Skip to main content

Ο Γ.Δ. σε ανοδική πορεία με τη βοήθεια των αγορών του ευρώ και της στατιστικής

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην προτελευταία σύνοδο της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου έχουμε μια προσπάθεια ανατροπής της πτωτικής δυναμικής αλλά στο πρώτο μέρος έχουμε την εικόνα που είχε το ταμπλό και χθες.

Οι  θεσμικοί επέβαλλαν πιέσεις μέτριας έντασης μετά την αρχική εκτίναξη και τη βουτιά που την ακολούθησε που όρισαν το μέγιστο και το ελάχιστο μέρας το πρώτο στις 10:32 στις 583,74 μονάδες και το κατώτερο στις 11:20 στις 579,98 μονάδες.

Οι μεταβολές του λοιπόν κινήθηκαν από το +0,37% ως το -0,27% και κατόπιν του έδωσαν πορεία πλάγια πάλι πάνω και κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Ενώ ο Γ.Δ. το μέγιστο μετά την χρονική στιγμή που αναφέραμε δεν το έχει πλησιάσει απειλητικά, οι συναλλαγές έχουν τον ίδιο ρυθμό και τα πακέτα είναι πάλι υπολογίσιμων διαστάσεων.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε απόλυτη ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη με αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόσημο μεταβολής του Γ.Δ. πάνω από 10 φορές ως τις 14:45.

Στην προσπάθεια ανόδου εν μέσω οριακών κερδών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης παίρνουν μέρος οι λιγότεροι κλαδικοί δείκτες. Είναι εμφανής η προσπάθεια να επιβάλλουν οι θεσμικοί ξανά το ανοδικό κλίμα με φρένο στην πτώση μετά το ελάχιστο που εμφανίστηκε εκτός της πρώτης ώρας και στις 13:49.   

Οι τιμές των δεικτών ξεκίνησαν κοντά στο κλείσιμο της Τετάρτης, αλλά με τζίρο καλό για την εποχή αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 14:45 ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά περίπου τα 8,357 από 6,184, χθες, αφορούσαν πακέτα. 

Οι βασικοί δείκτες απέκτησαν πλάγια πορεία από τις 11: 40 αλλά η κίνηση σε θετικό πεδίο κρατούσε πιο λίγο από την κίνηση σε αρνητικό ενώ η μέγιστες απώλειες των τραπεζικών blue chip άγγιξαν το -0,71% ενώ τα κέρδη του μετά της 15:00 ξεπερνούν το  +1,2% με τον Γ.Δ. για δεύτερη φορά ξυστά από τις 581 μονάδες ήτοι το κλείσιμο της Τετάρτης.  

Η νευρική διαπραγμάτευση σήμερα διεξάγεται με τις αγορές του ευρώ στο θετικό πεδίο με σχετικά μικρά κέρδη αλλά ανοδική προοπτική για τη συνέχεια. Στις 15:13 ο Γ.Δ. με την πορεία απομάκρυνσης από το υψηλό ετοιμάζεται να περάσει σε αρνητικό πεδίο καθώς οι κλάδοι στα Προσωπικά Οικιακά είδη -2,70%, και τις εταιρείες Εμπορίου -1,19%, βαραίνουν την εξέλιξη παρά τα κέρδη στα Ταξίδια Αναψυχή +2,07% Τρόφιμα Ποτά +2,09.

Στο Χ.Α. οι επενδυτές κρατούν τον Γ.Δ. μετά το ελάχιστο σε στενό εύρος τιμών, αλλά τον άφησαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε πάνω από 2 μονάδες άνοδο από το κατώτερο μέρας. Τη διάθεση για τοποθετήσεις στις αξίες υψηλού ρίσκου του Χ.Α. έχει επηρεάσει η διεθνής ατμόσφαιρα, αφού έξω το επενδυτικό φρόνημα είναι σε κατάσταση μέτριας αισιοδοξίας.

Οι επενδυτές έχουν κουραστεί από την εικόνα της αντιπαράθεσης της Χίλαρι Κλίντον, και του Ντόναλντ Τραμπ ενώ στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν ποσοστά με μείωση της διαφοράς.

Στην Αθήνα, αν και οι όγκοι δεν ανεβαίνουν, ο τραπεζικός δείκτης με τη διάθεση για ανάληψη του κινδύνου στις τραπεζικές μετοχές καθορίζει τάση με πολλούς κλαδικούς δείκτες σε πτώση.

Οι αντιδράσεις των ταύρων στις πιέσεις που εμφανίστηκαν και προκάλεσαν την εγγραφή του ελάχιστου, ήταν έντονες μετά τις 11:22 με αποτέλεσμα να περάσει σε κέρδη που εξατμίστηκαν στη συνέχεια δύο φορές.  

Η διαπραγμάτευση γίνεται με μηδενικής κλίσης πλάγια πορεία, που έδειξε ως πιθανό τέλος για τον Γ.Δ. σε μικρή μεταβολή κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι δείκτες στην Ευρωζώνη. Θα λέγαμε πάντως ότι διαφαίνεται η τάση διατήρησης της δυναμικής συσσώρευσης με άνοδο χαμηλής ορμής  για αρκετά blue chip.

Οι ρυθμοί συναλλαγών δείχνουν πως θα εμφανιστεί ελαφρά χαμηλότερος, σε σύγκριση με την περασμένη σύνοδο, καθαρός τζίρος.

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν ανοδικές μεταβολές μετά από νευρικό ανοδικό ξεκίνημα, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,64%, ο CAC +0,69% και για τον FTSE100 πτώση -0,48%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,23% για τον S&P500 και +0,22% για τον Dow.

Στις 15:21 ο τζίρος ήταν 22,453 από 29,741 εκατ. ευρώ καλύτερος έναντι του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας και κατώτερος του χθεσινού που μετρήθηκε 15 λεπτά νωρίτερα.

Οι δείκτες έχουν μεταβολή -0,08% για τον ΓΔ που βρίσκεται στις 581,07 από 584,07 μονάδες χθες, και +0,56% για τον 25άρη με τον FTSEM στο -0,63%.  Η αξία των πακέτων είναι 8,357 από 6,184 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 31 από 32 και των πτωτικών 52 από 49 με αμετάβλητες τις 16 από 18.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών, εκτός με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 15:00  της είναι τόσο δυνατή η επέμβασή τους που θα «σκεπάσει» το κλίμα στην Ευρώπη και στην Αθήνα.