Skip to main content

Market Beat: Οι Κεντρικές Τράπεζες απασχολούν τις διεθνείς αγορές, το ΧΑ… οι τράπεζες

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Οι traders που παίζουν την αγορά μέσω στοιχημάτων short, το πράττουν με την άδεια των ισχυρών θεσμικών που τοποθετούνται με μεσο- μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αν αυτοί αναγνωρίσανε την υπερβολή των πιέσεων στις τράπεζες, θα ανεβάσουν την κεφαλαιοποίησή τους, σε επίπεδα που θα τα θεωρήσουν «δικαιοτέρα» για την περίπτωσή τους. Και εκεί θα επιτρέψουν πάλι στους σοτράκιδες να κάνουν τα δικά τους.

Μπορεί να αποδειχθούν όλα αυτά ευσεβείς πόθοι. Αλλά εκτιμούμε ότι οι θεσμικοί του ΧΑ σταδιακά θα δείξουν μια ανακούφιση. Ωστόσο το βασικό κριτήριο για την εμφάνιση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αγορά είναι ο τζίρος, που χθες για να περάσει τα 16 εκατ. ευρώ έπρεπε το ρολόι να δείξει 13:00. Το πρόσημο της μεταβολής του ΓΔ είχε αλλάξει 15 φορές. Ήταν η πιο ξεκάθαρη δήλωση επενδυτικών επιφυλάξεων στο ξεκίνημα της βδομάδας.

Το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec επ’ αυτού σημείωσε: «Το ανοδικό γύρισμα της Παρασκευής είναι αρκετά σημαντικό και αν συνδυαστεί με μία άμεση υπερκέραση των 750 μονάδων και αύξηση του συναλλακτικού όγκου, ενδέχεται να δούμε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Η απόδοση του 10ετούς ήδη έχει προσεγγίσει την περιοχή του 4,5% και υποστηρίζει χαμηλότερο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου για τις Ελληνικές εισηγμένες. Ωστόσο, θα επιθυμούσαμε την κατοχύρωση – μονιμοποίηση αυτών των επιπέδων δανεισμού στην 10ετία, καθώς αυτό είναι που νομοτελειακά θα οδηγήσει υψηλότερα το Χ.Α. Εκτιμούμε ότι ακόμα επικρατεί επιφυλακτικότητα η οποία θα αποκλιμακωθεί σταδιακά με τις σωστές κινήσεις και φυσικά με ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα».

Το σημαδιακό στην χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν πως μεταξύ 13:00 και 14:00 ο τζίρος αυξήθηκε κατά 248 χιλιάδες ευρώ! Κατά συνέπεια το πνεύμα των μαχών υπάκουε στο σύνθημα: «Βάστα Τούρκο να γεμίσω» και αυτό καθιστούσε τις αντιπαραθέσεις πολύ… γιαλαντζί. Μια μέρα που οι διεθνείς αγορές ακροβατούσαν επίσης γύρω από το κλείσιμο της Παρασκευής, όταν το σημαντικό rebound των δεικτών στήριξαν οι τράπεζες, μετά την ανακοίνωση των νέων πλαισίων λειτουργίας τους. Αυτά αποδείχθηκαν πιο χαλαρά από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές και προεξόφλησαν οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων που τους ακολουθούν.

Οι επενδυτές συνεπώς, έχουν μικρότερη ανησυχία για το μέλλον των τραπεζών της περιφέρειας της ευρωζώνης γενικά και μπορεί πάνω σε αυτή την εκδοχή, να στηριχθεί μια στρατηγική ώστε να μην πάει χαμένη η προσπάθεια των αισιόδοξων στο δεύτερο εξάμηνο. Αυτή συνοψίζεται στην απαγόρευση της διάβασης του ΓΔ κάτω από τις 700 μονάδες αλλά συνοδεύτηκε και με τον αποκλεισμό της υπέρβασης των 770.

