχτεί ένα ισχυρό κίνητρο για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, οπότε στην περίπτωση αυτή η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να αποδειχθεί μία θαυμάσια αγοραστική ευκαιρία».

Παράλληλα, αρνητικά στην αγορά επέδρασαν σήμερα και οι νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αυξημένη αβεβαιότητα και η εισαγωγή των κεφαλαιακών περιορισμών επηρεάζει την ελληνική οικονομία, η οποία θα βιώσει μια σιετία ύφεσης, στο 1,4% για το 2015 και 1,3% για το 2016.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός του τραπεζικού κλάδου, την παράσταση σήμερα έκλεψε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,36%, ενώ είναι τζίρο 11,84 εκατ. ευρώ, ήτοι το 24% του συνολικού. Θετικά έκλεισε και η Grivalia Properties.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-27,85%), της Eurobank (-20%), της Εθνικής (-13,90%), της Alpha Bank(-12,00%), του ΟΠΑΠ (-5,03%), της Motor Oil (-4,10%), των ΕΛΠΕ (-4,10%), της ΔΕΗ (-3,60%), της Lamda Development (-3,26%) και της Viohalco (-3,07%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-15,58%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+1,36%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 21 κινήθηκαν ανοδικά, 77 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.