Skip to main content

Εξασθενεί η ύφεση του μεταποιητικού τομέα

Περαιτέρω επιδείνωση των  λειτουργικών συνθηκών των Ελλήνων κατασκευαστών δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της Markit για τη μεταποίηση τον Οκτώβριο.

Οι όγκοι εισερχόμενων νέων παραγγελιών τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού υποχώρησαν, ενώ συρρίκνωση αναφέρθηκε και στην παραγωγή.

Η μείωση των θέσεων εργασίας εξασθένησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα τεσσάρων μηνών, παραμένοντας ωστόσο σταθερή σε γενικές γραμμές. Επιπλέον, η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκε, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των επιπέδων αποθεμάτων.

Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI®) – μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών – αυξήθηκε στις 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, από 43,3 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο, συνεχίζοντας έτσι την περίοδο επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών καταγράφηκε από τους Έλληνες κατασκευαστές τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη παρουσία αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού στον τομέα.

Επιπλέον, ο ρυθμός υποχώρησης των αδιεκπεραίωτων εργασιών ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα τριών μηνών. Μέλη του πάνελ επεσήμαναν την έλλειψη νέων παραγγελιών ως τον λόγο μείωσης των εργασιών σε εκκρεμότητα.

Επίσης, τον Οκτώβριο καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση των νέων εργασιών. Η μείωση αυτή εκτείνεται σε ευρύ φάσμα, καθώς συρρικνώθηκε η ζήτηση από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Τα χαμηλότερα επίπεδα νέων εργασιών συνδέθηκαν με τον έλεγχο κεφαλαίων και τις δυσκολίες πληρωμών. Παρότι δριμεία, η υποχώρηση του όγκου νέων παραγγελιών ήταν η βραδύτερη από τον Μάρτιο.

Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα υπέδειξαν περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι αγορές εισροών μειώνονται σε κάθε περίοδο της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα προμηθειών περιορίστηκαν τον Οκτώβριο.

Με την υποχώρηση του όγκου παραγωγής τον Οκτώβριο, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν χαμηλότερα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

Μετά την προσαρμογή σύμφωνα με τους εποχικούς παράγοντες, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών, που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές, επιμηκύνθηκαν τον Οκτώβριο. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία συνέδεσαν την επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών με τον συνδυασμό του ελέγχου κεφαλαίων και την έλλειψη πρώτων υλών στις αποθήκες των προμηθευτών.

Τέλος, οι τιμές εισροών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, ενώ οι μέσες τιμές εκροών υποχώρησαν. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι εκπτώσεις τιμών προσφέρθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση νέων εργασιών.