Τη «χαλάρωση σε συνετά περιθώρια απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους», κυρίως σε ό,τι αφορά «την υπερφορολόγηση και το πρωτογενές πλεόνασμα», προέκρινε ως απαραίτητη για την ελληνική οικονομία ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας.
Στο πλαίσιο της εισηγητικής ομιλίας στο 6ο Tax Forum, το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για την ανάγκη άμεσης προσαρμογής «των προγραμματισμένων αυστηρών μέτρων λιτότητας» στις «ειδικές και αντίξοες ανάγκες της κρίσης». Υπογράμμισε άλλωστε τη σημασία μείωσης του «χάσματος εμπιστοσύνης που διακατέχει σήμερα τους φορολογούμενους, απέναντι στη πολιτική και την κομματική οικογένεια».
«Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο εξασθενημένης οικονομίας, με συρρικνωμένη παραγωγική δυνατότητα, αστάθεια δημοσιονομικής ισορροπίας και αναιμική αναπτυξιακή πνοή, εκρηκτική ανεργία και διαπιστωμένη κόπωση στο μέτωπο των προγραμματισμένων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, διαρθρωτικών αλλά και συγκυριακών», ανέφερε, περιγράφοντας τη συγκυρία.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εξάλειψης των «έκνομων και αντικοινωνικών πρακτικών φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να μηδενίσουμε επιτέλους το κοντέρ».
Απαριθμώντας παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο κατά τη γνώμη του θεσπίζονται φορολογικές διατάξεις, ανέφερε:
- «Δεν μπορεί για παράδειγμα, φορολογική επιβάρυνση να χαρακτηρίζεται, Έκτακτη Εισφορά, όταν συστηματικά επαναλαμβάνεται διαχρονικά και τελικά μετατρέπεται σε τακτική.
- Δεν μπορεί φορολογική επιβάρυνση να χαρακτηρίζεται Εισφορά Αλληλεγγύης, όταν το έσοδό της, δεν πάει σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να αποδεικνύεται απολογιστικά η χρήση του.
- Δεν μπορεί να ‘’βαφτίζεται’’ ‘’Πολυτελής Διαβίωσης’’, η ιδιοκτησία επιβατηγού ΙΧ ‘’σακαράκας’’ που ο κυβισμός της, υπερβαίνει το μαγικό ακριβέστατο όριο των 1928 CC.
- Δεν μπορεί Φόρος για τα ακίνητα, να χαρακτηρίζεται Ενιαίος, όταν δεν καταργεί ΟΛΕΣ τις μέχρι τώρα συνιστώσες του (μεταβίβαση, υπεραξία, πολλαπλή τέλη)».
Newsroom naftemporiki.gr