Skip to main content

ΕΣΕΕ: Τα 6 αιτήματα του εμπορικού κόσμου εν όψει της ΔΕΘ

Με την αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ να έχει ξεκινήσει, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) δημοσιοποίησε υπόμνημα με τις θέσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του εμπορίου. Όπως αναφέρει: «Η ΕΣΕΕ παραμένει διαθέσιμη για οποιοδήποτε διάλογο ή διευκρίνιση επί των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στο παρόν υπόμνημα».

Στην εισαγωγή του υπομνήματος επισημαίνεται πως: «Σε ένα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να έχει ως σταθερά του την ένταση της πανδημίας, οι προοπτικές για το επόμενο έτος εξακολουθούν να είναι αβέβαιες.

Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχει λάβει η Πολιτεία για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο γίνεται ήδη φανερό ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται περαιτέρω στήριξη.

Κάτι που έδειξε η πανδημία είναι ότι η υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας, από τον τουρισμό, την κάνει πιο ευάλωτη σε εξωτερικές και μη προβλέψιμες επιρροές. Αναδεικνύεται έτσι αναγκαίος ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με την αξιοποίηση παλαιές και συνεχώς αναδυόμενες δυνατότητες που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας ανεξαρτήτως μεγέθους.

Η πανδημία επίσης ανάδειξε και ίσως ενίσχυσε τους δυισμούς της ελληνικής κοινωνικοοικονομικής δομής: αφενός ο δυισμός που σχετίζεται με το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις ισχυροποίησαν την θέση τους και αφετέρου εκείνος που αναφέρεται στην «ψηφιακή ετοιμότητα» των επιχειρήσεων. Έτσι οι επιχειρήσεις που έχουν ενισχύσει το ψηφιακό τους portfolio μοιάζουν να διαθέτουν ένα σημαντικό «συγκριτικό πλεονέκτημα» συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναπτύξει τον βαθμό της ψηφιοποίησής τους.

Στην νέα αυτή συνθήκη έρχεται να προστεθεί η πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού που πρόκειται να αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση ακόμα και για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης για τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία για χώρα μας. H ελληνική οικονομία έχασε, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής, μια δεκαετία για να προωθήσει τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλαπλές «ψηφιακές ταχύτητες» μεταξύ των επιχειρήσεων ενώ και η πορεία προς την πράσινη οικονομία αναμένεται να οξύνει τις ανισότητες καθώς η μετάβαση είναι ιδιαίτερα ακριβή. Στο επίπεδο αυτό, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να συμβάλλουν στον ομαλό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας προωθώντας τη λογική μιας ισόρροπης και κυρίως διατηρήσιμης ανάπτυξης χωρίς τον αποκλεισμό των πολύ μικρών (micro) και μικρών επιχειρήσεων.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο στόχος αυτός η ΕΣΕΕ καταθέτει αναλυτικό υπόμνημα θέσεων, με συγκεκριμένους άξονες πολιτικής που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση και στο σταδιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου. Οι βασικές προτεραιότητες ωστόσο για το επόμενο χρονικό διάστημα συνοψίζονται στα εξής έξι σημεία.

-Θεσμοθέτηση Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού
-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
-Επέκταση του αφορολογήτου ορίου και στους επαγγελματίες/μη μισθωτούς, όπως επιτάσσουν οι αρχές της ισότητας και της φορολογικής ισονομίας
-Υλοποίηση των Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων
-Θεσμοθέτηση της «Εμπορικής Τουριστικής επιχείρησης»
-Ψηφιακή και Ενεργειακή Δικαιοσύνη».