Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Οι ξένοι θεσμικοί έδειξαν πως διάκεινται θετικά απέναντι στις προοπτικές των τραπεζών που έβαλαν μπροστά τις μηχανές για να προχωρήσουν στην άντληση κεφαλαίων προς κάλυψη των αναγκών τους. «Το κλειδί είναι τι θα συμβεί με τα τραπεζικά ομόλογα, μιας και τυχόν ανταλλαγή με μετοχές ουσιαστικά καλύπτει σημαντικό μέρος των ΑΜΚ.
Το αν θα συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχει ξεκαθαριστεί μιας και πρέπει να δοθεί άδεια από την ΕΚΤ για να μπορέσουν να συμμετάσχουν μέσω των καταθέσεων. Αν αυτό δεν συμβεί θα έχουμε χωρίς προηγούμενο τεράστιο dilution και άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε Έλληνες και Ξένους επενδυτές». Είναι οι παρατηρήσεις του Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και εκφράζουν τις ανησυχίες των εγχώριων παραγόντων.
Μπροστά μας υπάρχει η αξιολόγηση που ουσιαστικά είναι αναγκαία, παράλληλα με την ανακεφαλαίωση του κλάδου, με την Κυβέρνηση να έχει σημαντικές δυσκολίες, ειδικά με τα ισοδύναμα που έχει υποσχεθεί. Οι ξένοι αναλυτές με εκθέσεις τους εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του stress test αποτελούν θετική είδηση αλλά επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα δεν έχει αρθεί ακόμα. Κατά συνέπεια ο ενθουσιασμός της Δευτέρας δεν είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Άλλωστε σε σχέση με τους ρυθμούς συναλλαγών δεν υπήρξε χθες η παραμικρή αλλαγή που θα τόνιζε την μαζική επιστροφή των επενδυτών στο ΧΑ καθώς εντυπωσιακά κινήθηκε ο τζίρος μόνο την πρώτη ώρα. Το πρώτο ημίωρο ο τζίρος πέρασε τα 8 εκατ. ευρώ και στην ώρα έπιασε τα 14. Κατόπιν πιθανά και λόγω του κλειδώματος των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ οι ρυθμοί έπεσαν.
Οι εγχώριοι παράγοντες θεωρούν ότι κάτω από ένα τόσο σφιχτό χρονοδιάγραμμα η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για την Αγορά και θα επαναφέρει ζωηρότερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις Ελληνικές μετοχές.
Αυτό θα συμβεί βέβαια εφόσον όλα γίνουν στο χρόνο που πρέπει. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι διοικήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στoν SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ ενσωματώνουν στα αποτελέσματα δεύτερου και τρίτου τριμήνου τις πρόσθετες προβλέψεις που προκύπτουν από το Asset Quality Review. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πάνω από τις 2.100 μονάδες έκλεισε τη Δευτέρα ο S&P 500, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, λαμβάνοντας ώθηση από τα… απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση, τα οποία ενέτειναν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve τελικά θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 17.828,76 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,45% στις 5.127,15 μονάδες και ο δείκτης S&P 500έκλεισενανοδικά κατά 1,19% στις 2.104,05 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Visa υποχώρησε κατά 3%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει τη Visa Europe έναντι του ποσού των 21,2 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, η Dyax σημείωσε κέρδη 28,4%, καθώς οριστικοποιήθηκε η συμφωνία εξαγοράς της από την Shire, έναντι του ποσού των 5,9 δισ. δολαρίων.
Επίσης, η Hewlett Packard ενισχύθηκε κατά 13%, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την απόσπαση των δραστηριοτήτων της Hewlett Packard Enterprise.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013 υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης ISM, καθώς διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 50,1 μονάδες έναντι 50,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 51 μονάδες. Επίσης, κατά 0,6% αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Σε ετήσιο επίπεδο, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 14,1%.
ΕΥΡΩΠΗ
Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη. Θετικός και ο βρετανικός FTSE 100, αν και δέχτηκε πιέσεις με αφορμή την καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Κίνα. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά μόλις 0,01% στις 6.362 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,93% στις 10.951 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,37% στις 4.916 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,34% στις 376,75 μονάδες, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό -0,7% που σημείωνε.
