Skip to main content

Σε πλήρη λειτουργία το G-Cloud

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Οικονομίες κλίμακος που φτάνουν και το 80% μπορούν να επιτύχουν όσοι οργανισμοί του Δημοσίου μεταφέρουν τα πληροφοριακά τους συστήματα στο G-Cloud, έργο συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ, που έχει υλοποιήσει και θέσει σε λειτουργία η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε χθες κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση του G-Cloud ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Γιάννης Δερμιτζάκης, το κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος μπορεί να φιλοξενήσει 10άδες κρίσιμα πληροφορικά συστήματα δημόσιων φορέων. Πρακτικά, σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, το G-Cloud δύναται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του δημόσιου τομέα, επιφέροντας σημαντική μείωση δαπανών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΓΑ, οργανισμός που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε την ασφάλιση των αγροτών και ο οποίος την επόμενη Παρασκευή μετατρέπεται σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Όπως υπογραμμίζει ο υποδιοικητής του Νίκος Βιταντζάκης, η απόφαση για την ανανέωση των υποδομών έφτανε τις 540 χιλ. ευρώ και έπεσε μετά την απόφαση μεταφοράς στο G CLoud στις 134 χιλ. Την ίδια στιγμή ένας φορέας του Δημοσίου για να προχωρήσει στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών χρειάζεται τουλάχιστον έναν χρόνο για να λάβει αποφάσεις με διαβουλεύσεις – διαγωνισμούς και αυτό αν δεν υπάρξουν ενστάσεις. Η λύση της ΚτΠ υλοποιείται μέσα σε έναν μήνα. 

Το έργο υλοποίησαν οι εταιρείες Intrasoft Intermational, IBM, Intracom και Άκτωρ. Σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακής υποδομής και επικοινωνίας με το διαδίκτυο χρησιμοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ. 

Η απρόσκοπτη λειτουργία των φιλοξενούμενων πληροφορικών συστημάτων στο G-Cloud είναι εγγυημένη με συμβόλαιο εγγύησης από την ΚτΠ, η οποία σχεδιάζει ήδη την άμεση προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ (χώρος ψηφιακής αποθήκευσης – μνήμες εξυπηρετητών – θύρες δικτυακών συστημάτων – λειτουργικότητα συσκευών και διαθεσιμότητα ασφαλείας – υπηρεσίες επιτόπιας υποστήριξης), ενώ για την επόμενη διετία 2018-2020 σχεδιάζει την επέκταση παρεχόμενων υπηρεσιών με προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.