Οι θεσμικοί του ΧΑ χθες μείωσαν το μένος τους κατά των μετοχών του ταμπλό, όταν είδαν πως εκτός από τα μικρά κέρδη στις αγορές της Ευρωζώνης οι συναλλαγές στην Νέα Υόρκη άνοιξαν επίπεδα. Παράλληλα, οι τραπεζικές μετοχές μετά το μέσο των συναλλαγών από κλάδος με απώλειες έγινε περιοδικά «μέλος» των ανοδικών, μαζί με τις εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης Ακίνητης Περιουσίας και Υγείας που ήταν ευνοημένοι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Πιθανά οι τράπεζες να είδαν τα χαμηλά τους χθες στον νέο κύκλο πτώσης, που ξεκίνησε την Παρασκευή αλλά δεν τελείωσε με την χθεσινή κάθοδο, αφού δεν έχει κλείσει ο κύκλος των ανά κλάδους πιέσεων. Ούτε καν οι πιέσεις που αφορούν την ΕΤΕ.
Γενικά στον κόσμο δεν κυριαρχεί ήπιο κλίμα, ούτε στην Ουκρανία, ούτε στο Βόρειο Ιράκ, ούτε στη Συρία. Όλα αυτά δεν κατάφεραν, να μειώσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών από ένα γεγονός που «δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μας». Από τις 17 Νοεμβρίου τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης θα είναι «ενωμένα» επιτρέποντας στους επενδυτές να επενδύουν ευκολότερα στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας. Με άλλα λόγια κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύει καινούργια επενδυτικά λιμάνια και φυσικά ανταγωνιστικά προς το ΧΑ.
Με αυτή την καθοδική ανεξαρτησία που διακρίνει το ΧΑ είναι δύσκολο να προκληθεί αγοραστικό ενδιαφέρον σήμερα που έγιναν γνωστές οι παρατηρήσεις επί εκκρεμοτήτων που εντοπίζουν από την τρόικα και χρειάζεται να βρεθεί συμφωνία για αυτά ως το τέλος του χρόνου αλλά όπως φαίνεται ως τις 8 Δεκεμβρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα διατηρηθεί η εικόνα «πως συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις». Δηλαδή η ορατότητα των επενδυτών θα παραμείνει κοντά στο μηδέν και εκεί θα είναι και η διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου ακόμα και τις μέρες που παγκόσμια οι μετοχές ευνοούνται.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη κατάφεραν να κλείσουν οι αμερικανικοί δείκτες χθες βράδυ, συνεχίζοντας την κατάρριψη των ιστορικών ρεκόρ, με τους επενδυτές να αναμένουν με αισιοδοξία τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 17.613,74 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,41% στις 4.651,62 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,31% στις 2.038,26 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Dean Foods κέρδισε 13%, καθώς ανακοίνωσε ζημίες μικρότερες του αναμενομένου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες 16 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, ή 17 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι ζημίες θα έφταναν τα 30 σεντς ανά μετοχή.
Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των Time Warner Cable, Comcast και Cablevision Systems, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου ώστε να προστατευτεί το ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο, ενώ ζήτησε την ρύθμιση των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών ως εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Απώλειες 3,5% σημείωσε και η Abercrombie & Fitch, καθώς η Oppenheimer υποβάθμισε τη σύστασή της σε hold, από buy προηγουμένως, εξαιτίας της υποβάθμισης των προβλέψεων για την πορεία των πωλήσεών της.
Αυτή την εβδομάδα 16 μεγάλες εταιρείες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, μεταξύ των οποίων η Cisco Systems και η Wal-Mart Stores. Από τις εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 80% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα καθαρά κέρδη, ενώ μόλις το 60% αυτών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις πωλήσεις.
Ευρώπη
Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, κυρίως από την Carlsberg και την Lonmin.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,59% στις 6.611 μονάδες, ο γερμανικός DAXενισχύθηκε κατά 0,56% στις 9.352 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 4.223 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,76% στις 338 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 14 τη Δευτέρα σημείωσαν κέρδη.