Στο ταμπλό, η HSBC Holdings σημείωσε απώλειες 0,8%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη ύψους 6,1 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η αύξηση του μεγέθους έφτασε στο 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Στο -5,5% βρέθηκε η Electrolux, καθώς οι αμερικανικές αρχές απέρριψαν το σχέδιο εξαγοράς της General Electric, ύψους 3,3 δισ. δολαρίων. Στον αντίποδα, η Commerzbank σημείωσε κέρδη 6,8%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη της το τρίτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν στα 207 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 232 εκατ. ευρώ. Θετικά στη μετοχή όμως λειτουργεί η ανακοίνωση ότι αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος, Μάρτιν Μπλέσιγκ.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η μεταποίηση στην ευρωζώνη ενισχύθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 52,3 μονάδες από τις 52 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να μην υπάρξει μεταβολή.
Ανοδικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα και στη Βρετανία τον Οκτώβριο, καθώς ο δείκτης ανήλθε στις 55,5 μονάδες, έναντι 51,8 μονάδων τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση του κλάδου και πτώση του δείκτη στις 51,3 μονάδες.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η ηγεσία της Κίνας ανέφερε ότι ο νέος στόχος ανάπτυξης είναι στο 6,5%, από 7% που είχε τεθεί προηγουμένως. Ο προηγούμενος στόχος κρίθηκε ανέφικτος, καθώς το τρίτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε ανάπτυξη 6,9%, ήτοι ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων 25 ετών.
ΧΑ
Με ένα ράλι ανόδου που ξεπέρασε το 3% υποδέχτηκε η αγορά τη λήξη της αβεβαιότητας σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αποτυπώνοντας την «ανακούφισή» της για την «διαχειρίσιμη» ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, η οποία ξεκινά άμεσα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,08% στις 722,80 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 723,10 μονάδες και η χαμηλότερη στις 704,22. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,22% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 42,92 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,07 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,60% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,91%.
Η αγορά, αλλά και οι αναλυτές, αποτύπωσαν σήμερα τον ενθουσιασμό τους για τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατο και από τα οποία προέκυψε το ποσό των 14,4 δισ. ευρώ ως κεφαλαιακές ανάγκες. Αν και αναμένονται τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης από τις διοικήσεις των τραπεζών οι ανάγκες που προέκυψαν κρίνονται διαχειρίσιμες.
Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίου θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις.
Μέσα στις επόμενες ημέρες οι διοικήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στoν SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ ενσωματώνουν στα αποτελέσματα δεύτερου και τρίτου τριμήνου τις πρόσθετες προβλέψεις που προκύπτουν από το Asset Quality Review. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Θετικά στην αγορά λειτούργησε και η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ζητά από τις χώρες της Ευρωζώνης να δεσμευθούν πρώτα για μία επίσημη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προτού το Ταμείο χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα.
Ο κλάδος των τραπεζών υπεραπέδωσε, καθώς άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+29,03%), της Alpha Bank (+28,70%), της Πειραιώς (+18,28%), της Εθνικής (+7,67%), ενώ θετική ήταν και η συμβολή των μετοχών της Ελλάκτωρ (+5,62%), της ΕΧΑΕ (+4,62%), των ΕΛΠΕ (+4,15%) και του ΟΤΕ (+4,13%).
Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν μόνο οι μετοχές της Lamda Development (-1,92%) και της Folli Follie (-0,33%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+16,05%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-2,90%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 72 κινήθηκαν ανοδικά, 25 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Παρέμεινε σε ισχύ η θέση που εξέφρασε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
«Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης, μετά από ένα δυνατό σερί έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, διόρθωσε προς τα επίπεδα των 700 μονάδων χωρίς να μεταβάλει την τάση του. Η διόρθωση ήρθε μετά από την πρόσκρουση του Δείκτη με υπεραγορασμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα τιμών του RSI, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μέσα στο 2015.
Το υψηλό των 731 μονάδων αποτελεί την καλύτερη επίδοση του Γενικού Δείκτη από την επανέναρξη της λειτουργίας της Αγοράς τον Αύγουστο και στο σημείο αυτό η απόδοση από τα χαμηλά της χρονιάς έφθανε το 30%. Μέχρι τις 680 μονάδες οι πιθανότητες ανόδου προς τις 770 – 780 μονάδες δεν μεταβάλλονται, ωστόσο η δυναμική που είχε διαμορφωθεί στο διάστημα των προηγούμενων τριών εβδομάδων έχασε σε ισχύ και πιθανόν να προηγηθεί κάποιος σχηματισμός συσσώρευσης πριν οποιαδήποτε νέα ανοδική διαφυγή».
