Skip to main content

Άμεσα οφέλη στην αγορά ομολόγων – έμμεσα ενίσχυση των επενδύσεων

Από την έντυπη έκδοση

Άμεσα οφέλη κατ’ αρχήν στην αγορά ομολόγων και σε δεύτερο χρόνο στην ενίσχυση των επενδύσεων, χωρίς την οποία δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης το 2018, περιμένει η κυβέρνηση από το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ύστερα από την 4ήμερη αποστολή στη Νέα Υόρκη, όπου είχε την ευκαιρία να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα. Η ταχύτατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση, η διαφαινόμενη προοπτική επιτυχούς κλεισίματος του 3ου μνημονίου, αλλά και οι διασφαλίσεις των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου έχουν συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας. Χθες, καταγράφηκε μια ακόμη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,3%, με αποτέλεσμα να διατηρείται στα προ μνημονίου επίπεδα, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγους έπεσε στο 2,15%.

Αν αυτή η τάση αποκλιμάκωσης συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, αυτή τη φορά όχι για να αναχρηματοδοτηθεί υφιστάμενο χρέος αλλά για να αντληθεί «φρέσκο χρήμα», θα έρθει πιο κοντά στον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για την αγορά ελληνικών ομολόγων είναι αρκετά μεγάλη -δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και πολλά ομόλογα διεθνώς που να προσφέρουν αυτή τη στιγμή αποδόσεις άνω του 4%-, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκδόσεις της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Ο ελληνικός προγραμματισμός προβλέπει να γίνουν τουλάχιστον τρεις εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ελλάδα, πάντως, θα συμφωνηθούν και με τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο όσον αφορά τον νέο δανεισμό της χώρας, δεδομένου ότι όποια και αν είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων το επόμενο διάστημα, το κόστος για την Ελλάδα θα είναι σαφώς υψηλότερο συγκριτικά με αυτό των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την 4ήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους πολλών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα: Bluecrest , Cyrus Capital, Fir Tree, Knighthead Capital, Stonehill Capital, Waterwheel Capital, Graham Capital, Greylock. Hayman Capital, Oppenheimer, Serengeti, American Century, Caxton, Goldentree, Marathon Asset Management, Prudential, Smithcove Capital και Goldentree.

Εξίσου κρίσιμη -ενδεχομένως και κρισιμότερη- είναι η ανάγκη για εξασφάλιση άμεσων επενδύσεων. Το θετικό κλίμα που διαφάνηκε στο συνέδριο του Capital Link, όμως, θα πάρει καιρό για να φανεί αν θα μετουσιωθεί σε νέο επενδυτικό χρήμα. Τόσο ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του όσο και οι υπουργοί που μίλησαν στο συνέδριο απηύθυναν το σχετικό επενδυτικό προσκλητήριο, γνωρίζοντας ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,5% το 2018 δύσκολα θα επιτευχθεί αν δεν υπάρξουν άμεσες επενδύσεις, εγχώριες και ξένες. Όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 11,4% το 2018 έναντι 5,1% που είναι ο στόχος για αύξηση φέτος. Ένας στόχος ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί, καθώς στο 9μηνο η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει αρνητικό πρόσημο στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου One Planet για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε αισιόδοξος για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και για την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Υπογράμμισε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017», υπογράμμισε ο Λετονός επίτροπος.

«Παρατηρούμε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση».

Για το κατά πόσο είναι εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από το πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε μόνο ότι «πριν από τη λήξη του προγράμματος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Προϋπολογισμός: Κόντρα διαρκείας

Οι προοπτικές της χώρας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά και το μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αναδείχθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης χθες στη Βουλή κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2018.

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής υπερασπίστηκε πρώτος χθες στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος τόνισε ότι οι θυσίες των πολιτών «πιάνουν τόπο» και υπογράμμισε ότι με τον προϋπολογισμό του 2018 ολοκληρώνεται ο ιστορικός κύκλος μιας επώδυνης περιόδου οικονομικής και κοινωνικής αναδίπλωσης για τη χώρα. «Η συστηματική προσπάθεια των τελευταίων ετών, με στόχους την ανάταξη της οικονομίας, τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους, αποδίδει πλέον καρπούς» ανέφερε και υπογράμμισε το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης «με θετικούς όρους για τις ελληνικές θέσεις». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει με τον ίδιο θετικό τρόπο και την 4η αξιολόγηση, την αξιολόγηση δηλαδή που θα είναι η τελευταία του προγράμματος. Ο εκ των επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ξεκαθάρισε επίσης ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χρήση λιγνίτη και από άλλους συμμετέχοντες στην αγορά. «Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα είχε την υποχρέωση να εναρμονιστεί ανεξάρτητα αν ήμασταν σε πρόγραμμα ή όχι» σημείωσε.

Στον αντίποδα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ψεύδεται σχετικά με την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και της καταλόγισαν ότι συνεχίζει την πολιτική της υπερφορολόγησης επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Η Νίκη Κεραμεώς της Ν.Δ. μίλησε για «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης» να φτωχοποιήσει τη μεσαία τάξη. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «τζάμπα απελευθερωτή».