Στο ταμπλό η Carlsberg ενισχύθηκε κατά 2,9%, μετά την ανακοίνωση ότι τα EBITDA τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 3,39 δισ. κορόνες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 3,36 δισ. κορόνες. Στο +4,1% βρέθηκε και η Lonmin, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, ότι δεν χρειάζεται η εταιρεία να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με στόχο να ανακάμψει από την πεντάμηνη απεργία των εργαζομένων της. Η Lonmin ανακοίνωσε ζημίες 188 εκατ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του έτους, από 166 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν. Επίσης, η Nutreco κέρδισε 14%, μετά την αύξηση της προσφοράς εξαγοράς της από την SHV Holdings στα 2,99 δισ. ευρώ. Η Nutreco συμφώνησε στην εξαγορά της από SHV έναντι 44,50 ευρώ ανά μετοχή, απορρίπτοντας την προσφορά των 43,20 ευρώ ανά μετοχή της Cargill. Χθες οι δύο εταιρείες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.
Στον αντίποδα, η Serco έχασε 35%, καθώς υποβάθμισε το outlook των λειτουργικών της κερδών στα 140 εκατ. στερλίνες. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η βρετανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών εκτιμούσε ότι θα διαμορφώνονταν στα 155 εκατ. στερλίνες.
Νωρίτερα δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, κατά την οποία διαφάνηκε ότι οι αναλυτές αναμένουν οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,1% για την οικονομία της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του έτους.
ΧΑ
Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την ένταση ωστόσο των ρευστοποιήσεων να επιβραδύνεται σημαντικά σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,08% στις 900,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 908,90 μονάδες και η χαμηλότερη στις 887,03. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 17,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 80,04 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,59 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές οι λόγοι της σημερινής ελεγχόμενης πτώσης ήταν δύο: αφενός λειτούργησαν οι στηρίξεις τόσο στον γενικό δείκτη όσο και σε επιμέρους μετοχές και αφετέρου τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το μέτωπο του δείκτη τιμών καταναλωτή και τις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Παράλληλα, στηρίγματα παρείχε ο τραπεζικό κλάδος, πλην της Εθνικής, με τις τρεις συστημικές να κλείνουν με κέρδη.
Ειδικότερα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,18% στις 115,47 μονάδες, με μόνη την Εθνική να κλείνει στο -3,30% και στα 1,76 ευρώ. Αντίθετα, η Alpha Bank κέρδισε 0,96%, η Eurobank βρέθηκε στο +0,83% και η Πειραιώς στο +1,87%. Μάλιστα, Alpha Bank και Eurobank διακίνησαν 27,0 εκατ. και 34 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα, από τα 86,2 εκατ. συνολικά.
Ο FTSE25 έκλεισε για δεύτερη φορά με αρνητικό πρόσημο, στο -1,09% και στις 293,170 μονάδες σήμερα, πτωτικά κινούμενος καθόλη την διάρκεια, με κλείσιμο μακρυά από το κατώτατο της ημέρας (-2,61% και 287,69 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 86,65 εκατ. ευρώ και στο 95,2% του συνόλου. Ξεχώρισαν από τις έξι μετοχές του που κινήθηκαν ανοδικά οι Grivalia με +3,86% και Ελλάκτωρ (+2,10%). Από τις υπόλοιπες 19 που υποχώρησαν την χειρότερη εικόνα επέδειξαν οι Motor Oil με απώλειες 4,77%, ΔΕΗ στο -4,32%, Folli Follie -3,91%, Intralot -3,33% και ΕΤΕ στο -3,3% ( Μάλιστα η ΕΤΕ υποχώρησε στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω και από την Coca Cola Hellenic)
Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν από τα Warrants (ETETΠ -6,53% με τζίρο 0,36 εκατ. ευρώ και ΑΛΦΑΤΠ στο -7,83% με 1,9 εκατ., ενώ το ΠΕΙΡΤΠ έκλεισε στο -1,25% με τζίρο 0,28 εκατ. ευρώ). Η αξία των συναλλαγών τους ανήλθε συνολικά σε 2,54 εκατ. ευρώ και στο 2,8% του συνολικού. Μάλιστα υπερτερεί σήμερα κατά 1,5 εκατ. και πλέον του αντίστοιχου συνολικού των 20 μετοχών του Mid Cap20.
O MidCap20 τώρα υποχώρησε κατά 0,82% στις 843,98 μονάδες με τον δικό του τζίρο μόλις στο 1,1 εκατ. ευρώ. Με πέντε ανοδικές, ήτοι Υγεία στο +5,65%, Λάμδα στο +2,35%, Φουρλής στο +1,16%, Σωληνουργεία Κορίνθου στο +0,75% και Σιδενόρ στο +0,11%. Τρείς παρέμειναν σταθερές και 12 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, με τις κυριότερες τις Ελληνικά Καλώδια στο -8,31%, Ιντρακομ στο -5,61%, Πλαστικά Θράκης στο -4,60% και Frigoglass στο -4,44%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-3,89%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+2,86%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 77 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τη σχέση της χώρας με την ευρωζώνη και παρελαύνουν στα μέσα ενημέρωσης οι ειδήσεις με τις απαιτήσεις της τρόικας, οι θεσμικοί σκέφτονται πως δεν είναι απίθανο να ανέβουν πάλι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Η επιστροφή αυτής της πιθανότητας δεν αποκλείεται να φέρει τον 25άρη σε επίπεδα τιμών που όρισαν οι συναλλαγές το 2013 την περίοδο από τις 25 Ιουνίου ως τις 16 Ιουλίου. Τότε τέσσερις φορές ο 25άρης στις 27/6, στις 3/7, στις 15/7 και στις 16/7 πέρασε λίγο κάτω από τις 270 μονάδες και ως τις 268,9. Περιμένουμε λοιπόν αν συνεχιστεί η καθοδική δυναμική την εγγραφή νεότερων χαμηλών που θα είναι λίγο κάτω από τις 270 μονάδες. Είναι δύσκολη η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος πριν την αναγγελία της ημερομηνίας άφιξης της τρόικας.
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών παγκόσμια οδηγήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε βάθος περισσότερο από ένα μήνα, τη Δευτέρα, ωθούμενες ψηλότερα από μια συμφωνία που θα δώσει στους ξένους επενδυτές ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας, χρηματιστηριακής αξίας 3,9 τρις δολάρια και από τα κέρδη που συνέχισαν να εμφανίζουν οι μετοχές των ΗΠΑ.
Η Wall Street έκλεισε υψηλότερα, με τον S&P 500 με άνοδο 0,3% για να φθάσει σε ένα ρεκόρ κλεισίματος 2.038,26, ενώ ο Dow κέρδισε 0,2% σημειώνοντας ένα νέο υψηλό κλεισίματος στις 17.613,74 μονάδες. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ή VIX, της Wall Street γνωστός και ως δείκτης του άγχους, οδηγήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο δείκτης All-World MSCI, που εκτείνεται σε 45 χώρες, αυξήθηκε 0,4% για να χτυπήσει το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι Ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν κατά 0,7%.
Οι Κινεζικές μετοχές αναρριχήθηκαν κατά 2,5% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε σχεδόν 1% στη διάρκεια της νύχτας μετά από την ανακοίνωση της ημερομηνίας 17 του Νοέμβρη για σύζευξη μεταξύ τους που θα επιτρέψει στους διεθνείς επενδυτές για να αγοράσουν κινεζικές μετοχές από το Χονγκ Κονγκ. Μετοχές σε αυτές τις αγορές ήταν η ισχυρότερη μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων αγορών.
Στη Ρωσία, σκληρή ομιλία από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και μια κίνηση από την κεντρική τράπεζα να εγκαταλείψει τις παρεμβάσεις με βάση τους κανόνες για το νόμισμα έστειλε το ρούβλι στα ύψη μετά από μια πρόσφατη περίοδο αδυναμίας.
Ο δείκτης δολαρίου μετά από τα πρόσφατα κέρδη, αντιστρέφοντας τις απώλειες που εμφάνισε νωρίς, και ήταν πάνω 0,2%, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα έναντι αυτών της Ιαπωνίας και της ζώνης του ευρώ. Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, αυξήθηκε σε 87,82 και είναι ψηλότερα 12% από το Μάιο.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που δέχθηκαν ελαφρές πιέσεις είδαν ότι η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 2,36%. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αρχικά από την ανανέωση στις πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψαν τα κέρδη τους, με το μπρεντ να χάνει 1,5% πέφτοντας στα 82,70 δολάρια, και του αμερικανικού ελαφρού αργού -1,7% στα 77,63 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Το Eurogroup δεν έφερε κάποια ιδιαίτερα νέα, με την Ευρώπη να περιμένει ουσιαστικά τις εξελίξεις με την τρόικα, κάτι που θα φανεί σε μερικές εβδομάδες, ενώ πλέον επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι στις 8 του Δεκέμβρη.
Η Κυβέρνηση δείχνει να προχωρά από την μία σε απαραίτητες κινήσεις για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία, χωρίς την συναίνεση της τρόικας, γεγονός που προβληματίζει την Αγορά (παράδειγμα οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα) ενώ μπαίνει και στην διαδικασία ανακοινώσεων μείωσης φόρων που έχουν σημαντική λογική, παρόλα αυτά δημιουργούν πιθανότατα υστέρηση εσόδων και μεγάλωμα του χρηματοδοτικού κενού.
Από την άλλη έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σημαντικές δεσμεύσεις που αδυνατεί να τις ακουμπήσει στην παρούσα φάση, μιας και οι εκλογές σκιάζουν την όλη κατάσταση.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό τέλμα οικονομικά, κάτι που το ξέρει και η Κυβέρνηση και η Ευρώπη, παρόλα αυτά δεν βλέπουμε κάποιες κινήσεις εκ μέρους της Ευρώπης που μπορεί να κάνουν την διαφορά. Το θέμα είναι περισσότερο πολιτικών αποφάσεων εκ μέρους των Εταίρων μας, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει μία υποτυπώδης συνεννόηση πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις.
Αν η Κυβέρνηση προχωράει μόνο με δική της πρωτοβουλία πιστεύοντας απλά ότι η Ευρώπη θα κάνει πίσω μέχρι τέλος του χρόνου δίνοντας λύσεις και αυτό δεν συμβεί, τότε το πιο πιθανό είναι απλά να χάνουμε πολύτιμο χρόνο βαδίζοντας προς τον Μάρτη. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε κάτι να περιμένουμε και όλα αυτά έχουν νόημα και σκεπτικό. Πάντως δεν είναι καθόλου παρήγορο να ασχολούμαστε με τα πολιτικά θέματα και όχι με την πραγματική οικονομία, μιας και όλα αυτά μας πάνε πίσω χρονικά στην προσπάθεια για ανάκαμψη.
Παράλληλα έχουν ανοίξει και γεωπολιτικά θέματα, μιας και η Κυβέρνηση (μετά από χρόνια και σε μία δύσκολη συγκυρία) επιτέλους αποφάσισε να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο, γεγονός πολύ σημαντικής σημασίας για τις εξελίξεις. Είναι δεδομένο πως είμαστε σε μία περίοδο περισσότερο πολιτικής ανασφάλειας, που είναι και ότι χειρότερο για μία Οικονομία, ειδικά μέσα στην δίνη μίας τόσο μακροπρόθεσμης κρίσης.
Οι τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η λογική δεν έχουν τόσο πολύ σημασία, μιας και τα κεφάλαια κινούνται με βάση την ψυχολογία και τα νέα. Θυμίζουμε πως, τεχνικά, σπάζοντας το 1100 επίπεδο έχουμε χάσει την μεσοπρόθεσμη ανοδική μας τάση με το εν λόγω επίπεδο να είναι σημαντική αντίσταση, ενώ για να αλλάξει, τουλάχιστον στην παρούσα η κατάσταση, η Αγορά πρέπει να κατοχυρώσει και πάλι το 1200.