Η αγοραία συναίνεση για τον Γενικό Δείκτη εστιάζει το ενδιαφέρον στα ακόλουθα: Πάρα πολλά εξαρτώνται από την αναγνώριση της ζώνης στήριξης μεταξύ 735 – 737 μονάδων, με τελευταίο επίπεδο στήριξης των αισιόδοξων τις 723 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα από εκεί, θα αποδείξει ότι και η τελευταία ανοδική κίνηση ήταν μία ανοδική παγίδα και θα απαιτηθούν άμεσες κινήσεις “stop loss” ήτοι ρευστοποιήσεις θέσεων.

Για την περίπτωση εμφάνισης ανοδικής ορμής, παραμένουν οι αντιστάσεις στις 760 – 770 και 786 μονάδες, ενώ υπερκέραση της δεύτερης αντίστασης θα έχει σαν αποτέλεσμα εσπευσμένες κινήσεις “short covering”, από όσους επιμένουν σε “short ” θέσεις.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street παρά την αναστάτωση που προκάλεσε αρχικά η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά την Τρίτη. Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017. Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,23% ή 57 μονάδων στις 24.386,03, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 2.659,99 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,51% στις 6.875 μονάδες. Σημειώνοντας, οι δυο πρώτοι, νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2%), Walt Disney (+2,2%) και Merck & Co (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1,2%) και Home Depot (-0,8%).(πέρα από την)

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου  γύρισε  ανοδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη φέρνοντας στο προσκήνιο τις γεωπολιτικές ανησυχίες. Το αργό ΗΠΑ (WTI) ενισχύθηκε 1,1% στα 57,99 δολάρια και το Brent έπιασε υψηλό 2,5 ετών σημειώνοντας άνοδο 2% στα 64,69 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1784 δολάρια από 1,1774 την προηγούμενη εβδομάδα. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,38%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σήμερα, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζα των ΗΠΑ όπου αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017.

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, όπου αναμένεται να ανανεώσει τις οικονομικές προβλέψεις για την περιοχή.

Στο μεταξύ, η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να καθυστερήσει την εφαρμογή των νέων κανόνων για τα κόκκινα δάνεια κατά μερικούς μήνες, καθώς χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έρχονται από τον τομέα της βιομηχανίας, όπως είπε σε πορτογαλική εφημερίδα η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί.

Στα χρηματιστήρια ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,05% στις 389,05 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,80% στις 7.453,48 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 13.123,65 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 5.386,83 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε πτώση 0,14% στις 10.306,90 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 22.690,98 μονάδες.

ΧΑ

Επανεμφάνιση πτωτικής δυναμικής με μικρό βηματισμό και χαμηλό τζίρο

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μικτή δυναμική μετά από λίγων λεπτών έντονα πτωτική πορεία αρχικά. Είχαμε λοιπόν εμφάνιση του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ στις 735,88 (-0,65%) μονάδες στις 15:32. Το μέγιστο εμφανίστηκε στις 11:06 με το δείκτη στις 742,46 (+0,23%) μονάδες. Ο ΓΔ κινήθηκε διαρκώς σε αρνητικό πεδίο μετά τις 12:42 ως το πέρας της συνόδου επιστρέφοντας ωστόσο μια φορά στη γειτονιά των 740 μονάδων. Στις 17:00 σταμάτησε στις 738,37 μονάδες. Με τις δημοπρασίες έπιασε τις 739,05 και έκλεισε στις 738,47 με πτώση της τάξης του -0,30%.

Οι Τράπεζες είχαν από την προσυνεδρίαση νευρικότητα στην τάση καθώς ο δείκτης τους έπιασε αρχικά τιμές γύρω από τις 757 μονάδες  αλλά στις 11:57 χτύπησε το επίπεδο των 774,3 ήταν το μέγιστο στο +2,18% και μετά με σταθερής κλίσης πτώση που έφερε ελάχιστο στις 752,27 όπου και έκλεισε με μεταβολή -0,73%. Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι ήταν στους μέτριους της περιόδου και η τελική εικόνα είχε βασικό χαρακτηριστικό την πλάγια και σαφώς πτωτική δυναμική όταν εισήλθαν στις συναλλαγές οι διαχειριστές από τις ΗΠΑ.