Η στήλη έχει να προσθέσει πως η απόσταση του χθεσινού κλεισίματος του 25άρη από τον ΚΜΟ 200 ημερών έπεσε στις 12-13 μονάδες και είναι η μικρότερη με επόμενη εκείνη της περασμένης Τρίτης. Υπογραμμίζοντας πως το σημαντικότερο τεχνικά είναι η υπέρβαση των επιπέδων του ΚΜΟ200 που υπολογίζεται ως κυρίαρχος τεχνικά σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί πάντα οροφή ή στήριξη αναλόγως της θέσης της τιμής του δείκτη πάνω ή κάτω από αυτόν.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών σκαρφάλωσαν όλες σήμερα Τρίτη, μετά την άνοδο του Nasdaq του δείκτη για τις μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ που τον έφερε στο υψηλότερο επίπεδο σε 15 χρόνια, ενώ οι διακοπές στην Ιαπωνία διατήρησαν τα νομίσματά κολλημένα στην στενού εύρους ζώνη που βρέθηκαν πρόσφατα.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε 1,1%, αφού έχει χάσει έδαφος για πέντε συνεχόμενες συνεδρίες. Η Αυστραλιανή αγορά αναπήδησε 1,34%, για να καλύψει μέρος από το χαμένο έδαφος μετά από ένα σκληρό κύκλο ρευστοποιήσεων.
Στην Κίνα, οι δείκτες στη Shenzhen και τη Σαγκάη με τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες ήταν επίπεδοι αρχικά και εμφάνισαν κέρδη της τάξης του +0,3%.
Η Wall Street είχε παρουσιάσει κέρδη σε όλους τους τομείς, με επικεφαλής τα κέρδη στον χτυπημένο πτωτικά ενεργειακό τομέα και τη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκεται σε φάση εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Ο Dow έκλεισε τη Δευτέρα με κέρδη 0,94%, ενώ ο S & P 500 ανέβηκε 1,19% και ο Nasdaq αυξήθηκε 1,45% φθάνοντας στο υψηλότερο κλείσιμό του από το 2000.
Ενώ τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν πως η μεταποιητική δραστηριότητα κινήθηκε πτωτικά για τέταρτο μήνα, μια αύξηση των νέων παραγγελιών προσφέρει ελπίδα για καλύτερες μέρες στο μέλλον. Επίσης, οι δαπάνες στον κατασκευαστικό κλάδο το Σεπτέμβριο ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος 7-1 / 2 ετών.
Σε αντίθεση, τα κρατικά ομόλογα δέχτηκαν πιέσεις από τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων στην Ευρώπη και από τα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης.
Ο DXY, δείκτης δολαρίου, έχει αλλάξει ελάχιστα στο 96,908 αφού προηγούμενα κινήθηκε μεταξύ 96.635 και 96.965. Το ευρώ ήταν εγκλωβισμένο σε μια σφιχτή ζώνη 1,1000 – 1,1053 δολαρίων και τελευταία διαμορφώθηκε στα 1,1013.
Έναντι του γεν, το δολάριο ήταν εξίσου σταθερό αγοράζοντας 120,70 γιεν.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Τα ‘stress tests’ έβγαλαν τον ‘λογαριασμό’ κοντά στα 14,5 δις, αισθητά καλύτερα από τα αναμενόμενα και πλέον μένει να δούμε τις εξελίξεις σε σχέση με το επερχόμενο ‘book building’ που θα κρίνει την συνέχεια του κλάδου. Αν ολοκληρωθούν οι ΑΜΚ τότε θα έχουμε “οχύρωση” του κλάδου και πιθανά καλυτέρευση της Οικονομίας.
Από την άλλη θα έχουμε φτιάξει την βάση στα επίπεδα από θεσμικούς επενδυτές που ουσιαστικά θα βοηθήσει την Αγορά να ανατρέψει την πορεία της, μετά από μεγάλο διάστημα.
Αν οι καλύψεις από Ιδιώτες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό από την ελάχιστη συμμετοχή των Ιδιωτών, τότε μπορεί να δούμε πολύ πιο γρήγορα θετικότερες εξελίξεις στον κλάδο, ενώ παράλληλα θα απομακρυνθεί και το σενάριο του “κουρέματος” καταθέσεων.
Το κλειδί είναι τι θα συμβεί με τα τραπεζικά ομόλογα, μιας και τυχόν ανταλλαγή με μετοχές ουσιαστικά καλύπτει σημαντικό μέρος των ΑΜΚ.
Το αν θα συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι δεν έχει ξεκαθαριστεί μιας και πρέπει να δοθεί άδεια από την ΕΚΤ για να μπορέσουν να συμμετάσχουν μέσω των καταθέσεων. Αν αυτό δεν συμβεί θα έχουμε χωρίς προηγούμενο τεράστιο dilution και άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε Έλληνες και Ξένους επενδυτές.
Μπροστά μας έχουμε και την αξιολόγηση που ουσιαστικά είναι αναγκαία, παράλληλα με την ανακεφαλαίωση του κλάδου, με την Κυβέρνηση να έχει σημαντικές δυσκολίες, ειδικά με τα ισοδύναμα που έχει υποσχεθεί. Αν τώρα αποφασίσει να μειώσει Κρατικές δαπάνες, αντί να βάλει νέους φόρους, θα ήταν μεγάλη θετική έκπληξη για την Αγορά (!)
Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της ανακεφαλαιοποίησης, έχοντας καταφέρει παράλληλα να έχει απομακρυνθεί σημαντικά τόσο το ‘country risk’, όσο και το πολιτικό ρίσκο, έχουμε όλες τις πιθανότητες να ξεκινήσουμε μία ανοδική πορεία μετά από 1 ½ χρόνο.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Ράλι στις Ασιατικές αγορές, με την RBA (κεντρική τράπεζα Αυστραλίας) να διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν ανοδικά, ακολουθώντας τα ισχυρά κέρδη στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η αγορά της Ινδονησίας ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη απόδοση με άνοδο 1,6%. Ο δείκτης μετοχών SHCOMP στη Σαγκάη ήταν επίπεδος, με μηδενική αντίδραση στα συνολικά μέτρα αγροτικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές για διακοπές.
Στην Αυστραλία, η RBA διατήρησε αμετάβλητη πολιτική όπως περιμέναμε. Η RBA αναγνώρισε την πρόσφατη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά σημείωσε επίσης ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός προσέφερε χώρο για να μειώσει, αν χρειαστεί. Το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι το επιτόκιο για μετρητά να παραμείνει σε αναμονή ως το τέλος του επόμενου έτους, με τη συνεχή αναφορά στον κίνδυνο μιας μείωσης των επιτοκίων. Το AUD αναπήδησε κατά 0,3%, ενώ οι αγορές χρήματος κινήθηκαν προς επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε χαμηλότερη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Το χρηματιστήριο της Αυστραλίας ASX ήταν στο +1,4%.
Ο S & P 500 που ξεκίνησε Νοέμβριο με άνοδο 1,2% καθώς ο VIX έπεσε στο 14, για πρώτη φορά από τις 18 Αυγούστου. Φαινόμενο ενδεικτικό μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης των διαθέσεων των επενδυτών απέναντι στον κίνδυνο.
Οι στρατηγικοί αναλυτές μας επεσήμαναν ότι ο Οκτώβριος, έδειξε μεγάλη ανατροπή στις στρατηγικές που είχαν προηγουμένως πραγματοποιηθεί στοιχηματίζοντας στην επιβεβαίωση για το χειρότερο σενάριο. Η υπερ-απόδοση προκλήθηκε από τα παγκόσμια μηνύματα κεντρικών τραπεζών, καθώς και υψηλή αποστροφή κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταμορφώθηκε σε μόχλευση υπέρ των μετοχών.
Η τελική ανάγνωση του PMI της μεταποίησης της ζώνης του ευρώ τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκε οριακά υψηλότερα, με επικεφαλής μια σημαντική αναθεώρηση στη Γερμανία. Στην αναδυόμενη Ευρώπη επίσης βελτιώθηκε ο PMI, κατα 0,8 βαθμούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο PMI της μεταποίησης ήταν μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο (55,5 έναντι 51,3). Με το ήμισυ των ανακοινώσεων εταιρικής κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πίσω μας, οι στρατηγικοί μας αναλυτές μετοχών θεωρούν ότι παρά τα περισσότερα «ατυχήματα», η αύξηση των κερδών είναι ακόμα υγιής. Το 62% των εταιρειών έχουν ηττηθεί ή είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες επί των πωλήσεων για το επόμενο τρίμηνο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να δεσμευθούν για μία επίσημη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα, διεμήνυσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού, δήλωσε ο Λίπτον στην Ουάσιγκτον.