Το θετικό είναι πως υπάρχουν σημαντικά funds που έχουν πάρει θέση στην Ελλάδα, με την διαφορά ότι δεν βιάζονται, ενώ θα πρέπει να δούμε αν ο Νοέμβρης για κάποιους τίτλους που κατέχουν μεγάλες θέσεις προσπαθήσει να κάνει κάποιο “καλλωπισμό” στις αποτιμήσεις, μιας και στο τέλος του μήνα κλείνουν τα βιβλία τους.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου παρέμεινε θετική στις συναλλαγές στην Ασία
Η μεταβλητότητα των μετοχών συνέχισε να μειώνεται στην πορεία που έδωσαν στους βασικούς δείκτες των ΗΠΑ οι επενδυτές σημειώνοντας νέα υψηλά, με τον VIX στο 12,7, το χαμηλότερο επίπεδο από την κορυφή του Σεπτεμβρίου. Ο S & P 500 είναι τώρα πάνω από 10% για το έτος. Οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές σήμερα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την αισιοδοξία του ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα σύντομα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τονίζοντας ότι δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Σκληρή και δύσκολη χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας όμως πως είναι «η τελευταία πριν την έξοδο από το μνημόνιο και συνεπώς αξίζει τον κόπο».
Για τις 10 Δεκεμβρίου διακόπηκε η Γενική Συνέλευση της Attica Bank, με στόχο να ολοκληρωθούν σε αυτό το διάστημα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές. Η πίστωση χρόνου κρίθηκε αναγκαία για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους, ενώ παράλληλα θα κινηθεί η διαδικασία αναδιοργάνωσης που έχει ανατεθεί σε τρεις εξειδικευμένες εταιρείες – την Boston Consulting, την Egon Zehnder και την Planet.
Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 32 εκατ. ευρώ θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι της Αλουμύλ κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 11.00.
Στη Γ.Σ. θα συζητηθεί επίσης η έγκριση αναδιάρθρωσης κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ με διοργανώτρια την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., με ταυτόχρονη τροποποίηση των όρων του από 9.3.2010 ομολογιακού δανείου.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Οι οικονομίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ινδίας θα ηγηθούν την παγκόσμιας ανάπτυξης την επόμενη διετία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξος για την οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και ο περιορισμός του παγκόσμιου εμπορίου επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να μην περιμένουν σημαντική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα. Λίγες εβδομάδες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη φέτος θα κυμανθεί στο 0,8%.
Με απώλειες ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα ο χρυσός και το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των ισχυρών κερδών που καταγράφηκαν την Παρασκευή, στον απόηχο της ανάκαμψης του δολαρίου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες 0,9% ή 10 δολάρια κλείνοντας στα 1.159,80 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,25 δολάρια καταγράφοντας πτώση στα 77,40 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 1 δολαρίου στα 82 δολάρια.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα σχετικά με το σχέδιο των 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις που επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με άρθρο της Europolitics υπό τον τίτλο: «Ο γρίφος της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας». Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα προς το παρόν ο Γιούνκερ δεν έχει δώσει διευκρινήσεις σχετικά με το σχέδιό του
«Θα επιλέξει ο ίδιος πότε θα μιλήσει» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που κατηγορείται ότι μετέτρεψε τη χώρα του το Λουξεμβούργο σε παράδεισο φοροαποφυγής για τις μεγάλες εταιρείες. Ο 59χρονος Γιούνκερ, που ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 και πρωθυπουργός από το 1995 μέχρι το 2013, έχει αποφύγει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αφότου η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε φορολογικές συμφωνίες σε περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Περαιτέρω μείωση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας Istat. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9%, ενώ σε μηνιαία βάση η μείωση διαμορφώθηκε στο -0,9%.