Ήταν μια σύνοδος με μικρό εύρος (6,5 μονάδες) σε σχέση με τις 12,50 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ουδέτερο για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που οδηγήθηκε στα 50,527 δις ευρώ. 

Μέτρησαν μικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,33%, την ΕΤΕ στο +1,47%, ΕΥΡΩΒ +0,07% και την ΠΕΙΡ στο -1,65%. Η αγορά σήμερα πέρασε εξαρχής στην κυριαρχία των αγοραστών  που ορίζανε διαρκώς χαμηλότερες τιμές ως  τις 10:35. Μετά κυριάρχησε η ζήτηση και οι πωλητές ανέβασαν τις τιμές για να δώσουν μετοχές αλλά η εμφάνιση πιέσεων όταν διαπιστώθηκε πως το μέγιστο σήμερα ήταν δύσκολο να κρατηθεί επανήλθε πάλι υπεροχή στην προσφορά. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ισοδύναμα με τα blue chip με απώλειες -0,33%.     

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ ήταν μικτή, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12) blue chip έναντι των καθοδικών (13) και ένα τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 18, και 2 ήταν στις αμετάβλητες. Άρα, οι 20 ήταν πτωτικές. Στα 32,275 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,53 κατευθυνθήκαν στα 4 συστημικά τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι συστημικές τράπεζες αποτελούν το 38,81% του συνολικού τζίρου. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,30% και έφθασε στις 738,47 μονάδες και ο 26άρης έκλεισε στις 1923,42 με μεταβολή -0,25%. Οι δημοπρασίες δεν άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και του 26άρη με το κλείσιμο να γίνεται πιο κοντά στο χαμηλό της διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,275 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,478 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 24,849 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,965 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 35,577 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 91 των καθοδικών σε 67 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 39.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Μέσα στη βδομάδα εκπνοής αισιόδοξα στοιχήματα στα ΣΜΕ

Ως το τέλος της χρονιάς, οι συνεδριάσεις, με το πλήρες νόημα του όρου, που απέμειναν είναι λιγότερες από δέκα και η απόσταση του μέσου όρου από τον στόχο, απέχει περίπου 30 μονάδες. Με την ΑΛΦΑ σε ανοδικό κρετσέντο και τη βοήθεια των ΕΕΕ ΜΥΤΙΛ ΟΤΕ ΟΠΑΠ καλύπτεται γρήγορα. Η προσέγγισή μας είναι συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά έχει βάση. Οι δρόμοι που φέρουν κέρδη στα προς επένδυση κεφάλαια έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό πλέον, που η αγορά κρυπτονομισμάτων όπως το μπιτκόιν, έχει ύψος κοντά στα 300 δις δολάρια.

Άλλωστε και η Moody’s σημειώνει:  «Τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας που έδειξαν ότι οι Τράπεζες έπιασαν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι θετικά για την πιστωτική αξιοπιστία  (credit positive) του κλάδου, καθώς σταδιακά μειώνεται το μέγεθος των NPEs που βαραίνει τον ισολογισμό τους. Η συντονισμένη προσπάθεια από τις Τράπεζες να καλύψουν τους στόχους είναι κρίσιμη για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Το ρίσκο στην υλοποίηση είναι συνδεδεμένο με το να πιαστούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι, εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και δεδομένου ότι η πλειονότητα της μείωσης πρέπει να γίνει τη διετία 2018 – 2019».

Μπορεί η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών να έφερε πτώση στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, ωστόσο αυτό που ανησυχεί είναι ότι οι ρυθμοί τους. Ήταν  χαμηλοί στη φάση της ανόδου ενδοσυνεδριακά και στην κάθοδο, που ήταν μόνιμη στο δεύτερο μέρος. Αφού ο τζίρος στις 17:00 ακριβώς δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ ενώ στις 13:00 ήταν 16 εκατ.! 

Στη σύνοδο της Δευτέρας 11/12, οι θεσμικοί έδωσαν στον 26άρη, μικτή πορεία με νευρικότητα πτωτική. Το ελάχιστο στις 1914,34 (-0,72%) μονάδες ήταν η τιμή στις 10:34. Αμέσως μετά ακολούθησε ανοδική αντίδραση ως τις 11:55 που σημειώθηκε το μέγιστο ημέρας και ήταν 1929,89 (+0,08%) μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 1923,42, με μεταβολή -0,25%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 36,069 εκατ. ευρώ κύρια από την αύξηση των όγκων των ΣΜΕ κάθε τύπου.

Για τη σειρά Δεκεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 1970 συμβολαίων, με ανώτερο στις 1931,00 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 1910,00, και ορίστηκαν 4979 από 5751 ανοικτές θέσεις με εκκαθάριση στις 1927,75 από 1912,00 μονάδες. Για την σειρά Ιανουαρίου εμφανίστηκε όγκος 1550 ΣΜΕ με ανώτερο στις 1932,00 μονάδες, ενώ το κατώτερο ήταν οι 1911,00, και οι ανοικτές θέσεις ορίστηκαν σε 2606 από 1518 και εκκαθάριση στις 1927,50 από 1911,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 80 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου με σκοπό να ανοιχτούν 40 θέσεις και για αυτή τη σειρά. Οι traders όρισαν προ-πορεία 4,25 μονάδων του ΣΜΕ Δεκεμβρίου έναντι του δείκτη.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το 10ετές spread, πλέον, σε νέο χαμηλό 3ετίας και κάτω από το 2014. Θυμίζουμε ότι η Αγορά το 2014 είχε βρεθεί στις 1360 μονάδες, αν και ο Τραπεζικός είναι αυτός που έχει κάνει την διαφορά στον Γενικό Δείκτη. Η κίνηση των ομολόγων δείχνει ότι σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα στην Κυβέρνηση να δοκιμάσει μία νέα έξοδο στις Αγορές.

Ουσιαστικά, το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ στο μέλλον παίρνει σάρκα και οστά, μιας και δεν υπάρχει περίπτωση χωρίς μείωση χρέους να παραμείνει στο πρόγραμμα, ενώ από την άλλη η Ευρώπη πολύ δύσκολα θα αποδεχτεί ένα τέτοιο πολιτικό κόστος.

Η Κυβέρνηση με τις δηλώσεις της δείχνει ότι η κατάσταση πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση και κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει να κλείσει την αξιολόγηση έγκαιρα, παίρνοντας αναγκαστικά το πολιτικό κόστος που της αρμόζει και που είναι πολύ δύσκολο σε σχέση με την παροχολογία του παρελθόντος. Είχαμε ακόμα και δήλωση του Πρωθυπουργού πως το “QE” δεν είναι και τόσο σημαντικό και πως μπορούμε να τα καταφέρουμε από μόνοι μας. Παρόλα αυτά το πιο πιθανό είναι πως η ΕΚΤ, άτυπα, βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και είναι προς όφελός της.

Το θέμα Τράπεζες συνεχίζει να είναι το μεγάλο “αγκάθι” και το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν χρήματα προτού τα “stress tests”. Σε αυτή την περίπτωση, οι Τράπεζες θα επιχειρήσουν να “φτιάξουν το κλίμα” να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων και πιθανότατα σε ΑΜΚ. Κάποια funds έχουν ανοίξει “short” θέσεις πιστεύοντας ότι οι ΑΜΚ θα γίνουν σε χαμηλότερες τιμές, με την διαφορά ότι, πλέον, οι Τράπεζες, στο μεγαλύτερο ποσοστό, ανήκουν σε Ξένους.

Οι υπόλοιποι τίτλοι τώρα, έχουν τελείως διαφορετική εικόνα από τον Τραπεζικό.

