Από την έντυπη έκδοση
Με ρυθμό της τάξεως του 1,8% αυξήθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τον Οκτώβριο του 2017, σε σχέση με τον Οκτωβριο του 2016, ο ρυθμός αύξησης ήταν της τάξεως του 0,7%, στοιχείο που αποτυπώνει την επιτάχυνση στον ρυθμό αύξησης.
Την αύξηση «πυροδότησε» σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανατίμηση των καυσίμων, καθώς από τα πέντε προϊόντα και υπηρεσίες στις οποίες παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις τα τρία προέρχονται από τον τομέα των καυσίμων.
Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο επίσης υπήρξε αύξηση: ο δείκτης τιμών καταναλωτή του φετινού Οκτωβρίου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο είχε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των μηνών Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου 2017.
Το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2017 – Οκτωβρίου 2018 σε σχέση με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2016 – Οκτωβρίου 2017 παρουσιάστηκε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 0,9% που είχε σημειωθεί το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2016 –Ο κτωβρίου 2017.
Στα πέντε προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις, η ΕΛΣΤΑΤ εντάσσει τις πατάτες, όπου παρατηρήθηκε ανατίμηση της τάξεως του 38,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης με αύξηση 21,8%, το φυσικό αέριο με ανατίμηση 15,7%, το πετρέλαιο κίνησης με 15,4% και τα νωπά λαχανικά με αύξηση 13,2% για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Να σημειωθεί ότι ο Οκτώβριος ήταν ο πρώτος μήνας διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή σεζόν, οπότε αποτυπώνεται για πρώτη φορά και η επίπτωση της αύξησης στον δείκτη τιμών καταναλωτή. Στον κατάλογο των προϊόντων με τις μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται: το ελαιόλαδο (-6,3%), τα κρασιά (-3,4%), τα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (-3,3%), ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός (-3,1%) και τα διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (-2,3%).
H αύξηση του φετινού Οκτωβρίου κατά 1,8% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα στηρίχτηκε στις αυξήσεις των ακόλουθων επιμέρους δεικτών:
* 2,0% στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, νωπά ψάρια, μοσχάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, ελαιόλαδο, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
*1,2% στα αλκοολούχα ποτά και καπνό, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα κρασιά.
*3,7% στη στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα.
* 0,8% στην υγεία, λόγω αύξησης των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
*4,3% στις μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης και αεροπορικά εισιτήρια. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. * 4,3% στις επικοινωνίες, λόγω αύξησης των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
* 1,3% στα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια
Μειώσεις καταγράφηκαν στους ακόλουθους επιμέρους δείκτες:
*0,9% στην ένδυση και υπόδηση
* 1,3% στα διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λό-
γω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οκιακής χρήσης, είδη άμεσης κα- τανάλωσης νοικοκυριού.
*0,9% στην αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό – υπολογιστές – επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
*0,9% στην εκπαίδευση, λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
*0,1% στα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.
Ο εναρμονισμένος δείκτης
Αύξηση 1,8% παρουσίασε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατά τον φετινό Οκτώβριο και συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό. Ο Οκτώβριος του 2017 είχε κλείσει με αύξηση 0,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης για την περίοδο Νοεμβρίου 2017 – Οκτωβρίου 2018 έκλεισε με αύξηση 0,8% συγκριτικά με το διάστημα Νοεμβρίου 2016 – Οκτωβρίου 2017. Το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2016 – Οκτωβρίου 2017 συγκριτικά με την περίοδο Νοεμβρίου 2015 – Οκτωβρίου 2016 είχε καταγραφεί αύξηση1%.