Λύση για την Ελλάδα αναζητείται σήμερα το απόγευμα στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η εκτίμηση από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι υπάρχει κατ’ αρχήν διάθεση για συμβιβαστική λύση, η οποία όμως συνδέεται με συγκεκριμένες και κάποτε αυστηρές προϋποθέσεις.
Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, πρωταρχική προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση των συμπεφωνημένων, όπως τονίζει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να αναζητήσουν λύσεις και για να γίνει αυτό η βασική μας αρχή είναι ότι σεβόμαστε και αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις δεσμεύσεις μας. Από τις εκλογές στην Ελλάδα προέκυψαν ένα νέο κοινοβούλιο και μία νέα κυβέρνηση, αλλά όχι ένα καινούριο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που είχαν συνάψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους», λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Το βασικό ερώτημα στις Βρυξέλλες είναι αν, και μέχρι ποιού σημείου, θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν αντιστρέψουμε όμως το ερώτημα, μέχρι ποιού σημείου θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν οι άλλοι απέναντι στην Αθήνα; «Η αφετηρία είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε τις υπάρχουσες συμφωνίες και δεσμεύσεις», επιμένει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
«Αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές: τόσο για τους δανειστές, όσο και για τους δανειζόμενους, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε για το μέλλον, σεβόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα», σημειώνει.
Σύγκλιση Σοσιαλιστών – Γιούνκερ για την Ελλάδα;
Συνθετική άποψη και πρόταση για συμβιβασμό εκφράζει ο επικεφαλής των ευρωπαίων «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» Τζιάνι Πιτέλα, πλησιάζοντας, όπως φαίνεται, στη γραμμή του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Πιτέλα στηρίζει την πρόταση της Αθήνας για ένα είδος μεταβατικής χρηματοδότησης και προτείνει την κατάργηση της τρόικας με τη σημερινή της μορφή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επαναλαμβάνει τη γνωστή επωδό «pacta sunt servanda», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και αποδέχεται την επιμήκυνση ή έναν παρόμοιο διακανονισμό για διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους, όχι όμως και ονομαστικό κούρεμα.
«Μακροπρόθεσμα πρέπει να ξαναδούμε την περίοδο αποπληρωμής, καθώς και το ύψος των επιτοκίων», προτείνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής. «Φυσικά είμαστε αντίθετοι στο κούρεμα. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά και η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε. Είναι ώρα για ρεαλισμό και για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» .
Μιλώντας στην Deutsche Welle, η συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς κάνει ένα λακωνικό, αλλά και χαρακτηριστικό σχόλιο: «Μετά τις εκλογές (στην Ελλάδα) έλεγα τόσο σε Γερμανούς, όσο και σε Έλληνες πολιτικούς ότι κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχουν ένα πράγμα στο μυαλό τους: στις Βρυξέλλες όλοι δουλεύουν με συμβιβασμούς».
Η «λυδία λίθος» για την ελληνική κρίση
Μιλώντας σε μία κατάμεστη αίθουσα Τύπου στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει λόγο για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
«Εργαζόμαστε εντατικά για να έχουμε μία win win solution, που να βοηθήσει όχι μόνο τον ελληνικό λαό και την ίδια την ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και την ίδια την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει. Η απάντηση που θα δώσει η ευρωζώνη στην ελληνική κρίση αποτελεί κριτήριο – στην αρχαία Ελλάδα το έλεγαν “λυδία λίθο” – για το πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια έχει».
Μεταξύ άλλων ο Έλληνας ευρωβουλευτής προτείνει ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα που δεν θα ξεπερνούν το 1,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και υλοποίηση της συμφωνίας που επήλθε στο Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πάντως, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν φαίνεται να περιμένει άμεση συμφωνία, όπως επισημαίνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle το απόγευμα της Τρίτης: «Πιστεύω ότι αύριο θα καταγραφούν συγκλίσεις, συμφωνίες, αλλά και σημεία που παραμένουν αποστάσεις και θέλω επίσης να κάνω την εκτίμηση ότι μετά τη σύνοδο κορυφής το επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου θα είναι το Eurogroup που θα υπάρξει η αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δεν εκβιάζουμε κανέναν, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν δεχόμαστε να μας εκβιάζει και κανείς. Το κοινό συμφέρον επιβάλλει λύση και όχι ρήξη και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί».
Πηγή: Deutsche Welle