Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μέρος των χθεσινών «υπερβολών», ενώ η αγορά κατοχύρωσε μέρος των κερδών ενόψει της σταδιακής κλιμάκωσης της αβεβαιότητας γύρω από την οριστικοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,64% στις 718,14 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 726,86 μονάδες και η χαμηλότερη στις 712,88. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 52,94% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 65,64 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,74% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,55%.
Ημέρα διόρθωσης η σημερινή για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τον γενικό δείκτη να δείχνει να δυσκολεύεται να κρατηθεί πάνω από τις 720 μονάδες, για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Σήμερα απομακρύνθηκε και από τα επίπεδα των 731 μονάδων, που αποτελούν και την καλύτερη επίδοση του Γενικού Δείκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς τον Αύγουστο.
Η σημερινή διόρθωση δεν απείλησε, όμως, κρίσιμες, παρά το γεγονός ότι η ροή των πληροφοριών για τις ενέργειες των τραπεζικών διοικήσεων αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης επίσης επηρεάζει την αγορά, η οποία διαφοροποιείται με βάση τις προοπτικές που διανοίγονται για κάθε συγκρότημα.
Εκτός του ορόσημου της 6ης Νοεμβρίου, της προθεσμίας για την υποβολή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης, το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο και στην 9η Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά στοχεύει να αποσπάσει το πράσινο «φως» από το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.
Έτσι, μετά την ανακούφιση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η αγορά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, η οποία ουσιαστικά είναι αναγκαία, παράλληλα με την ανακεφαλαίωση του κλάδου. Το κλίμα δεν δείχνει να είναι «ρόδινο«, καθώς η κυβέρνηση έχει σημαντικές δυσκολίες, ειδικά με τα ισοδύναμα που έχει υποσχεθεί.
Στο ταμπλό τώρα, από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετικά έκλεισαν εννέα μετοχές, εκ των οποίων τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+10%), της Alpha Bank (+3,38%),της Lamda Development (+2%), της Grivalia Properties (+1,46%) και της ΜΕΤΚΑ (+1,14%).
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές της Εθνικής (-9,59%),της Πειραιώς (-7,27%), της ΔΕΗ (-2,48%), της Μυτιληναίος (-2,26%), της Ελλάκτωρ (-2,13%), του ΟΛΠ (-2,09%), της Τέρνα Ενεργειακή (-2,05%) και των ΕΛΠΕ (-1,81%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-3,33%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών (+0,64%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 65 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.