Ελλάδα και δανειστές έχουν πολλή δουλειά ακόμη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, εκφράζοντας ωστόσο, την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015. Από το βήμα συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Τύπου, το οποίο διεξάγεται στην Χάγη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλλουν αρκετή δουλειά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Στην αναθέρμανση του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχωρεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, διερευνάται η μέθοδος ιδιωτικοποίησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο, σε συνδυασμό με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης κατά 20 έτη, δηλαδή έως το 2046 (κανονικά εκπνέει το 2026).
Τον Όμιλο ΟΤΕ και την Ελλάδα επέλεξε ο Inmarsat, ο κορυφαίος πάροχος κινητών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, για να εγκαταστήσει την επίγεια δορυφορική υποδομή του European Aviation Network-EAN, για παροχή ευρυζωνικού ίντερνετ σε πτήσεις πάνω από την Ευρώπη.
Ωριμάζουν οι συνθήκες για τα «προξενιά» των ελληνικών επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας, με τους «γαμπρούς» να… έρχονται από το εξωτερικό και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να αποτελεί το χρονικό ορόσημο για να κλειδώσουν οι «γάμοι». Οπως αναφέρουν στη «Ν» υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου επιχειρείν, «οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι δελεαστικές καθώς διατηρούν ισχυρές προοπτικές». Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να προχωρήσουν σε εξαγορά ελληνικών εταιρειών έχουν επιδείξει αραβικά, αλλά και αμερικανικά κεφάλαια, τα οποία μάλιστα τηρούν στωικά στάση αναμονής εδώ και πάρα πολλούς μήνες.
Αναληθή και παραπλανητικά χαρακτηρίζει η Attica Bank δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για αφερεγγυότητα της τράπεζας και συνεπώς θέση της σε καθεστώς εκκαθάρισης με δημιουργία good bank και bad bank. «Η Attica Bank θα προχωρήσει με επιτυχία στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, με τη στήριξη του βασικού της μετόχου που είναι το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ και που θα συνεχίσει να κατέχει και στο μέλλον το πακέτο των μετοχών της, αλλά και με την πιθανή συμμετοχή και νέων ιδιωτών επενδυτών με τους οποίους βρίσκεται σε στάδιο συνεννοήσεων», τονίζει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ζημιές ύψους 231 εκατ. δολαρίων εμφάνισε η AIG το γ’ τρίμηνο του 2015, έναντι κερδών 2,19 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα αρνητικά αποτελέσματα οφείλονται στην έντονη ρευστότητα των παγκόσμιων αγορών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα μειωμένα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας.
Διορθωτικά κινήθηκε χθες το πετρέλαιο, με την έντονα ανοδική προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και ο χρυσός συνεχίζει την πτωτική του πορεία, χάνοντας και τα 1.140 δολάρια. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,5%, στα 1.135,90 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 45 σεντς, κλείνοντας στα 46,14 δολάρια το βαρέλι.
Για τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να διολισθήσουν και πάλι στην ύφεση προειδοποιεί ο Αμερικανός μεγαλο-επενδυτής, Μοχάμεντ Ελ Εριάν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επενδυτή, ο κίνδυνος επιστροφής στην ύφεση έως το 2017 ανέρχεται στο 25% – 30%. «Βαρίδι» στην πορεία ανάκαμψης των ΗΠΑ συνιστά η έκθεση της οικονομίας σε εξωγενείς κινδύνους, όπως η Κίνα. «Οι άνθρωποι ξεχνούν τη μεγάλη έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Ελ Εριάν.
Μειωμένη κατά 8% ήταν η κερδοφορία της Commerzbank στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των αδύναμων επιδόσεων στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και στη μονάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βάσει assets ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 207 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 232 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 54 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας έντοκων γραμματίων. Ειδικότερα, το επιτόκιο στη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 0,110%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στις 3,69 φορές από 3,39 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο άγγιξε το 0,280% και ο συντελεστής κάλυψης το 3,75.
Κατά 0,6% αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι κατασκευαστικές δαπάνες στις κατοικημένες περιοχές ενισχύθηκαν κατά 1,8% , ενώ στις μη – κατοικημένες περιοχές υποχώρησαν κατά 0,1%. Σε ετήσιο επίπεδο, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 14,1%.