Skip to main content

Προς 6μηνη παράταση ο νόμος για προστασία της πρώτης κατοικίας

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Προς παράταση τουλάχιστον έξι μηνών οδεύει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (νόμος 4605/2019), καθώς η υποβολή αιτήσεων και οι αντίστοιχες προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών που παρέχονται από τις τράπεζες κινούνται με αργό ρυθμό.

Η ισχύς του νόμου λήγει στις 31/12/2019 και παρόλο που τις τελευταίες ημέρες η υποβολή των αιτήσεων φαίνεται να επιταχύνεται, η κυβέρνηση κρίνει ότι το διάστημα που απομένει δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι δανειολήπτες που προστατεύονται από τον νόμο, με αποτέλεσμα η παράταση του ισχύοντος πλαισίου να είναι αυτή τη στιγμή η μόνη επιλογή που υπάρχει. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (14/11/2019) οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέρχονταν στις 579 όταν ο αριθμός όσων έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν αποδεχτεί την άρση του φορολογικού τους απορρήτου ξεπερνά τις 48.000. 

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, όσο και να επιταχυνθεί η διαδικασία λόγω των πρόσφατων βελτιώσεων ως προς την υποβολή αιτήσεων που έφερε το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα που απομένει έως τη λήξη ισχύος του νόμου δεν επαρκεί ώστε να προλάβουν οι δικαιούχοι που υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες να υπαχθούν στον νόμο και να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους μέσω ρύθμισης των οφειλών τους. 

Γι’ αυτό και όπως επισημαίνουν γνώστες της κατάστασης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ζητηθεί από τους θεσμούς παράταση μερικών μηνών και συγκεκριμένα έως ότου υπάρξει το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα. Και το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν είναι εφικτό να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.  

Στην εκπνοή του χρόνου

Ωστόσο, η όποια παράταση δεν πρόκειται να ζητηθεί και να ανακοινωθεί άμεσα, αλλά στην εκπνοή του χρόνου ή τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ώστε όσοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας της αίτησής τους να μην αναστείλουν την οριστική υποβολή της. 

Αναφορικά με το πόσο εύκολο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση από τους θεσμούς, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα λάβουν υπόψη το πολύ μικρό χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου, αλλά και την αδιαμφισβήτητη πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει και μάλιστα εντός του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα δεσμευθεί, το νέο πλαίσιο, το οποίο -σημειωτέον- αποτελεί και μεταμνημονιακό προαπαιτούμενο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η έναρξη υποβολής αιτήσεων «άνοιξε» στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση απαλείφθηκε η πρόβλεψη για την προσκόμιση του πιστοποιητικού βαρών, καθώς η «απόσπασή» τους από τα υποθηκοφυλακεία κρίθηκε από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. 

Στατιστικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αθροιστικά στις 20 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Νοεμβρίου 2019:

*Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 48.040 χρήστες.
*Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 32.060 χρήστες.
*Έχουν υποβληθεί 579 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.
*Έχουν δοθεί 103 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
*Έχουν ήδη αποδεχθεί 20 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
* Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 7 πολίτες.