Τα αποτελέσματα του 9μήνου ήταν ενθαρρυντικά ενώ πλέον αρχίζουν να φαίνονται, σε αρκετές περιπτώσεις, τα θετικά της μείωσης του κόστους δανεισμού. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα βρουν διέξοδο μέσω ομολογιακών εκδόσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μιας και οι αποδόσεις στους καταθέτες έχουν βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ σταδιακά κερδίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Εβδομάδα λήξης Παραγώγων, η τρέχουσα, πολύ σημαντικό σαν γεγονός, μιας και μπορεί να δείξει τις δυνάμεις αγοραστών – πωλητών το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη πλησιάζουμε και σε κλείσιμο έτους, μιας και τα βιβλία των Ελλήνων Θεσμικών κλείνουν 31/12 και που συνήθως βλέπουμε αρκετούς να κάνουν προσπάθειες να κλείσουν τις μεγάλες τουλάχιστον θέσεις τους, όσο πιο υψηλά μπορούν.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το 700 να είναι το μεγάλο μας “stop” στην μεσοπρόθεσμη τάση. Οι 771 μονάδες είναι κομβικό επίπεδο, μιας και κατοχύρωση μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα, κάτι που θα αναγκάσει αρκετούς να βγουν αγοραστές.

Το θέμα μας από εδώ και πέρα δεν είναι αν θα έχουμε ανάπτυξη, αλλά το μέγεθός της που θα κρίνει το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους, που θα βοηθήσουν, περαιτέρω, την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Στα θετικά, φαίνεται ότι πάει να υπάρξει λύση στο θέμα Ελληνικό, μιας και θεωρούμε πως θα είναι το έναυσμα για να έρθουν περισσότεροι επενδυτές από το εξωτερικό, αλλά και να αλλάξει η ψυχολογία σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό, μιας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και ντόμινο εξελίξεων σε μικρότερα έργα.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας πιέστηκαν την Τρίτη μετά από τρεις ευνοϊκές συνόδους με κέρδη, με τις αγορές να συσσωρεύουν με την ελπίδα ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί μια πιθανή αύξηση στις δαπάνες δανεισμού των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα.

Οι τελευταίες ελπιδοφόρες ειδήσεις προέρχονταν από την Κίνα, όπου οι τράπεζες κατέγραψαν μια εκπληκτικά γενναιόδωρη διάθεση παροχής δανείων το Νοέμβριο, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει καλό σημάδι για την ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής που θα ανακοινωθούν αργότερα την εβδομάδα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία ταλαντώθηκε γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο έχοντας αναπηδήσει 2% στις τελευταίες τρεις συνεδρίες.

Οι κινήσεις ήταν μικρές σε ολόκληρη την περιοχή, με τις κινεζικές μετοχές να υποχωρούν  με τον CSI300 στο -0,55% . Αλλά την αγορά στην Αυστραλία να ανεβαίνει με 0,18%. Ο Ιαπωνικός Nikkei .N225 ήταν επίσης σε πτώση -0,40%, αφού τη Δευτέρα ο δείκτης σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο του σε 25 χρόνια.

Η Wall Street είχε οδηγήσει την παγκόσμια κεφαλαιαγορά υψηλότερα με τις εταιρίες στην  τεχνολογία και στον ενεργειακό κλάδο να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή. Ο Dow αυξήθηκε κατά 0,23%, ενώ ο S & P 500 πρόσθεσε 0,32% και ο Nasdaq 0,51%.

Δεν υπήρξαν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αγορά από μια έκρηξη στο πολυσύχναστο λιμενικό κέντρο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio τη περιέγραψε ως “απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης”.

Ο David Hensley της JPMorgan υποπτεύεται ότι η Fed θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, μειώνοντας παράλληλα τις προοπτικές για το ποσοστό ανεργίας, ενδεχομένως προσθέτοντας ανοδικούς κινδύνους στις προβλέψεις για τα επιτόκια.