Skip to main content

Έρχεται νέο πλαίσιο για τις εταιρείες – τεχνοβλαστούς

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Ένα νέο, ενιαίο πλαίσιο, για την ίδρυση και λειτουργία  των εταιρειών – τεχνοβλαστών (spin – off), εισαγάγει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση και η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η ρύθμιση αφορά στους Ερευνητικούς Οργανισμούς της χώρας και στους ερευνητές, όπως αυτοί ορίζονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Κατ’ επέκταση αφορά και σε επενδυτές που σκοπεύουν να επενδύσουν στις εταιρείες αυτές.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο τίθενται σαφείς ορισμοί αναφορικά με τις εταιρείες – τεχνοβλαστούς, καθορίζονται ο τρόπος συμμετοχής των ερευνητών σε αυτές, η σχέση των εταιρειών αυτών με τους ερευνητικούς οργανισμούς και οι όροι της σχετικής σύμβασης, ο τρόπος συμμετοχής του Ερευνητικού Οργανισμού στις εν λόγω εταιρείες και η κατανομή των εισπραχθέντων δικαιωμάτων στους εταίρους, το πλαίσιο συμμετοχής στις εταιρείες τρίτων προσώπων επενδυτών και προβλέπονται κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών – τεχνοβλαστών.

Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας που έρχονται σε αντίθεση με την προτεινόμενη ρύθμιση, ενώ παράλληλα τροποποιούνται ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τις νέες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την ανάπτυξη των εν λόγω εταιρειών αναμένεται να προκύψουν οφέλη για την ελληνική οικονομία, με την αύξηση της απασχόλησης, τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και την ενίσχυση της ευημερίας. Δεδομένου, μάλιστα, του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις εν λόγω εταιρείες και για τις start-up εταιρείες στην Ελλάδα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να πολλαπλασιάσουν το ενδιαφέρον αυτό.

Όπως ορίζει το νομοσχέδιο, για την ίδρυση εταιρείας – τεχνοβλαστού, αποφασίζει: α) το πρυτανικό συμβούλιο, στην περίπτωση των Α.Ε.Ι., (β) το διοικητικό συμβούλιο, στην περίπτωση Ερευνητικού Κέντρου ή κάθε άλλου Ερευνητικού Οργανισμού. Το πρυτανικό συμβούλιο μπορεί να εκχωρεί τη σχετική αρμοδιότητα στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του πανεπιστημίου.

Στην περίπτωση των Α.Ε.Ι., για τη λήψη της απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου λαμβάνεται υπόψη εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών ή του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ή της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας.

Στην περίπτωση Ερευνητικού Κέντρου ή άλλου οργανισμού, για τη λήψη της απόφασης λαμβάνεται υπόψη εισήγηση του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ή της αντίστοιχης αρμόδιας υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την παροχή οικονομικών κινήτρων, οι Ερευνητικοί Οργανισμοί  μπορούν να κρατούν ποσοστό 0,5% από τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από τον τακτικό προϋπολογισμό ή από τις δαπάνες (overheads) των κρατήσεων του συνολικού προϋπολογισμού των έργων που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) σε περίπτωση Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) και μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών σε περίπτωση λοιπών Οργανισμών, προκειμένου να τα διαθέσουν ως κεφάλαιο σποράς για συμμετοχές τους στις Εταιρείες-Τεχνοβλαστούς του Οργανισμού.