Skip to main content

Εκδόσεις πλέον των 13 δισ. ευρώ ως το 2025 από τις ελληνικές τράπεζες

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Σε εκδόσεις οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2025 στο πλαίσιο των MREL  (Ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις)  δημιουργώντας  μαξιλλάρια ασφάλειας για τους πελάτες τους σύμφωνα με τις επιταγές της Βασιλείας.

Οι τράπεζες θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ωστόσο εξετάζουν την έκδοση ομολόγων τα οποία να  συνδέονται με τη βιωσιμότητα της οικονομίας και αφορούν διάφορους τομείς, όπως την πράσινη οικονομία αλλά και έγα ειδικότερα όπως η υποστήρικη της απασχόλησης.

Χθες η Eurobank προχώρησε με μια senior έκδοση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχες εκδόσεις προετοιμάζουν μέχρι το τέλος του μήνα η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank όπως ανακοίνωσαν στα αποτελέσματα εξαμήνου. Αντιθέτως η Εθνική θα προχωρήσει σε αντίστοιχη έκδοση το 2022.

Όπως ορίζει η οδηγία BRRD όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τους καταθέτες και εκ του λόγου αυτού εκδίδουν ομόλογα που αποτελούν κεφαλαιακά μαξιλάρια σε περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την λειτουργία τους.

Ως γνωστόν τα κεφάλαια αυτά  αποτελούν το βασικό μαξιλάρι στο οποίο ακουμπούν οι καταθέτες σε περιπτώσεις resolution πιστωτικών ιδρυμάτων πρώτα «καίγονται» τα κεφάλαια tier I μετά τα tier 2 στη συνέχεια τα senior και τέλος οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Mέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία των MREL οι τράπεζες εκτιμάται πως θα εντάξουν και τα πράσινα ομόλογα αλλά και ομόλογα με εξειδίκευση προκειμένου να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες δράσεις (εργασιακές και άλλες). 

Το ενδιαφέρον που ανέκυψε για τις ομολογίες της Eurobank αλλά και νωρίτερα για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου καταγράφει πως η Ελλάδα αν και δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα αρχίζει εκ νέου να γίνεται στόχος επενδυτικό στον χρηματοπιστωτικό τομέα αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές.